Visa studentum.se som: Mobil

Läkarutbildningen Rumänien, hur går det för er? - Forum

2009-10-09 22:14   Andress
Hej. Tänkte höra hur det går för er som studerar till läkare nere i Cluj respektive Targu Mures? Hur mycket tid behöver man lägga på studier per dag? Jag som läst samhällsprogrammet undrar hur det går för de sådana som mig? Klarar dom sig bra ? Tänkte själv passa på och läsa de naturvetanskapliga ämnena innan jag åker ner för att förbereda mig, men undrar hur andra klarat sig? Vad tycker ni om själva utbildningen, håller den hög standard? Skillnaden mellan Cluj vs Targu Mures, vart är billigare att leva. Bostad respektiv andra kostnader. Tacksam för lite svar

RE: Läkarutbildningen Rumänien, hur går det för er?
2009-10-29 16:59   K.S
Jag läser i Targu mures, och utbildningen här är låg kvalite. Jag önskade att jag börjat i Cluj. Sök absolut inte hit. Om ni ska söka så sök till Cluj, stor stad, känd Universitet över hela världen. Verkligen låg kvalite på utbildningen, inga klassrum att sitta i, vi har knappt stola att sitta på.

RE: Läkarutbildningen Rumänien, hur går det för er?
2009-11-02 23:58   targu mures
Jag läser första terminen i targu mures, har aldrig haft lektion där alla inte får plats??!! lärarna har bra engelska kunskaper och skolan håller bra kvalité! Vissa saker är annorlunda än Sverige, men har inte upplevt denna "låga nivå" du talar om.

RE: Läkarutbildningen Rumänien, hur går det för er?
2009-11-03 17:06   PacMan
Targu mures: Ursäkta mig men då läser inte du på samma Universitet; 1. Universitetet är litet 2. Antalet elever som blivit intagna är för många de skulle vart MAX 50 men istället vart de 98 personer! 3. Lärarna pratar INTE engelska väl! 4. Från 3 året kommer Lektioner hållas på Rumänska! 5. Det finns inte platser för alla; Alla får dela på ett skelett. Tänk då hur det kommer att bli när det blir muskler och sånt, där alla vi får dela på ett lik! Kul! 6. utbildningen håller verkligen LÅG LÅG Nivå!! till dig här ovan som skrev att nivån INTE är låg kan jag bara säga en sak; eftersom många som sökt sig hit är lite "efterblivla" så inser dem inte de låga nivån; utan tvärtom! Precis som du säger. Det är inte så konstigt, för nästan alla har ett snitt på 12 i från gymnasiet. Jag tycker att de är viktigt att sådant kommer ut! Så att andra inte gör samma misstag och söker sig hit och får en dålig utbildning.

RE: Läkarutbildningen Rumänien, hur går det för er?
2009-11-07 02:26   ???
Vad tror du?, om du ville ha högre kvalité för du ta och punga ut mer pengar till en bättre skola? Kanske du är bland de bättre efterblivna eftersom du klagar på Rumänien, men har för dåliga betyg för att komma in Sverige? shit, vad fan förväntade du dig?, för 25000 per år förväntade jag mig exakt vad vi får och tillochmed sämre. När fan har gymnasiebetyg något om intelligens?, det är ett sätt att mäta folks ambition vid 16 års åldern, e du så osäker så att du jämför dig med andra efter det måttet på ett personligt plan måste du lida av akut dålig självinsikt. Tycker dock Natur ska vara ett intagningskrav.

RE: Läkarutbildningen Rumänien, hur går det för er?
2009-11-09 18:10   Henrik
Hej, när vi ändå är inne på väldigt känsliga ämnen kring utbildningar i Rumänien så undrar jag om man gör något åt ''privat undervisning'' som det talats om (gäller framförallt Cluj). Är det en missuppfattning angående hur systemet och kulturen fungerar där eller är det mygel på riktigt? Ang. intelligens så är jag imponerad om man klarar av studierna utan grunder i naturvetskap.Jag håller med om att gymnaasiebetyg inte säger så mycket om intelligens men i en grupp där elever bara har höga betyg är procenten ''klentbegåvade'' betydligt mindre än i en grupp med låga betyg. Hur fungerar det med AT efter utbildningen eller ingår den? Är även lectures och seminars på Rumänska eller menar du att man är mer på sjukhuset och måste kunna språket då?

