En BIM-samordnare berättar

Linnea Lepisto pluggade på Chalmers och jobbade extra på Svevia, idag jobbar hon med Byggnadsinformationsmodellering som BIM-samordnare. Läs hela intervjun med Linnea om hennes yrke och vägen dit.

Linnea, BIM-samordnare

Linnea Lepisto pluggade på Chalmers och jobbade extra på Svevia, idag jobbar hon med Byggnadsinformationsmodellering som BIM-samordnare.

Hur kommer det sig att du valde att utbilda dig och arbeta inom samhällsbyggnad och vad gjorde du innan? 

– Det var ingen självklarhet att hamna i byggbranschen utan det var personer omkring mig som fick mig att inse att jag alltid haft ett intresse av det området. Jag jobbade och reste ett år mellan gymnasiet och högskolan.

Vilken utbildning gick du och när tog du examen/började du jobba? 

– Jag studerade AE, Affärsutveckling och entreprenörskap inom samhällsbyggnadsteknik, på Chalmers i Göteborg och arbetade samtidigt timmar och sommarlov som anläggare på Svevia. Jag blev klar 2012 och började arbeta som mätkonsult på Teodoliten i Stockholm. Sedan ungefär tre år tillbaka arbetar jag som BIM-samordnare på Peab i Eskilstuna/Nyköping.


Varför man ska välja byggbranschen?  

– Om du är intresserad av en omväxlande vardag och vill arbeta lösningsorienterat i projektform så kan byggbranschen verkligen passa dig. Det är en bransch i spännande utveckling med många olika typer av roller.

Vad gör en BIM-samordnare? 

– BIM står för Byggnadsinformationsmodellering och syftar kortfattat till att knyta information till objekt i 3D-modeller. Det finns olika användningsområden och nyttor med BIM och varje projekt är unikt. Även kravställning från beställare avgör nivån på BIM i projekt. Nivån av BIM i projektet avgör även hur mycket och i vilka skeden en BIM-samordnare är involverad. Samordnaren kan vara med från början i anbudsskedet med tex mängdavtagning samt vanligtvis kravställning av projektörer, så att de vet vad som förväntas i projektet. I projekteringen handlar det mycket om kvalitetssäkring, som bland annat 3D-samgranskning men också om tex mängdavtagning och andra produktionsförberedelser. Väl i produktion kan det handla om att få ut nyttan med modeller och digitala hjälpmedel.

Skulle du säga att byggbranschen är digitaliserad idag och hur märks det i ditt dagliga arbete? 

– Det känns som att det börjat röra på sig rejält i byggbranschen de senaste åren. Det märks till viss del samtidigt som det kan skilja sig väldigt mellan olika projekt. Vissa projekt ligger rätt långt fram, men jag tror att vi bör fortsätta höja vår "lägsta nivå". Jag tror inte att vi kommer komma till en punkt där vi säger att nu är vi klara utan det är en ständig utveckling.

Hur är klimatet i bygg- och anläggningsbranschen och hur bör man vara för att jobba och trivas där? 

– Personligen skulle jag säga överlag bra, men att det kan skilja sig en del mellan projekt. Jag tycker man ska vara sig själv, utan att det blir på bekostnad av andra. Hur ska vi annars utveckla branschen framåt?

Vad vill du göra om fem år? 

– Troligtvis vara kvar i byggbranschen. Arbeta med utveckling men troligen inte alltför långt från produktion.

Vilka är dina bästa tips?

– Tänker du studera en teoretisk utbildning på högskola så se till att få in en fot i branschen redan under studietiden genom att försöka få sommarjobb eller praktik. Ut i produktion och arbeta för att få förståelse för kärnverksamheten. Det kan kännas lite jobbigt men det är ett ypperligt tillfälle att lära sig branschen och våga vara frågvis.

Berätta lite om dig själv och dina intressen!

– Jag är 30 år och förlovad. Intressen är musik, åka bräda, träna och resa. 

Är du intresserad av att jobba som BIM-samordnare? Hitta en utbildning inom BIM:

Utbildningar inom BIM


Byggföretagen


Annonser