Hitta Ditt Yrke - Mätningstekniker

5 frågor till en mätningstekniker 

Sara Strandberg studerar till Geodetisk mätningstekniker på Teknikhögskolan i Göteborg och närmar sig slutet på den tvååriga YH-utbildningen. Just nu är hon ute på sin andra LIA-period (Lärande i arbete) som hon valt att göra på Kungsbacka kommun.

Saras utbildning: 

Namn: Geodetisk mätningstekniker 
Ort: Göteborg
Utbildningstyp: Yrkeshögskola

Skola: Teknikhögskolan
Längd: 400 YH-poäng 
Studiestöd: Ja 

Vad gör en mätningstekniker?
En mätningstekniker gör inmätningar och utsättningar av exempelvis byggnader, ledningar och vägar. Dessutom tar man fram underlag till kartor och granskar befintliga ritningar. Sedan kan man jobba i olika organsationer och företag – på kommun, som mätkonsult eller på stora byggföretag. Byggbranschen är den bransch som är allra störst. Där är man där det händer, hela tiden. Man jobbar nära arbetsledare och grävmaskinister för att hjälpa till så att bygget flyter på så bra som möjligt. En mätningstekniker är lite som spindeln i nätet på en byggarbetsplats.

Vad är det bästa med jobbet som mätningstekniker?
Det bästa med att jobba som mätningstekniker är att du aldrig vet vad som kommer att hända under dagen. Det är ett väldigt socialt arbete där man träffar på nya människor och olika typer av arbetsuppgifter. Man ställs inför utmaningar och slutar därför aldrig att utvecklas! Dessutom får man arbeta både inomhus och utomhus och det är en stor fördel tycker jag.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?
En dag på jobbet kan se väldigt olika ut. Det är det bästa med yrket, att man alltid stöter på nya utmaningar! Men en vanlig dag för mig är att göra inmätningar för kartor. Det kan vara en person som sökt bygglov och då behöver jag vara där för att titta så att det som finns i kartan stämmer med verkligheten. Det kan också handla om att träffa personer som skall bygga nytt, där det från bygglovssidan är svårt att bestämma vilken höjd man skall sätta den kommande byggnaden, så då får vi diskutera fram ett bra förslag. Det är inte alltid lätt att göra alla nöjda, när alla har olika tankar och idéer.

Vad har varit bäst med utbildningen?
Det allra bästa med utbildningen är att man får mäta så mycket praktiskt innan man går ut på LIA. Redan första veckan på utbildningen får man vara ute och testa instrumenten och öva på att göra mätningar, vilket gör att man snabbt kan sätta sig in i arbetet på LIA. Att utbildarna som föreläser i kurserna kommer från branschen är väldigt bra och gör att man får en tätare kontakt med branschen man sedan skall jobba i.

Vad behövs för att bli en bra mätningstekniker?
Det finns inget som säger att du skall ha en viss personlighet för att jobba som mätningstekniker. Däremot är det viktigt att man har lätt för att prata med andra och samarbeta för att fungera i arbetet. Sedan är det bra om man är stresstålig, noggrann och tycker om att arbeta ute, både ensam och i team tillsammans med andra. 


Annonser