RE: Läkarutbildningen Rumänien, hur går det för er?
2009-11-10 13:15   E
Du som skriver om Targu Mures. Vilken planet lever du i? Jag läser mitt första år på Cluj och här delar vi också på ett skelett och ett lik, och det funkar alldeles utmärkt.. Vi har haft prov på benen och nästa vecka har vi på alla muskler, vi har redan dissikrerat lik flera gånger, alla får chansen till det liksom.. Förstår inte att det där ens är något att klaga över. Och även i Cluj går det RYKTEN om att år 3 kommer hållas på rumänska, men endast för tandläkarna inte för oss. Sluta klaga så mycket seriöst, hur kommer du palla trycket i rumänien om du hatar allt redan efter knappt 2 månader? Stick till Sverige vettja. Men visstja, där kom du inte in! SÅ BIT IHOP SOM OSS ANDRA, DU VISSTE NÄR DU SÖKTE ATT RUMÄNIEN INTE ÄR SOM SVERIGE ! Och vrför skulle natur behöva vara ett krav? det kommer ändå visa sig med tiden vilka som inte klarar av läkarstudierna. Det må vara lätt att komma in i cluj, men det är inte så lätt att hålla sig kvar här hur mycket man än älskar staden. För läkarstudier är - tuffa! jag har läst samhäll och klarar mig alldeles utmärkt. Fått jätte bra resultat på dom proven vi haft, och ja, jag läste inte natur.. Tänka sig att ja kunde få bättre än en naturelev? Det är bara å plugga.. Inte som att man lärde sig anatomin på den här nivån i naturvetenskapslinjen i gymnasiet heller. :) Positiva med cluj so far skulle vara: svenskar överallt, underbar stad och folk, lärarna är bra, det är mkt modernt här, studerna hjälper varandra vldigt mycket... man känner sig ej bortkommen. trivs mer här än vad jag gjorde i sverige ;)! negativa: vårat universitet är inte i en o samma byggnad som som T.M utan salarna ligger långt ifrån varandra. Vi betalar 5000 euro medan dom i Targu mures betalar hälften.

RE: Läkarutbildningen Rumänien, hur går det för er?
2009-11-10 13:31   L.E
Jag personligen flytta från Targu mures till Cluj efter redan 2 veckan. Fy f** det var de värsta jag vart med om. Cluj är underbart, stor härlig Universitet, kanon lärare tillgång till de mesta av materialet etc. Så jag rekom. alla som ska söka ner, att söka er till Cluj!!

RE: Läkarutbildningen Rumänien, hur går det för er?
2009-11-16 15:04   Henrik
Tack för svaren. det är intressant att läsa men jag tvivlar starkt på att skolans prestige och värde baseras på elever per kroppar. Jag saknar fortfarande svar på hur det är med den sk. ''privat undervisningen''. DVS - studenter tar privat lektioner hos professorerna för att få veta vad som kommer på tentamen. En ny fråga dök upp: Eftersom det finns utexaminerade svenska läkare från Rumänien. Borde det då inte finnas statistik/information om deras resultat på ULSME eller AT-provet? Kan det vara ett sätt att mäta om utbildningen är bra eller dålig? Att jämföra anatomin från gymnasiet är väl lite extremt. Jag syftar mest på kemin, eller har ni en introduktionskurs i det?

RE: Läkarutbildningen Rumänien, hur går det för er?
2009-11-16 19:35   Tessomar
Henrik; För de första så får du inte göra AT- när du kommer till sverige, om du pluggat i Rumänien. För de andra, "privatlektioner" pratar du om, om du ska bli läkare och ändå vill ha privatlektioner, så kan ja ju bara säga att de är lika bra att du stanar hemma i sverige, har tillräckligt med bombade människor här, tillräckligt med drama! Om du ska bli läkare handlar de väl inte om att du måste ta privat lektioner så att du ska få svaren till tentan, vad blir du för läkare då? Till den som skrev om Targu mures, Håller med dig, Universitetet är ju nystartad så de suger verkligen, de är ju en test grupp, så de är ju klart att dem har brister. Tex. dem i Cluj har ju haft denna universitet i mer än 10 år, så dem har god kunskap och kan hantera de väl.

