18 aug 2016

Hitta ditt yrke - Kiropraktor

Michael, kiropraktor

Ljus framtid för kiropraktorer

Nyfiken, noggrann, empatisk och med en dos pondus. Det är 42-åriga Michaels recept för en bra kiropraktor. Själv har han jobbat med yrket i hela sitt vuxna liv och ser goda framtidsutsikter.
- Behovet av kiropraktorer är sanslöst, det är verkligen ett framtidsyrke!

UtbildningKiropraktor
Ort: Stockholm
Utbildningstyp: Universitet / högskola

SkolaSkandinaviska Kiropraktorhögskolan
Längd: 5 år
Studiestöd: Ja

Likväl som läkare och sjukgymnaster har sina roller har kiropraktorn sin givna plats för patienter med rygg- och nackproblem. Egentligen för hela rörelseapparaten. Kärnan i arbetet är att undersöka patienten, ställa diagnos och behandla, eller i vissa fall remittera patienten vidare till annan vårdgivare. Michael Matton Jernberg tar en kort paus i förklarandet och fortsätter:

– Jag personligen har jobbat mycket med personer med idrottsskador, men det är ju absolut inte alla våra patienter som idrottar.

– Antalet personer med rygg- och nackbesvär ökar och besvären kryper ner i åldrarna. Delvis beror det på allt dator- och mobilanvändande.

Här kan du läsa om hur det är jobba som kiropraktor!

Entreprenör eller anställd – du väljer!

Michael är uppväxt i Gävle, men bor idag i Stockholm. Han var elitidrottare inom friidrott som ung och fick genom sina egna skador upp ögonen för kiropraktiken. År 1998 började han läsa till kiropraktor på Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. På den tiden innebar en karriär som kiropraktor en stor dos av entreprenörskap och många var enskilda näringsidkare. Idag ser branschen annorlunda ut.

– Idag anställer många landsting kiropraktorer och det finns goda möjligheter för den som vill vara anställd och ha den tryggheten. Man kan välja!

Och framtiden ser ljus ut för de som är intresserade av yrket. I takt med att patienter med rygg- och nackbesvär blir flera, ökar även jobben. Dessutom har kunskapen om kiropraktik och dess naturliga del i vårdkedjan ökat – även om Michael fortfarande kan tycka att kollegor inom vården borde ha ännu bättre kunskap om kiropraktik.

– Det jag vill understryka är att alla behövs i vårdkedjan, det viktigaste är att vi jobbar tillsammans för att patienten ska kunna få den bästa vården.

På vilket sätt gav utbildningen dig det du behövde för arbetslivet?

– För det första vill jag säga att jag verkligen rekommenderar utbildningen på Skandinaviska Kiropraktorhögskolan! Jag gillade kombinationen av det småskaliga och gemytliga i skolan och den höga nivå det var på lärarna och undervisningen, säger han och utvecklar:

– I början var det stor vikt på de basmedicinska ämnena, men det övergick efterhand mot det mer praktiska hantverket i kiropraktiken. Ett stort plus är skolkliniken där man får praktisera det man lärt sig. En annan viktig del är forskningen som genomsyrar hela utbildningen, men det är också viktigt att hålla sig uppdaterad om den senaste forskningen nu när man jobbar kliniskt.

Nyfiken, noggrann och empatisk

Sedan flera år tillbaka driver Michael eget företag med anställda, tillsammans med sin fru som också är kiropraktor. Han jobbar två dagar i veckan med patienter och ägnar resterande tid åt att driva företaget och som konsult i projektet Sport Campus Sweden – ett projekt där han tillsammans med ett team hjälper elitidrottare.

Vilka egenskaper tror du är bra att ha som kiropraktor?

– Att man är nyfiken, noggrann, empatisk och har ett intresse för människor. Att man vill hjälpa människor på riktigt! Den stora massan som söker vår hjälp behöver bli sedda och hörda och att man tar ett helhetsgrepp på deras hälsa.

– Slutligen behöver man ha lite pondus, ha mod att säga till patienten ”detta behöver du göra!”. Det är även den stora utmaningen i jobbet – att få patienterna att verkligen göra det man säger, konstaterar han och skrattar.

Arkiv: Hitta ditt yrke

Senast uppdaterad: 18 aug 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-14

Hitta ditt yrke - Journalist

Intressanta människor, nya upplevelser och omväxlande arbetsuppgifter. Låter det som ditt drömjobb? Läs hur Eline Hvamstad blev webbredaktör på norska tidningen Woman.
- Jag har alltid varit nyfiken och engagerad i nyheter samtidigt som jag har gillat att skriva. Som journalist får man umgås och prata med människor, och som en social och utåtriktad person passade det mig perfekt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-14

Hitta ditt yrke - Produktionstekniker

Patric Olgrim läste drift och underhållsteknik på gymnasiet, men kände sig lite skoltrött då. Betygen blev därefter och inga jobb i den branschen, så när han sedan 13 år senare satte sig bakom skolbänken igen för att läsa kompositteknik så var det plötsligt inspirerande och på den vägen var det.
- Det är intressant och utvecklande, frihet under ansvar, berättar han.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-10-26

Hitta ditt yrke - Kostrådgivare

Tove Henriksson är utbildad civilingenjör och har jobbat som IT-konsult i sex år. Parallellt med teknikintresset växte ett starkt intresse för kost och hälsa fram och Tove beslutade sig därför för att utbilda sig till kostrådgivare hos Anna Hallén Utbildningar.
– Jag lärde mig mer än jag kunde föreställa mig hos Anna Hallén Utbildningar. Utbildningen är så otroligt omfattande, berättar Tove.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in