Visa studentum.se som: Mobil
Stockholm är Sveriges bästa studentstad 2021

Stockholm: Sveriges bästa studentstad 2021

Med topplaceringar i hela fyra kategorier är Stockholm den obestridliga vinnaren av utmärkelsen Sveriges bästa studentstad!

Det finns få saker som du inte hittar i den svenska huvudstaden. Med de bästa karriärmöjligheterna, flest praktikplatser och störst antal program på avancerad nivå är Stockholm ett svårslaget alternativ för dig som blivande student.


🏙️

Antal invånare

976 799

💸

Genomsnittlig månadslön

32 517 kr

#1 i Sverige

🎓

Antal studentkårer

41


Staden för din framtida karriär

Vår undersökning visar att karriärmöjligheter är den allra viktigaste parametern i valet av studentstad. Stockholm har den högsta snittlönen i landet och det överlägset största antalet lediga jobb, vilket gör att staden intar topplaceringen i parametern karriärmöjligheter. Med många nyexaminerade studenter varje år och landets största befolkningsmängd följer även konkurrens om jobben, men möjligheterna är tveklöst stora i huvudstaden –  oavsett vilken karriär du vill satsa på.

Svårt att hitta studentboende i Stockholm

Att hitta bostad i Stockholm är inte helt enkelt. Om du vill flytta till Stockholm för att studera kan du behöva ställa dig i bostadskö långt i förväg och acceptera en hyra som är högre än i de flesta andra studentstäder. Enligt SFS Bostadsrapport ligger tryggheten för studentboende i Stockholm på den lägsta av tre nivåer på grund av de höga hyrorna och den långa väntetiden. Beroende på om du kan tänka dig ett korridorsrum eller vill ha en större studentlägenhet varierar väntetiden från sex månader upp till sex år. Snitthyran för en studentetta i Stockholm ligger på 5 000 kronor i månaden och för en etta i andrahand är månadshyran drygt 8 000. Alternativet för studenter är att bosätta sig i närliggande städer och pendla till skolan, eller att hyra ett rum som inneboende.

Flest praktikplatser i landet

Om du vill praktisera under din studietid är Stockholm ett utmärkt val av studentstad. I Stockholm finns många företag som välkomnar praktikanter och staden intar därför en överlägsen förstaplats i parametern praktikplatser, med ett utbud som ligger långt över rikssnittet.

Sveriges största utbud av program på avancerad nivå

I Stockholm hittar du hundratals program på avancerad nivå inom alla möjliga tänkbara områden, vilket ger staden ännu en topplacering i parametern master- och forskarutbildningar. Här finns hela 15 olika universitet och högskolor, däribland Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), Handelshögskolan, Konstfack, Kungliga Musikhögskolan, Försvarshögskolan och Stockholms universitet.

Lev studentlivet i Stockholm

Självklart erbjuder den pulserande storstaden även ett rikt och roligt studentliv. I staden finns hela 41 studentkårer som tillåter dig att påverka din utbildning och gör det möjligt att delta i massor av sociala aktiviteter och evenemang. Du hittar fler studentkårer i Stockholm än i någon annan studentstad, vilket placerar Stockholm på plats nummer ett i parametern studentliv. Så du behöver inte oroa dig för att få en tråkig studietid, oavsett hur länge du vill stanna i Stockholms akademiska värld!

Hitta alla utbildningar i Stockholm här!

Källor: SFS bostadsrapport, arbetsförmedlingen.se

Senast uppdaterad: 27 apr 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-02-08

Helsingborg: Sveriges fjärde bästa studentstad 2021

Sveriges fjärde bästa studentstad är Helsingborg – den havsnära staden! Helsingborg presterar allra bäst i parametern möjlighet till extrajobb den där hamnar på första plats, men hamnar även högt upp på karriärmöjligheter och studentliv. Läs mer om varför Helsingborg är Sveriges fjärde bästa studenstad här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-02-08

Uppsala: Sveriges sjunde bästa studentstad 2021

Sveriges sjunde bästa studentstad är Uppsala! Med sitt breda studentliv med nationer och kårer samt bra karriärmöjligheter presterar Uppsala bra i rankningen bland Sveriges topp 10 studentstäder. Läs mer om varför Uppsala är Sveriges sjunde bästa studenstad här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-04-28

Sveriges bästa studentstad 2021: Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi har gått tillväga för att utföra rankningen av Sveriges topp 10 studentstäder? Här kan du läsa mer om vår insamling av data, metoder och beräkningar!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in