RE: Läkarutbildningen Rumänien, hur går det för er?
2009-11-17 12:01   Henrik
Tack för svaret. Jag är personligen inte intresserad av att plugga i Rumänien. Jag läser redan i Prag. Jag tycker där emot att det är intressant att veta mer om andra skolor för att kunna förbättra alla utlandsstuderande situation och villkor samt att upplysa sökande om ''riktig'' information om skolorna så de inte slösar sin tid på att hamna fel. Jag tänker bland annat på er i Rumänien. Det räcker med att en liten värdelös nolla tar privatlektioner för att seriöst försämra utsikterna i er medicinska karriär. Låt säga att du är en av 90% som kämpat stenhård genom utbildningen och nåt en chefs position där du anställer läkare. På arbetsintervjun kommer en person utexaminerad från samma skola som dig. Kan du lita på att han inte har myglat sig genom vissa kurser? Är jag helt ute och cyklar? Sen,ja, mentaliteten och procedurer fungerar olika i olika länder. ''så fungerar det här'' är dock ingen ursäkt som fungerar i Sverige. Sen undrar jag med av ren nyfikenhet: - Är det de billiga terminsavgifterna, antagningsprocedurer eller landet som fick er att plugga i Rumänien och vad är viktigt för er nu som får er att stanna (förutom att det är världens häftigaste utbildning)? Tack!

RE: Läkarutbildningen Rumänien, hur går det för er?
2009-11-17 14:42   alex
Vill bara säga, att det är Targu mures och iasi som har billigast terminsavgifter, 20 någt.I Cluj har vi 5000 euro. Och även vi fick göra ett "antagningsprov", vilket visade sig vara ett skämt.. Kunde lika gärna vart ett englska prov från högstadiet.

RE: Läkarutbildningen Rumänien, hur går det för er?
2009-11-17 16:29   Marre
Fick höra att i Targu mures kommer priset att öka till samma pris som Cluj, när ja snacka me sekreteraren sist! Men de är ju inte de som är de viktigaste! Henrik: Jag håller med dig, de finns såna som försökt ta såna vägar, men har inte direkt lyckats. För eller senare så kör man ihop, de vet du själv som läkarstuderande att de man läser idag oftast hänger ihop med någt annat i morgon!

RE: Läkarutbildningen Rumänien, hur går det för er?
2009-11-17 16:29   Marre
Fick höra att i Targu mures kommer priset att öka till samma pris som Cluj, när ja snacka me sekreteraren sist! Men de är ju inte de som är de viktigaste! Henrik: Jag håller med dig, de finns såna som försökt ta såna vägar, men har inte direkt lyckats. För eller senare så kör man ihop, de vet du själv som läkarstuderande att de man läser idag oftast hänger ihop med någt annat i morgon!

RE: Läkarutbildningen Rumänien, hur går det för er?
2009-11-17 17:17   Simon
Finns billigare skolor Oradea exempelvis Tirgu och Iasi är inte alls billigast. Simon

RE: Läkarutbildningen Rumänien, hur går det för er?
2009-11-18 21:00   Alex
Men vem söker sig till Oradea frivilligt? Jag känner folk som tvingats börja studera däre ftersom dom failat något prov i Cluj..

RE: Läkarutbildningen Rumänien, hur går det för er?
2009-11-19 16:39   Simon
Jadu Alex alla rumänska skolor håller ungefär samma kvalité, ska du klanka ner Oradea kan du lika gärna klanka ner alla andra skolor i Rumänien. Simon

RE: Läkarutbildningen Rumänien, hur går det för er?
2009-11-19 23:23   Pate
I cluj klaran man iaf sig lätt genom utbildningen, bara att betala kurser, nästan alla lärare tar emot pengar, men dem gör de snyggt givetvisss. Dem tar sk. privat lektioner sen så får man alla tenta svaren och man erhåller så klart en 10 i slutet av terminen. Kul!!! Duktiga läkare!

RE: RE: Läkarutbildningen Rumänien, hur går det för er?
2009-11-20 03:08   Tony
Henrik! Jag är väldigt intresserad över utbildningen i Prag! Om du har möjlighet att berätta lite om skolan och livet därborta så skulle jag verkligen uppskatta det! E-mail: tonyullman@gmail.com Msn: ullmiz@hotmail.com

RE: Läkarutbildningen Rumänien, hur går det för er?
2009-11-20 15:29   Henrik
Pate, det var sådana 'privat lektioner' jag syftade på när jag formulerade frågan så jag är tacksam för svaret. Vad har du för referenser? Går du i Cluj själv eller är det som du hört? Gäller detta för er som läser i Targu M och Oradea med? Har ni några studenter som hoppar av sin utbildning på grund av det och hur många studenter använder sig utan den privat-lektions alternativet? Tony, jag mailar dig min email så är det bättre du frågor frågor så ska jag svara så gott jag kan. P.S Trots att det inte har med tråden att göra: Kort sagt i Prag,Charles University, så är det en nyrenoverad skola med engelskt läkarprogram sen -92 där det går ca 300 engelsktalande av 1100 läkarstudenter. Antagningen är baserat på antagningsprov i naturämnen på engelska UTAN formelsamling och medicinsk ordbok. Terminsavgiften är 110.000 SEK/läsår. Saknar du naturämnena eller stark kunskap i dem kan du gå pre-med, som börjar i dec/jan, på skolan och varar i fem månader. www.lf3.cuni.cz/en/index.html D.S

