Visa studentum.se som: Mobil

Hitta ditt yrke - Behandlingspedagog

Behandlingspedagog - YUC

Behandlingspedagog hos TUC yrkeshögskola

Salina Lehrstrand bor i Linköping och är nu inne på sin sista termin på sin utbildning till behandlingspedagog. Hon ser mycket fram att få börja jobba och testa på olika delar av yrket. 

– Det bästa är arbetet med människor! Att jobba mot en förändring och när man väl börjar se en förändring.

UtbildningBehandlingspedagog
Ort: Linköping, Jönköping, Distans
Utbildningstyp: Yrkeshögskoleutbildning

SkolaTUC
Längd:400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)
Studiestöd: Ja

Salina Lehrstrand bor i Linköping och pluggar till behandlingspedagog hos TUC. Efter nästan 2 års studier är det dags för examen i maj. Salina har tidigare utbildat sig till förskollärarpedagog på Umeå universitet, året innan hon började på TUC arbetade hon med omsorg och även inom restaurangbranschen.

Varför har du valt att utbilda dig till behandlingspedagog?
Jag har vetat sen unga år att jag vill jobba med människor, att få finnas där för någon. Jag lockades till just behandlingspedagog på grund av bredden på yrket. Jag blir inte specialinriktad mot just ett område utan jag kan jobba med så varierande områden att jag aldrig kommer kunna tröttna. För mig är det verkligen allt att få jobba med människor.

Var går du utbildningen?
På TUC Yrkeshögskola i Linköping.

Vad var avgörande för att du valde att plugga hos TUC Yrkeshögskola?
Att jag valde TUC var en självklarhet då TUC är den enda skola som erbjuder kvalificerad behandlingspedagog på den här nivån. Sen var det också praktiskt då jag bodde i Linköping sedan någon månad tillbaks.

Vilket ämne tycker du är roligast/mest intressant?
Jag har fastnat för utvecklingspsykologi, sociologi samt sociallagstiftning/dokumentation.

Pluggar du ihop med någon i klassen eller pluggar du helst själv?
Oftast så skriver vi hemtentor och de skriver jag vanligtvis själv. Ibland så träffas jag och några vänner och skriver tillsammans, det är trots allt roligare och mer givande att tillsammans kunna bolla frågor och funderingar.

Beskriv ditt kommande yrke, vad är dina huvudsakliga uppgifter?
Det är ett jobb med människor, för människor. Jag kommer vara en mellanhand mellan individ och myndighet som stöttar individen i vardagen mot en förändring.

Vad kommer vara det bästa och det mest utmanande med ditt arbete?
Det bästa är arbetet med människor! Att jobba mot en förändring och när man väl börjar se en förändring, att få finnas där för en människa i behov och veta att jag gjort ett intryck. Man får även stor frihet att styra sitt jobb genom vilka metoder man nyttjar i samspelet med individen.

Den stora utmaningen kommer att vara att hantera orättvisor i vårt samhälle och att handskas med det på ett adekvat sätt.

Hur ser du på framtiden?
Jag ser ljust på framtiden. Eftersom att den här utbildningen är så bred så kommer jag att kunna testa att jobba inom alla de olika områdena som jag är intresserad utav, det ser jag fram emot. Idealet hade varit att kunna klona mig själv och få börja jobba med allt intressant samtidigt!

Vem passar yrket för?
Det är en svår fråga då utbildningen är så bred, men om jag tänker mig vilken kollega jag ska jobba med i framtiden så är det en kollega som är lyhörd, empatisk, tuff men snäll samt mogen i sitt sätt och tänkande.

Vad har du för råd och tips till den som funderar på att utbilda sig till behandlingspedagog?
Att ta steget och våga! Våga utbilda dig och våga testa på.

Arkiv: Hitta ditt yrke

Senast uppdaterad: 28 feb 2018

Du kanske också är intresserad av:

Hitta ditt yrke - Hud och Spaterapeut

Senast uppdaterad: 2016-04-14

Sinikka Linna kände efter ett omväxlande yrkesliv att hon ville göra något nytt. Med sitt stora intresse för egenhudvård och hälsa blev valet självklart och hon började utbildningen till Auktoriserad Hud och Spaterapeut.
– Just nu är jag i startgroparna att öppna min egen hudsalong i Västerås.

Läs mer

Hitta Ditt Yrke - Facility manager

Senast uppdaterad: 2018-01-25

Marian Paris, 42, har alltid tyckt att det är spännande med fastigheter, service och hållbarhet. Det fick honom att läsa till Facility Manager på Affärshögskolan. Bara tre månader efter examen blev han erbjuden jobb inom den bransch han alltid drömt om! - Utbildningen ger starka möjligheter att lyckas få jobb, säger han.  

Läs mer

Hitta ditt yrke - Produktionstekniker

Senast uppdaterad: 2016-04-14

Patric Olgrim läste drift och underhållsteknik på gymnasiet, men kände sig lite skoltrött då. Betygen blev därefter och inga jobb i den branschen, så när han sedan 13 år senare satte sig bakom skolbänken igen för att läsa kompositteknik så var det plötsligt inspirerande och på den vägen var det.
- Det är intressant och utvecklande, frihet under ansvar, berättar han.

Läs mer

Logga in
Happy Students
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se