Visa studentum.se som: Mobil

Hitta Ditt Yrke - Kyl- och värmepumpstekniker

Alexander har hela världen som arbetsplats

Alexander Canderskog tog examen som kyl- och värmepumptekniker i december 2013. Utbildningen gav en karriär med hela världen som arbetsfält. Vi kontaktade Alexander strax efter han kommit hem från Japan, för att be honom berätta lite om hur det var när han pluggade på IUC och hur hans arbetsdagar kan se ut idag.

Alexanders utbildning: 

NamnKyl- och värmepumptekniker 
Ort: Katrineholm
Utbildningstyp: Yrkeshögskola

Skola: IUC Yrkeshögskola
Längd: 60 veckor 
Studiestöd: Ja

Hur hittade du utbildningen och vad var det som gjorde att du valde att utbilda dig till KV-tekniker?
Jag hittade utbildningen genom att söka efter kylteknisk utbildning på nätet. Jag visste redan sedan jag gick i högstadiet att jag ville jobba som kyl- och värmepumptekniker, då min systers man arbetade som det.

Hur var det att plugga?
Man får en väldigt bra grundläggande kunskap i början av utbildningen, så vem som helst med tekniskt intresse kan starta där. Sen byggs kunskaperna på i en bra takt. Studieperioder på skolan varvat med LIA (lärande i arbetet=praktik) är ett bra sätt för att förstå vad arbetet verkligen går ut på.

Har du kontakt med dina klasskamrater och i så fall vet du något om deras karriärer?
Jag har personlig kontakt med några av dem och sen ser man via Facebook gruppen ”Kyltekniker utan gränser” vad en del jobbar med. De flesta jobbar med kylrelaterade jobb.

Vad är din yrkesroll och på vilket företag jobbar du?
Jag jobbar som uppstartstekniker för Johnson Controls i Norrköping. Vi arbetar med marin kyla ombord på olika fartyg i världen.

Vi hörde att du nyligen varit i Japan och jobbat? Hur kan en arbetsdag se ut för dig?
Jag reser mycket till olika länder eftersom vi har kunder över hela världen. Dagen börjar oftast med ett möte med kundens projektledare och vi går igenom projektet. Efter det utför jag olika tester av funktioner på kylsystemen. När jag är klar så ska kunden inspektera och godkänna de nya funktionerna av systemet.

Vilka ämnen från utbildningen tycker du att du har mest nytta av i ditt arbete?
Kunskaperna från El samt styr- och reglerteknik har jag mycket nytta av. För att bli duktig och effektiv i sitt arbete behöver man ha bra förståelse inom dessa områden, eftersom styrsystemen blir mer och mer avancerade. 

Har du några tips och råd att ge till den som funderar på att söka till utbildningen?
Kör på och sök. Vill man ha ett stabilt och självständigt jobb så ska man inte tveka. Är man engagerad så är det inga problem att få jobb efter examen. I branschen finns fler jobb än vad det finns folk att anställa. 

Senast uppdaterad: 26 okt 2018

Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se