Digitalt byggande (BIM)

Vill du bidra till att digitalisera bygg- och anläggningsbranschen? Vill du samordna arbetet i framtagandet av digitala byggnadsmodeller? Läs mer om vad det innebär nedan!

Två kollegor som sitter över ett planeringsbord

BIM är en förkortning för Building Information Model. Vill du ha ett omväxlande, stimulerande, kreativt och socialt arbete där du använder såväl teoretiska som praktiska färdigheter med mycket (data)teknik? Då kan byggnadsingenjör inom BIM vara något för dig!

Vad jobbar en byggnadsingenjör inom BIM med?

Yrkesrollen kräver god problemlösnings- och samarbetsförmåga – som byggnadsingenjör inom BIM är du en del av en grupp med olika medarbetare som samarbetar i framtagandet av en digital byggnadsmodell. Du behöver också kunna arbeta självständigt, ta egna initiativ, vara kommunikativ och lyhörd.

Hitta en utbildning inom BIM!

Möt Camilla Åström

Camilla bytte från modeindustrin till byggbranschen och jobbar nu som projekteringsledare på Skanska AB.
Hon berättar om sin utbildning, byggnadsingenjör BIM, och hur en vanlig dag på jobbet kan se ut. 

 Läs hela intervjun här!

Möt Anna Åkvist

Anna Åqvist gick civilingenjörs-programmet samhällsbyggnad, nu jobbar hon som projektchef på NCC Building Sverige. "Det är speciellt att vara med och skapa något som sen blir bestående" säger hon. 

 Läs hela intervjun här!

Linnea, BIM-samordnare

Möt Linnea Lepisto

Linnea studerade affärsutveckling och entreprenörskap inom samhällsbyggnadsteknik och jobbar nu med 3D-modeller som BIM-samordnare. Läs mer hur Linnea valde utbildning och hur hennes yrke ser ut idag!

» Läs hela intervjun här!


Förmågor & kompetenser som är bra att ha

🔝 Ledarskapsförmåga

En platschef bygger och ansvarar för hela projektteamet och behöver kunskaper inom ledarskap för att leda arbetet på ett bra sätt samt ansvara för personalens utveckling.

📢 Kommunikativ förmåga

I platschefens roll är viktigt att kunna ge tydlig information till kollegor och medarbeterare under arbetets gång.

💡 Problemlösningsförmåga

Vid planering och byggnation kan problem uppstå och platschefen måste jobba för att lösa dem så att arbetet kan fortsätta.

📋 Organisationsförmåga

En platschef behöver kunna planera och leda arbetet på ett effektivt sätt.


Lönestatistik för byggnadsingenjör inom BIM

41 300 kr/månad

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2019


Utbildningar som passar för yrket:


Byggföretagen

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för 3 600 bygg-, anläggnings- och specialföretag verksamma på den svenska byggmarknaden. Organisationen verkar för att förbättra villkoren för medlemsföretag och bygg- och anläggningsbranschen i stort. Vår vision är ett hållbart samhällsbyggande i världsklass. För att det ska bli verklighet krävs att branschen är attraktiv, sund och säker – en framtidsbransch i ständig utveckling med gott anseende. Läs mer på hemsidan här.


 Tillbaka till Byggföretagen


Annonser