Visa studentum.se som: Mobil

Hitta ditt yrke - Art Director, AD


Sara Everskog LundNamn: Sara Everskog Lund
Ålder: 28
Bor: Stockholm
Studerar: Grafisk design och reklam, 2 år
 

Sara hade jobbat länge inom restaurangbranschen när hon kände att det var dags att bryta upp och skapa en ny karriär. Hon har alltid varit kreativt lagd och valde att testa en kvällskurs i reklam/design för att se om ett skapande yrke var rätt för henne. Utbildningen satt som handen i handsken och nu går Sara en tvåårig heltidsutbildning inom design och reklam. Drömmen är att arbeta som AD på en reklambyrå i Stockholm.
 

Varför valde du att läsa design och reklam?
– Jag ville ha en utbildning där man får vara kreativ och utmana sig själv. Innan jag började plugga så jobbade jag i restaurang i 8 år. Självklart är jag tacksam över all erfarenhet jag fick där, men ur en karriärssynpunkt så ville jag vidare.

– Eftersom jag alltid varit kreativ på hobbynivå testade jag en kvällskurs inom reklam och design innan jag helt bestämde mig för att ansöka till den tvååriga utbildningen. Jag ville vara riktigt säker på att det jag skulle satsa på var helt rätt för mig, och det var det! Jag tror inte på att hasta sig in i en utbildning man ska lägga så mycket av sin tid och pengar på. Man måste veta att man verkligen vill läsa det här!

» Hitta din kreativa utbildning här! 

Beskriv utbildningen du går.
– Det är en väldigt intensiv, krävande och extremt rolig utbildning. Jag valde den eftersom våra föreläsare är yrkesverksamma inom branschen. De vet vad det är de lär ut.

– Utbildningen är mer praktisk än teoretisk, det är upp till varje student hur mycket teori man vill slänga in, hur mycket man vill få ut av utbildningen. Jag har fått sätta min egen nivå för hur mycket teori jag vill ha.


Vad är det bästa med utbildningen?
– Det är väldigt fritt, man får ett kreativt utrymme där man får skapa sitt egna formspråk. Eftersom man är i en skyddad skolmiljö får man testa gränser, man får vara provokativ på ett sätt som kanske inte skulle gå i ”riktiga” världen. Det är lite trial and fail tills man hittar rätt.

– Vi spenderar otroligt mycket tid i skolan så klassen blir som en liten familj. Vi hjälper och stöttar varandra. Jag gillar att vi får skapa och visa vilka vi är genom vårt personliga uttryck. Jag känner att jag så smått börjar hitta mig i mitt formspråk och det är fantastiskt kul!

Vad vill du jobba med när du är klar?
– Jag vill jobba som AD på en härlig byrå i Stockholm och göra fantastisk rolig reklam dagarna i ända! Marknaden är hård, men jag har ögonen på målet.

Vem riktar sig utbildningen design och reklam till?
– Det är klyschigt, men du måste vara kreativt lagd. Det är även en fördel om du är driven och framåt och har självdisciplin. Så är det väl med alla utbildningar, men jag tror att det är lite annorlunda med kreativa utbildningar. Man är så passionerad i det man gör och det blir väldigt intensivt.

– Jag tror att den här typen av utbildning formar dig som person mer än vad kanske en akademisk utbildning gör.

Vad kan man jobba med efter reklam- och designutbildningen?
– Man kan jobba på små eller stora reklambyråer, designbyråer, produktionsbolag eller PR-byråer. Jag praktiserade på en reklambyrå där jag fick vara med från början till slut i olika reklamprojekt. Det var allt från idéspånande till fotografering och färdig annons ute på stortavla.

Vad har du för tips på den som vill plugga reklam och design?
– Var målmedveten och öppen för andra människors tankar och idéer. Försök att lära av varandra i klassen. Det här är ingen lätt utbildning så du måste jobba häcken av dig om du ska komma någonstans. Det kräver mycket av dig som person. Men viktigast av allt är att inte glömma bort att ha kul!

– Jag visste efter första året att det var reklam jag ville satsa på. Det är bra om man hittar sin nisch under utbildningen. Då kan du se till att få en grym portfolio lagom till att du ska ut och söka jobb.

– Var prestigelös och vässa armbågarna inför jobbsökandet, inte under utbildningen. Tänk på att du förmodligen pluggar med dina framtida arbetskamrater.

» Hitta din kreativa utbildning här! 

Arkiv: Hitta ditt yrke

Senast uppdaterad: 14 apr 2016

Du kanske också är intresserad av:

Hitta ditt yrke - Kiropraktor

Publicerad: 2016-07-22

Nyfiken, noggrann, empatisk och med en dos pondus. Det är 42-åriga Michaels recept för en bra kiropraktor. Själv har han jobbat med yrket i hela sitt vuxna liv och ser goda framtidsutsikter.
- Behovet av kiropraktorer är sanslöst, det är verkligen ett framtidsyrke!

Läs mer

Hitta ditt yrke - Hortonom

Publicerad: 2015-12-22

Frida Stenarson visste att hon ville plugga vidare, men till vad? Till slut föll valet på Hortonomprogrammet på SLU, något hon aldrig ångrat. Idag arbetar Frida som kvalitetschef på Grönsaksmästarna Nordic AB.
– Hortonom passar för många med tanke på alla olika möjligheter som finns inom branschen, säger Frida.

Läs mer

Hitta ditt yrke - IT-säljare

Publicerad: 2015-07-03

Petter Åström, 30, hade flera års erfarenhet inom IT och försäljning, men bestämde sig ändå för att ytterligare komplettera sin kunskap genom YH-utbildningen IT-säljare på Sälj&Marknadshögskolan. 
– Branschen är verkligen i behov av kvalificerade säljare och det visste jag sedan tidigare. Därför visste jag också att möjligheterna till jobb var mycket stora, berättar Petter. 

Läs mer

Kommentarer: