Visa studentum.se som: Mobil

tyskland - Forum

2010-01-24 23:42   tyskland
post Det här är ihopsamlat ifrån ett annat forum som är lite begränsat, så jag tänkte att jag sprider informationen till mera lättigängliga nejder.. Det finns ju ca 30 universitet att välja på i tyskland och betygsskalorna varierar. Jag bor i munchen och jag vet att det ligger runt 1,6 här. Det finns en formel som man kan använda för att räkna om det hela, har den på pdf och kan skicka den till dig om du vill. Jag tror, att det ska gå med dina 17-18, men är ej säker. Sedan finns det "väntekö" alternativet. Dom räknar tiden sedan du gick ut gymnasiet och det ligger på 5 år nu. Det betyder att 5år efter gymnasiet, oberoende av dina betyg i gymnasiet (du behöver förstås dom naturvetenskapliga ämnena och inga 2:or i viktiga ämnen) så kan du börja studerar medicin. Vet att det inte är attraktivt för dig just nu men berättar bara lite allmänt om hur det funkar. Det du måste göra är att hitta en "zeugnis annerkennugs amt" där du låter godkänna dina betyg. Översätt dom till engelska eller tyska (bäst för att slippa strul) tillsammans med naturbetygen. Sedan måste du göra ett tyskt universitets språkprov som inte är speciellt krångligt. Min gramatik är urusel men gick ändå. På mitt prov fick man får läsa en text och snacka lite om den med, men det finns olika prov. Jag gjorde ett Dsh-2 prov tror jag att det hette. Sedan anmäler du dig till ZVS där dom godkänner allt och där får du reda på mera vad det är du behöver. Jag tror till och med att dom godkänner dina betyg, så det kan hända att du inte måste gå till den instansen jag nämde ovan. Jag gjorde båda, allternativen..men det var för att jag sökte in till en högre termin. Om du vill börja dina studier så måste du gå igenom ZVS. Iallafall så får du all information ifrån dom och kan se på din sida vad det är dom begär. www2.zvs.de/ lycka till!

RE: tyskland
2010-01-25 15:19   till mig själv
Man behöver inte "ställa sig i kö" för att räknas in, efter 4år kan du ansöka om platsen och då räknar dom din "väntetid" efter gymnasiet. Det man kan göra undertiden är att fixa klart allt hos ZVS. Tysk byråkrati kan gå en på nerverna, och framförallt personerna i andra ändan på luren som ibland kan vara extremt otrevliga och påstå att dom inte har tid att besvara alla ens frågor även fast man ringer på deras telefontider. Man ofta känslan av att dessa personer inte har ett dugg intresse av att hjälpa en vidare.. Man ska inte låta en nedslås av detta!!..bara målmedvetet mala på. Betygssystemet är lite annorlunda än i sverige och dom har flera sätt man kan ta sig in. Vad jag tycker skysst är väntetids systemet. Om du inte hade så bra betyg i gymnasiet och inte visste vad du ville då så får du iallafall chansen att testa på om du så vill. Men konkurrensen är hård dom första 2 åren. I sverige säger man att det är svårt att komma in, men när man väl har gjort det så är det istort sett ingen som tvingas att lämna sin plats. I tyskland finns det ett stort prov på baskunskaperna efter 2 år som heter "physicum", det händer ibland att utsålningskvoterna ligger så högt som 35%. Men efter det så är nästa sådanna stora prov i slutet på studierna, den heter "hammarexamen". Kostnaderna per termin är 500euro, men med svenskt studiestöd på 42 veckor x ca2500kr är det ju inga prob. Hyrorna är ofta lägre än i sverige och maten är mycket billigare.

RE: tyskland
2010-01-25 17:51   samma
Ps: angående väntetiden.. den kan ändra på sig, var 3år för ett par år sedan nu är den 5år. Så det kan förstås vara värt att ta reda på om man funderar på detta alternativ. ..ooch är man inte svensk medborjare eller ifrån något annat land inom eu så kan man åtnjuta en annan regel som finns när man söker till medicin i tyskland. 10% av alla platser måste ges till "riktiga" utlänningar. ----------------------------------------------------------------------------- Jag tror att komvux kan räknas med ochså, gjorde ett basår och det räknade dom med..men kan inte svara helt säkert. Du skulle kunna skriva ett mail till ZVS och fråga avdelningen som har hand om oss utlänningar ;) Gruppe21@zvs.nrw.de Angående terminsavgiften på 500euro så gäller det på alla universitet. ----------------------------------------------------------------------------- Här är länken till alla universitet med med-utbildning i tyskland (34st +1 TU munchen, hit kan man bara söka till i 3:e året) www2.zvs.de/index.php?> Denna instans måste användas för att söka till första terminen i tyskland. Om ni vill försöka att hoppa in på en senare semester blir det krångligare för att ni måste få saker och ting godkända. En bra plan är att fixa 2 år någonstans, göra 3 månaders "nursing practice" (får högst vara 2år gammalt och är ett måste för att få dom 2 första åren (physikum) godkända) någonstans och få hela fadderullan godkänt av Landesprufungsamt (fur medizin, etc.) www.brd.nrw.de/gesundheit_soziales/landespruefungsamt/index.jsp Räkna med 3månader ifrån att ni har skickat in alllt, tills ni får ett godkännande. Ta reda på telefoniskt när det ungefär kommer att bli klart (dom haatar denna fråga, så använd era tyska diplomatiska talanger, hehe), för här kan ni spara upp till 6 veckor. För när dom är klara så skickar dom dig (genom en annan instans) ett avi på 15euro har jag för mig. Tills dom ser att du har betalat och skickar dig ditt godkännande kan ta dom som sagt extra 6 veckorna. För att undgå detta faxa banköverföringen till dom som har godkännt dina grejor. Ni kommer att ha äran att tala med Frau Grommeck och Prystula, hälsa ifrån mig. Vi har haft en kärleksfull kontakt in nästan 3 år nu (det tog tyvärr slut mellan oss i sommar). Sedan är ni redo att söka till dom individuella universiteten! Alla har lite olika kriterier. Var beredd på översättningar och mycket godkända kopior. Gå helst inte till notarius puplicus för att få kopior godkända, juristerna känner ingen skam. Jag gick till svenska konsulatet (funkar antagligen bara utomlands) och fick up till 50kopior gjorta för en spottstyver av priset som en NP skulle ha tagit (ett par ggr när jag hade mindre uppsättningar med ett leende gratis). Själv så håller jag precis på och söker och hoppas på napp.. Hoppas att det kan hjälpa någon på traven.

RE: tyskland
2010-07-29 21:16   Nadja

Hej, kan du skicka formeln för omräkning av betyg till mig? Vore mycket tacksam.
/Nadja
anna_natalja@hotmail.com


Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in