Visa studentum.se som: Mobil

Hitta Ditt Yrke - IT sales B2B

Emmar har läst IT Sales B2B på EC Utbildning

Jobba med försäljning och affärsutveckling i en expansiv bransch

Som IT-säljare arbetar du med försäljning av och affärsutveckling kring produkter och tjänster inom IT-området. Tempot är högt och det gäller att ha koll på branschen och de senaste trenderna. Dessutom är karriärmöjligheterna mycket goda! Möt 24-åriga Emma Örneholt som jobbar som försäljningsansvarig och intern affärsutvecklare.  

Emmas utbildning: 

Namn:IT Sales B2B
Ort: Göteborg
Utbildningstyp: YH-utbildning

Skola:EC Utbildning
Längd: 2 år 
Studiestöd: Ja

Hur kom det sig att du valde att utbilda dig till IT-säljare?
Jag ville läsa en YH-utbildning då det var en utbildningsform som tilltalade mig: teoretiska studier blandade med praktik, och det skulle ge mig möjligheten att snabbt komma ut på en arbetsplats och där kunna visa vad jag går för. Har också alltid tyckt om säljyrket då det innebär att jobba med människor. Vissa väljer att gå direkt ut i arbetslivet men jag tyckte det var viktigt att ha en utbildning och en nisch och därför blev det IT-säljare.

IT är dessutom något som bara växer sig större och större för var dag som går och som vi alla är beroende av, både i jobbet men även privat. Därför kändes det extra spännande att få en bättre och djupare förståelse för de bakomliggande faktorerna. Att arbetsmarknaden dessutom skriker efter duktiga säljare med IT-kompetens gjorde ju inte valet svårare.

Vad var det bästa med utbildningen?
Mixen av alla kurser, sälj, IT, retorik. Jag har lärt mig massor! Självklart har även mina klasskompisar betytt mycket och gjort de här två åren extra roliga.

Fick fast anställning redan innan examen

Var det svårt att få arbete efter examen?
Nej. Jag fick fast anställning redan ett halvår innan examen. Det var dock viktigt för mig att fullfölja utbildningen för att få mitt examensbevis så det var en intensiv period med både fast anställning och plugg vid sidan av. Men så värt det!

Berätta om ditt arbete!
Jag jobbar som försäljningsansvarig och intern affärsutvecklare på Hogia. Hogia är uppdelat i 27 bolag och jag jobbar på produktbolaget Hogia Business Products AB. Jag tillhör ett av utvecklingsbolagen vilket gör att jag till största delen jobbar med internt sälj vilket även inkluderar den affärsutvecklande biten. Produkten jag ansvarar för är Hogias nya molnbaserade ekonomisystem. Min primära uppgift är att se till att produkten växer och blir större och därmed får fler användare.

Vad är det bästa med ditt arbete?
Variationen! Ena dagen besöker jag en redovisningsbyrå för att prata om hur Hogias lösningar kan hjälpa dem in i framtiden, för att nästa dag sitta med produktägare och utvecklare för att ta fram underlag till ett nytt produktutvecklingsbeslut.

Vad är det mest utmanade med ditt arbete?
Variationen även här. Det är många bollar i luften och ett högt tempo, så det gäller att kunna ställa om hjärnan hela tiden och fokusera på rätt sak för stunden. Det krävs väldigt mycket struktur.

”Roligt, utmanande och lärorikt”

Hur skulle du säga att det är att arbeta som IT-säljare?
Roligt, utmanande och lärorikt! Jag utvecklas hela tiden vilket är min största drivkraft. Dessutom behöver jag hålla mig uppdaterad på kommande och befintliga trender vilket gör att jag tvingas hänga med i svängarna.

Vem passar yrket för?
Alla som brinner för mötet med människor. Intresserad av IT sen tidigare? Nej, du lär dig på vägen!

Vad har du för tips till den som funderar på att läsa samma utbildning som dig?
Vad funderar du på? Sök nu! Du har en kul studieperiod framför dig och dessutom två långa perioder LIA (praktik) där du får chans att prova på yrkesrollen ute hos olika företag. Gör du bra ifrån dig där så tror jag de flesta företag vill anställa, och har inte just de möjlighet så har du en mycket bra referens, vilket är A och O när man söker vidare. Möjligheterna är oändliga, det är bara du själv som sätter gränserna! Lycka till!

Senast uppdaterad: 26 okt 2018

Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se