Vad är skillnaden mellan en vanlig högskola och en folkhögskola? - Forum

2010-05-03 15:26   Siri
Hej! Jag har aldrig förstått skillnaden mellan folkhögskola och högskola. Någon som vet? Och vad är skillnaden mellan högskola och universitet? Finns det någon eller är universitet bara ett finare namn?

RE: Vad är skillnaden mellan en vanlig högskola och en folkhögskola?
2010-05-04 18:54   Studentum
Hej Siri En högskoleutbildning kan jämföras med en universitetsutbildning. Enda skillnaden mellan dessa är att du kan bedriva forskning på Universitet. Annars är det samma typ av utbildning som ges, dvs grund- och kandidatutbildningar, samt magisterutbildningar. På folkhögskolan kan du både komplettera dina gymnasiebetyg och läsa kurser på eftergymnasial nivå, men du måste ha fyllt 18 år. Du kan även läsa eftergymnasiala kurser, där samma förkunskapskrav som för högskolan gäller, men däremot ger inte folkhögskolan några akademiska högskolepoäng. Men det finns undantag. En del folkhögskolor har vissa kurser som samarbetar med högskolor och universitet. Detta innebär att högskolan/universitetet tillgodoräknar vissa delar av folkhögskolekursen som högskolepoäng. Undervisningen på folkhögskolan är avgiftsfri, dock får de studerande betala för kursavgift, studiematerial, lunch, resor med mera. Du kan läsa mer om folkhögskoleutbildningar på www.folk-hogskola.se, samt mer om högskolestudier på hogskoleguiden.se. Det finns även information att hämta här på Studentum, under "Utbildning i Sverige". Hoppas detta suddade ut dina frågetecken :)

Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