Visa studentum.se som: Mobil
Malmö är Sveriges femte bästa studentstad 2021

Malmö: Sveriges femte bästa studentstad 2021

Är du kulturintresserad är Malmö en perfekt stad för dig! Här finns ett levande kulturliv, samtidigt som det finns goda möjligheter till extrajobb vid sidan av studierna. Malmö hamnar på femte plats i studentum.se:s rankning av Sveriges bästa studentstäder!

Malmö får bra betyg i parametrarna kultur och event och möjligheten till både extrajobb och praktikplats, som båda anses viktiga i valet av studentstad. Här kan du läsa mer om varför Malmö, som kommer på femte plats i rankningen av Sveriges bästa studentstäder, kan vara din framtida studentstad! 


🏙️

Antal invånare

347 322

💸

Genomsnittlig månadslön

23 042 kr

🎓

Antal studentkårer

3


Stor satsning på kultur och event  

Malmö är en stad som satsar mycket på kultur och event. Här finns ett stort utbud av både olika arrangörer och anläggningar, bland annat Clarion Hotel & Congress Malmö Live, Malmömässan och Malmö Arena. 

I rankningen har vi utgått från den kostnad kommunen lägger på kulturverksamhet per invånare, och där ligger Malmö 47 procent över rikssnittet. En riktigt bra siffra! Enligt Malmö stads kulturförvaltning fördelas över 70 miljoner kronor till kulturorganisationer, enskilda kulturskapare och studieförbund varje år. Kulturstaden Malmö levererar! 

Goda chanser till extrajobb

Om du är intresserad av att jobba extra vid sidan av studierna finns det goda chanser att hitta ett jobb i Malmö. Enligt siffror från Arbetsförmedlingen finns det i november 2020 totalt 649 lediga extra-/deltidsjobb i kommunen. Det rör sig om allt ifrån jobb som butikssäljare och lagerarbetare till personlig assistent och gruppträningsinstruktör – ett bra utbud för den som vill ha en extra inkomst utöver CSN! 

Möjlighet att hitta praktikplats 

Att göra praktik under din studietid kan ge dig vägar in i arbetslivet, utöka ditt nätverk och ge dig värdefulla arbetslivserfarenheter inom ditt utbildningsområde. Praktiken kan antingen vara en obligatorisk del av ditt program eller en valbar kurs. Malmö hamnar på en fjärde plats när det gäller parametern utbud av praktikplatser och ligger därmed en bra bit över rikssnittet!

Att hitta boende i Malmö

Malmö ligger enligt SFS bostadsrapport på den andra av tre nivåer, vilket betyder att du som student kan bli erbjuden en bostad med förstahandskontrakt någon gång under höstterminen. Malmö studentkår ser positivt på nyproduktionen av studentbostäder som tillkommit med hjälp av investeringsstödet, vilket även bidragit
till relativt studentvänliga hyror.

Enligt Malmö studntkår tar det ibland lite längre tid än en termin att få ett bostadskontrakt, men om man är aktivt sökande brukar det lösa sig inom en termin eller i början av nästa termin. MKB:s studentbostäder har en hyra som ligger mellan 4 700 och 5 000 kronor per månad (tiomånadershyra). Vad gäller nybyggda studentbostäder i exempelvis Västra hamnen kan hyrorna vara något högre.

Hitta alla utbildningar i Malmö här!

Källor: SFS

Senast uppdaterad: 12 mar 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-02-08

Lund: Sveriges tionde bästa studentstad 2021

Lund är en av Sveriges mest etablerade studentstäder. Goda möjligheter till praktikplatser, stort utbud av utbildningar på avancerad nivå och ett rikt studentliv placerar Lund på listan över Sveriges bästa studentstäder 2021.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-02-08

Helsingborg: Sveriges fjärde bästa studentstad 2021

Sveriges fjärde bästa studentstad är Helsingborg – den havsnära staden! Helsingborg presterar allra bäst i parametern möjlighet till extrajobb den där hamnar på första plats, men hamnar även högt upp på karriärmöjligheter och studentliv. Läs mer om varför Helsingborg är Sveriges fjärde bästa studenstad här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-04-28

Sveriges bästa studentstad 2021: Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi har gått tillväga för att utföra rankningen av Sveriges topp 10 studentstäder? Här kan du läsa mer om vår insamling av data, metoder och beräkningar!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in