Stockholm: Sveriges bästa studentstad 2021

Stockholm rankar på plats nummer ett i hela fyra av nio parametrar för en bra studentstad – därför intar Stockholm topplaceringen bland Sveriges bästa studentstäder 2021!

Stockholm är Sveriges bästa studentstad 2021

Med topplaceringar i hela fyra kategorier är Stockholm den obestridliga vinnaren av utmärkelsen Sveriges bästa studentstad!

Det finns få saker som du inte hittar i den svenska huvudstaden. Med de bästa karriärmöjligheterna, flest praktikplatser och störst antal program på avancerad nivå är Stockholm ett svårslaget alternativ för dig som blivande student.


🏙️

Antal invånare

976 799

💸

Genomsnittlig månadslön

32 517 kr

#1 i Sverige

🎓

Antal studentkårer

41


Staden för din framtida karriär

Vår undersökning visar att karriärmöjligheter är den allra viktigaste parametern i valet av studentstad. Stockholm har den högsta snittlönen i landet och det överlägset största antalet lediga jobb, vilket gör att staden intar topplaceringen i parametern karriärmöjligheter. Med många nyexaminerade studenter varje år och landets största befolkningsmängd följer även konkurrens om jobben, men möjligheterna är tveklöst stora i huvudstaden –  oavsett vilken karriär du vill satsa på.

Svårt att hitta studentboende i Stockholm

Att hitta bostad i Stockholm är inte helt enkelt. Om du vill flytta till Stockholm för att studera kan du behöva ställa dig i bostadskö långt i förväg och acceptera en hyra som är högre än i de flesta andra studentstäder. Enligt SFS Bostadsrapport ligger tryggheten för studentboende i Stockholm på den lägsta av tre nivåer på grund av de höga hyrorna och den långa väntetiden. Beroende på om du kan tänka dig ett korridorsrum eller vill ha en större studentlägenhet varierar väntetiden från sex månader upp till sex år. Snitthyran för en studentetta i Stockholm ligger på 5 000 kronor i månaden och för en etta i andrahand är månadshyran drygt 8 000. Alternativet för studenter är att bosätta sig i närliggande städer och pendla till skolan, eller att hyra ett rum som inneboende.

Flest praktikplatser i landet

Om du vill praktisera under din studietid är Stockholm ett utmärkt val av studentstad. I Stockholm finns många företag som välkomnar praktikanter och staden intar därför en överlägsen förstaplats i parametern praktikplatser, med ett utbud som ligger långt över rikssnittet.

Sveriges största utbud av program på avancerad nivå

I Stockholm hittar du hundratals program på avancerad nivå inom alla möjliga tänkbara områden, vilket ger staden ännu en topplacering i parametern master- och forskarutbildningar. Här finns hela 15 olika universitet och högskolor, däribland Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), Handelshögskolan, Konstfack, Kungliga Musikhögskolan, Försvarshögskolan och Stockholms universitet.

Lev studentlivet i Stockholm

Självklart erbjuder den pulserande storstaden även ett rikt och roligt studentliv. I staden finns hela 41 studentkårer som tillåter dig att påverka din utbildning och gör det möjligt att delta i massor av sociala aktiviteter och evenemang. Du hittar fler studentkårer i Stockholm än i någon annan studentstad, vilket placerar Stockholm på plats nummer ett i parametern studentliv. Så du behöver inte oroa dig för att få en tråkig studietid, oavsett hur länge du vill stanna i Stockholms akademiska värld!

Hitta alla utbildningar i Stockholm här!

Källor: SFS bostadsrapport, arbetsförmedlingen.se


Annonser