RE: RE: RE: Läkarutbildningen Rumänien, hur går det för er?
2009-11-21 12:29   David
Jag läser första året i Targu mures, har du frågor är jag villig att besvara dem. Kontakt via mail/msn, david.lundin@kungsille.se

RE: Läkarutbildningen Rumänien, hur går det för er?
2009-11-21 13:57   k
Hej. Jag tankte soka till lakarlinjen i rumanien for hostterminen 2010 och jag skulle garna vilja komma i kontakt med folk som tanker ocksa soka till rumanien till hosten. Vi kan byta fragor och funderingar, det ar inte sa kul att aka till ett frammande land ensam. Adda mig garna, msn: kristian2010@hotmail.co.uk

RE: RE: RE: Läkarutbildningen Rumänien, hur går det för er?
2009-11-22 23:19   D
Jag studerar första året i Targu mures. Har du frågar är jag villig att besvara dem via msn/mail, david.lundin@kungsille.se

RE: RE: RE: Läkarutbildningen Rumänien, hur går det för er?
2009-11-23 09:16   Susanna
Hej! Min sambo läste läkarutbildningen på SOTE, i Ungern. Utbildningen håller högsta (!!!) kvalite, har dock sitt pris. Han läste alla 7 år där och älskade det!

RE: RE: RE: RE: Läkarutbildningen Rumänien, hur går det för er?
2009-11-23 12:29   Mongoul
jag läste att det var lag att alla utbildningar skulle vara på rumänska efter år 4. hur är det med detta? tänkte göra tandläkarutbildningen, och jag har för mig att jag läste att på läkarlinjen stämde ej detta. men hur är det med tandläkarlinjen?

RE: Läkarutbildningen Rumänien, hur går det för er?
2009-12-10 18:20   Mundane
Hur mycket kommer ni som studerar samt tagit lån av CSN att få betala tillbaka, efter Studier i Rumänien? Tänkte mest på Cluj som kostar 5000€. Om det är en 7-årig utbildning, så lär det väl vara närmare 700-800 tusen som ska betalas tillbaka efter fullföljd utbildning?

RE: Läkarutbildningen Rumänien, hur går det för er?
2010-01-15 08:46   mike
hej! jag kan säga att skolsystemet i rumänien är väldigt annorlunda jämfört med sverige, och det märker man väldigt snabbt speciellt om man har läst på uni.nivå hemma i sverige. jag kan råda till er alla som e intresserade av läkarutb i rumänien, ha gärna lite förkunskaper i naturämnena, det kommer göra skillnad, det är redan svårt och otroligt mkt på en o samma gång. att ha lite i ryggsäcken skadar inte. om targu mures, så e den en väldigt liten mysig stad, passar mig utmärkt eftersom jag själv e från en liten stad. Det är positivt, man har allt inom räckhåll. sen om man e mer av en storstads människa så kankse passar cluj. Men jag kan i alla fall säga att det e en bra stad, uni e bra. sen kan man tycka att det borde ske några förändringar som förbättrar skolgången. Jag kan säga av egen erfarenhet att det tar tid till man kan anpassa sig till den nya miljön. man får helt enkelt försöka kämpa på, och sen får man inte glömma att man får hålla ihop i klassen, man ändå i samma båt. jag själv kom hit utan några som helst förväntningar, el snarare förväntade mig de värsta, och det va raka motsatsen. jag kan dock säga oxå att visst saknar man sitt vardagsliv hemma i sverige. man får försöka göra de bästa av situationen. man förlorar absolut inte nåt på att testa, o kolla om det är ngt för en, man får lära sig otrligt mkt, om sig själv o allt annat. Så våga ta steget, och visar de sig att de inte passar en, ja då e de väl bara och kolla på andra alternativ. inget mer det. Man får helt enkelt skaffa sig en egen uppfattning, det är svårt o gå efter andras upplevelser, då man e så olika, man kommer från olika bakgrund. Så ge dig ut o testa på.

