Visa studentum.se som: Mobil
Västerås är Sveriges tredje bästa studenstad 2021

Västerås: Sveriges tredje bästa studentstad 2021

Västerås är staden med många tågförbindelser, kort bostadskö och bra samverkan mellan utbildning och arbetsliv! Som sjätte största stad i Sverige är Västerås mindre än storstäderna, men erbjuder fortfarande goda karriärmöjligheter. Tack vare detta hamnar Västerås på tredje plats bland Sveriges bästa studentstäder!

Västerås kommer på tredje plats bland Sveriges bästa studentstäder och presterar bra bland parametrar som kommunikationer, karriärmöjligheter och kort bostadskö vilket är några av de viktigaste sakerna i valet av studentstad. Läs mer om hur staden presterade i rakningen och varför Västerås kan vara din framtida studentstad!


🏙️

Antal invånare

155 426

💸

Genomsnittlig månadslön

28 042 kr

#4 i Sverige

🎓

Antal studentkårer

1


En stad med många karriärmöjligheter

Västerås presterar bra i den parameter som undersökningen visade var allra viktigast - karriärmöjligheter. Staden erbjuder en genomsnittlig månadslön på 28 042 kr som ligger strax över snittet för Sverige. När det gäller konkurrensen om jobben ligger Västerås däremot lite under snittet. Staden hamnar på sjunde plats vad gäller parametern möjlighet till extrajobb, och ligger där över rikssnittet. Ett extrajobb är ett bra sätt för dig som är student att få in en fot på arbetsmarknaden och att skaffa dig erfarenhet inom olika branscher. 

Mälardalens högskola är det största läroverket i Västerås och grundades 1977. Högskolan är känd för att jobba med samverkan mellan utbildning och arbetsliv. Genom en nära koppling mellan arbetsgivare och högskola får du som student värdefulla kontakter med framtida arbetsgivare redan under din utbildning. Högskolan utvecklar utbildningar tillsammans med företag och offentlig sektor vilket ger studenter den kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden.

Lätt att ta sig till och från Västerås

Västerås hamnar på en förstaplats när det gäller parametern kommunikationer, det är lätt att ta sig till och från staden via tåg, men även inom staden. Västerås har 5 anslutande tågförbindelser, vilket betyder att det är lätt att ta sig till olika platser runt om i landet från staden. För många studenter är det viktigt att kunna ta sig hem under och mellan terminerna för att hälsa på familj och vänner. Många studenter har inte tillgång till bil och därmed blir tågtrafiken mycket viktig. Västerås kan även stoltsera med hög kundnöjdhet i sin kollektivtrafik inom staden!

Garanterat studentboende inom en månad

I Västerås är det lätt att få studentboende, vilket såklart är en trygghet för dig som vill studera i staden. I SFS bostadsrapport hamnar Västerås på den högsta nivån av tre. Det betyder att du som student erbjuds ett tryggt boende inom en månad. Västerås har även bostadsgaranti för nya studenter som inte bor på pendlingsavstånd. Hyran anses  vara inom rimliga nivåer, en mindre studentlägenhet kostar ca 4300 kr i månaden med tio månaders hyra samt två hyresfria månader på sommaren.

Västerås är en studentstad som passar dig som vill plugga i en mindre stad, som vill ha tryggheten att kunna få ett boende snabbt! Samtidigt erbjuder staden bra möjligheter till hög genomsnittlig månadslön och att hitta ett jobb efter din utbildning. 

Hitta alla utbildningar i Västerås här!

Källor: SFS, mdh.se.

Senast uppdaterad: 08 feb 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-02-08

Malmö: Sveriges femte bästa studentstad 2021

Sveriges femte bästa studenstad är Malmö - kulturstaden! Staden hamnar på en andraplats vad gäller kultur och event, och utbudet av extrajobb och praktikplatser bidrar också till den höga placeringen bland topp 10 studentstäder. Läs mer om varför Malmö är Sveriges femte bästa studenstad här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-02-08

Stockholm: Sveriges bästa studentstad 2021

Stockholm rankar på plats nummer ett i hela fyra av nio parametrar för en bra studentstad – därför intar Stockholm topplaceringen bland Sveriges bästa studentstäder 2021!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-02-08

Sveriges bästa studentstad 2021: Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi har gått tillväga för att utföra rankningen av Sveriges topp 10 studentstäder? Här kan du läsa mer om vår insamling av data, metoder och beräkningar!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in