Hitta ditt yrke - Hortonom

Frida Stenarson visste att hon ville plugga vidare, men till vad? Till slut föll valet på Hortonomprogrammet på SLU, något hon aldrig ångrat. Idag arbetar Frida som kvalitetschef på Grönsaksmästarna Nordic AB.
– Hortonom passar för många med tanke på alla olika möjligheter som finns inom branschen, säger Frida.

Frida StenarsonSveriges Lantbruksuniversitet






"Jag har aldrig ångrat att jag valde att plugga till Hortonom! En hortonom kan vara och arbeta med så otroligt många saker. "

Frida Stenarson visste att hon ville plugga vidare, men till vad? Till slut föll valet på Hortonomprogrammet på SLU, något hon aldrig ångrat. Idag arbetar Frida som kvalitetschef på Grönsaksmästarna Nordic AB.
– Hortonom passar för många med tanke på alla olika möjligheter som finns inom branschen, säger Frida.

Fridas utbildning

NamnHortonom
Ort: Alnarp
Utbildningstyp: Universitetsutbildning

Skola: Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU)
Längd: 5 år (300 hp)
Kostnad: Kostnadsfri och CSN-berättigad

Hur kom det sig att du valde att utbilda dig till Hortonom?

– Jag hade en enorm vilja att plugga vidare men inget direkt drömjobb, så jag läste alla kataloger från alla universitet och högskolor jag kom över. Till slut satt jag med en katalog från SLU där så gott som allt verkade roligt. till slut drog Alnarp och hortonomprogrammet det längsta strået. Det har jag inte ångrat!

Var det svårt att få arbete efter din examen?

– Jag upplevde inte det. Veckan innan examensarbetets redovisning började jag sommarjobba på Grönsaksmästarna, och där är jag fortfarande kvar!

Hur kom det sig att du fastnade för utbildningen?

– I utbildningskatalogen så presenterades universitetet, utbildningen och kurser på ett sätt som verkligen fick mig intresserad. Jag har alltid haft biologi som favoritämne och fönsterbrädor fullproppade med krukväxter! 

Vad var det bästa med utbildningen?

– Bredden på kurser, människorna - både studenter, doktorander, föreläsare, programansvariga, tekniker och den underbara studiemiljön! Jag hade önskat mig praktik också, det hade varit pricken över i. 

Vad är det bästa med ditt arbete som kvalitetschef?

– Det är väldigt omväxlande! Både enskilt arbete och arbete i grupp. Det är arbete med kollegor internt, kunder och leverantörer i Sverige och utomlands, myndigheter, institut, universitet.. Det är kvalitetsledning, arbetsmiljö, internutbildningar och projekt i en salig blandning. Jag har fått testa det mesta genom åren, även inköp och försäljning. Sen är det ju kollegorna som avgör om det är kul att åka till jobbet på morgonen! 

Hur skulle du säga att det är att arbeta som Hortonom?

– Jag brukar säga att hortonomutbildningen är väldigt smal men att bredden inom utbildningen är total. En hortonom kan vara och arbeta med så otroligt många saker. Det ”hortonomiga” jag jobbar med, främst produktkvalitet och odlarkontakt, tycker jag är himla roligt.

Vad är det mest utmanade med ditt arbete?

– Att hålla många bollar i luften samtidigt och inom rätt spridda områden. Det är utmanande att ofta sätta sig in i nya frågeställningar.

Vem passar yrket för?

– Hortonom passar för många med tanke på alla olika möjligheter som finns inom branschen. Ett intresse för de trädgårdsväxter som odlas för konsumtion i kök, hem, trädgårdar och för biologi är grundläggande i utbildningen och får nog ses som ett måste.

Vad har du för tips till den som funderar på att läsa till Hortonom?

– Gillar du det du gör så blir du bra på det. Blir du bra på det du gör så skaffar du ett dig ett jobb när du är klar. Det är en teoretisk utbildning, så var beredd på plugg. Men gräv inte ner dig i böckerna så att du missar studentlivet, mingel med föreläsare, företagare, studenter från andra program och sånt. Nätverket jag skapade under studietiden har jag nytta av än idag. Var nyfiken och ställ frågor, du pluggar för att lära dig, inte för att du redan vet allt!

Arkiv: Hitta ditt yrke


Annonser