RE: Läkarutbildningen Rumänien, hur går det för er?
2010-01-15 11:45   bst
hej! man får väl göra AT-tjänsten hemma i Sverige. eller?? Vad jag har fått höra att om du gör den här så behöver du inte göra den hemma i Sverige. Men att du kan få göra de. rumänien e med i EU.... tacksam för svar

RE: RE: Läkarutbildningen Rumänien, hur går det för er?
2010-01-17 13:43   Zari
Hej Jag ville bara undra hur höga betyg krävs det egentligen att komma in på läkarutbildningen i Rumänien? Klarar man sig med bara G i eng.A o B? Vilken uni. är bra? targa mures lr cluj? finna det några skillnader mellan de lr? // Tack i förhand

RE: Läkarutbildningen Rumänien, hur går det för er?
2010-01-18 10:37   k
Hej. Jag ska lasa i rumanien till hosten och har tagit reda pa allt som man bor veta, om det ar nat ni funderar over hora av er sa kan vi byta vara fragor. Adda mig garna: kristian2010@hotmail.co.uk

RE: Läkarutbildningen Rumänien, hur går det för er?
2010-02-08 18:30   Swedoctor
angående rumänien Standarden på de olika universitet skiljer sig lite gran. De som studerar i Cluj säger att deras universitet är den bästa , de som befinner sig i Targu Mures hävdar att de är otroligt mycket bättre än Cluj och de som studerar i Bukarest påstår att de är det bästa som har hänt Rumänien sedan Ceausescu tider. Det viktigaste borde vara att alla dessa universitet håller EU standard och är erkända i Sverige. Jag personligen valde Timisoara för den multikulturella , vackra staden , välorganiserad universitet och hyfsat bra pris. Ett år här kostar 4000 euro och vi läser precis samma sak som de i Cluj , Targu Mures och Bukarest. samtidigt finns det möjligheten för att EU- medborgare att komma in gratis genom ett intagningsprov som ä ger rum den 22 juli. Det är en multiplechoise test som innehåller 60 frågor med förslag på svar. Den är uppbyggd på materia från (motsvarighet) Biologi B och ni får en bok med alla möjliga kommande frågor redan nu. Det finns också möjligheter till lektioner med en privat lärar som förklarar all materia samt vägleder dig genom inlärningsprocessen. Gör förberednings tester och fokuserar på just dina behov. Jag skulle också rekomendera att starta så fort som möjligt för att ha gott om tid för att gå igenom all materia. Personligen jag startade studera till intagningsprovet i April och vi var två svenskar som pluggade med samma privat lärare och båda kom in gratis. Kostnaden för en lektion ( 2, 5 timmar ) är 25 euro. Passa på , det finns begränsad med platser. Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş“, Timişoara har inga krav på naturvetenskaplig basår eller höga snittbetyg. Angående andra frågor som boende och livet. Lägenheter här kostar mellan 250- 300 euro 2 rum och kök mitt i stan. Det finns också många som delar lägenheter eller bor i större kollektiv. Vanligtvis tar det ungefär 2-3 dagar att hittar något som passar en . Det finns agenturer som tar fram de olika förslag precis efter dina önskemål. Maten här är lite billigare än i Sverige och utelivet är fantastisk. Om ni har fler frågor eller funderingar får ni gärna återkomma. Hoppas vi ses nästa år !

RE: Läkarutbildningen Rumänien, hur går det för er?
2010-04-16 11:14   goofy
Jag e jätteintresserad av att plugga i Rumänien, för mina chanser i Sverige = 0 inte för att jag inte är smart eller duktig nog, men för att jag hade olika situationer under åren som gjorde att jag inte kunde få mvg i allt -.-" men men!!! jag vill bara veta om man kan söka på egen hand eller om man måste gå via de konstiga firmorna som man måste betala sjukt mycket till för att få lite hjälp med att söka...(det kanske inte är sååå mycket med det blir mycket för mig som ska klara detta på egen hand x) ) jättetacksam för svar :))

RE: Läkarutbildningen Rumänien, hur går det för er?
2010-04-19 10:29   Sara
Hejsan! Jag tillsammans med 2 andra vänner har sökt via medicinstudier.com. Har också vart i kontakt med några studenter så som (han blogg) "HassanMusse-bloggen" och han skriver att de är enklast om man söker via förmedlare. medicinstudier.com Lycka till /Sara ps. sara_P@hotmail.com; adda mig gärna ni som ska ner till Rumänien i år och plugga =)

RE: Läkarutbildningen Rumänien, hur går det för er?
2010-04-19 14:24   swedoctor
Goofy - du kan verkligen söka på egen hand . Det e kanske inte så svårt och mycket billigare. Jag sökte på egen hand o klarar mig hur bra som helst.

RE: Läkarutbildningen Rumänien, hur går det för er?
2019-09-20 18:39   Moi
Bravo ! Bra skrivet!

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in