Hitta ditt yrke - Kyl- och värmepumptekniker

Mikael Söderberg utbildade sig till Kyl- och värmepumpstekniker hos IUC Yrkeshögskola.

– Jag gillade studieupplägget med att varva teoretiska och praktiska lektioner. 

Hitta ditt yrke - kyl- och värmepumpstekniker

Kyl- och värmepumpstekniker

Mikael Söderberg utbildade sig till Kyl- och värmepumpstekniker hos IUC Yrkeshögskola.

– Jag gillade studieupplägget med att varva teoretiska och praktiska lektioner.

UtbildningKyl- och värmepumpstekniker
Ort: Katrineholm
Utbildningstyp: Yrkeshögskoleutbildning

Skola:IUC Yrkeshögskola
Längd: 60 veckor
Studiestöd: Ja

Utbildning och erfarenhet har lett till en yrkeskarriär som servicechef för Mikael Söderberg.

Mikael Söderberg är sedan fyra år tillbaka servicechef på Caverion Sverige AB i Uppsala. 2009 tog han examen som kyl- och värmepumptekniker på IUC Yrkeshögskola. Utbildningen och eget driv har lett honom till där han är idag. Vi frågar Mikael om vad som gjorde att han valde att utbilda sig till kyl- och värmepumptekniker, hur det var att plugga och hur han ser på sin väg dit han är idag.

Hur hittade du utbildningen och vad var det som gjorde att du valde att utbilda dig till KV-tekniker?

- Det är en ganska lång story, men det var så att jag jobbade som lastbilschaufför och hade börjat fundera på vad jag ville göra i framtiden. Jag kände att jag ville hitta ett yrke som inte så många kände till och där det fanns goda möjligheter till att få jobb.

Hur var det att plugga?

- Utmanande! Jag hade aldrig tidigare hållit på med så mycket praktiska uppgifter så som att skruva med el och maskiner. Trots att det var utmanande så trivdes jag mycket bra och växte med uppgifterna. Jag gillade studieupplägget med att varva teoretiska och praktiska lektioner, det gjorde att teorin blev mer ”levande”.

Har du kontakt med dina gamla klasskamrater och i så fall vet du något om deras karriärer?

- Nej tyvärr har jag ingen kontakt med dem idag men jag vet att en av klasskompisarna har jobbat och kanske även är kvar på Caverion i Norrköping som kylansvarig. Sedan vet jag att en av klasskamraterna började jobba som kyltekniker och som sedan gick över till att bli driftsättare av större kylanläggningar. Min uppfattning är att i samband med att vi tog examen hade de flesta i klassen en anställning klar.

Vad är din yrkesroll idag och på vilket företag jobbar du?

- Jag är servicechef på Caverion Sverige AB i Uppsala, där jag har ansvar för elva tekniker och två tjänstemän. Gruppen är blandad och består av kyltekniker, ventilationstekniker samt styr och reglertekniker.

Hur kan en arbetsdag se ut för dig?

- Väldigt omvä Alltifrån personalmöten till att göra nykundsbesök. Rollen kräver en mångsysslare. Det är sällan att man kan ägna en hel dag åt någon enstaka uppgift på kontoret.

Vilka ämnen från utbildningen tycker du att du har mest nytta av i ditt arbete som kyl- och värmepumptekniker?

- Utbildningen kring felsökning av el kring maskinerna gav väldigt mycket. Även de ämnen som gav generella kunskaper om alla övriga teknikområden som man som kyltekniker också kommer i kontakt med och behöver förstå.

Vad är roligast på ditt jobb?

- I den roll jag har idag – relationer med mä Få vara med och aktivt utveckla individen samtidigt som individen ska fungera i grupp.

Har du några tips och råd att ge till den som funderar på att söka till utbildningen?

- Sök! Du får en mycket bra grund att stå på för vidare arbeten inom den kyltekniska branschen. Rollen som kyltekniker är bred och du kommer, om du vill, få hålla på med många olika saker. Det har jag tyckt varit något av det roligaste, att få syssla med många olika saker och på det sättet skaffa mig bred kunskap om generell fastighetsteknik.

Arkiv: Hitta ditt yrke


Annonser

Du kanske också är intresserad av: