Visa studentum.se som: Mobil
Göteborg är Sveriges andra bästa studenstad 2021

Göteborg: Sveriges andra bästa studentstad 2021

Göteborg är Sveriges andra största studentstad med två stora, välkända läroverk: Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola. Genom att erbjuda en bred arbetsmarknad med både heltidsjobb och praktikmöjligheter samt goda kommunikationer hamnar Göteborg på andra plats bland Sveriges bästa studentstäder!

Göteborg snappar åt sig en andraplats bland Sveriges bästa studentstäder, mycket tack vare att staden presterar bra i parametern karriärmöjligheter. Göteborg hamnar även högt upp på listan bland parametrar som kommunikationer, möjlighet till extrajobb och praktik, vilket är viktigt för framtida studenter. Läs mer om hur Göteborg presterade i rankingen!


🏙️

Antal invånare

582 508

💸

Genomsnittlig månadslön

24 433 kr

🎓

Antal studentkårer/
nationer

15


En stad med bred arbetsmarknad

Göteborg hamnar på andra plats i parametern karriärmöjligheter, som enligt undersökningen är viktigast för blivande studenter. I Göteborg ligger den genomsnittliga månadslönen på 24 433 kr, vilket är lite under snittet i Sverige. Antalet lediga jobb är det som verkligen sticker ut för Göteborg – här ligger staden långt över rikssnittet.

I Göteborg finns det även många extrajobb för dig som vill jobba samtidigt som du studerar. Det finns inte lika många praktikplatser som i Stockholm, men även här presterar Göteborg bra jämfört med resten av Sverige. Att ta sig in på arbetsmarknaden är inte alltid lätt och både extrajobb och praktikplats kan hjälpa dig på vägen. Göteborg erbjuder en bra arbetsmarknad för dig som studerar i staden och vill fortsätta ditt framtida yrkesliv där.

Att hitta boende i Göteborg

Likt andra storstäder kan det vara ganska svårt att hitta boende i Göteborg. I SFS:s bostadsrapport ligger Göteborg på lägsta nivån av tre vilket betyder att du som student inte kan erbjudas ett boende under höstterminen. Den genomsnittliga kötiden för ett rum och kök bland allmänna hyresrätter är 5,4 år, medan kötiden för  studentbostadsstiftelserna Chalmers Studentbostäder och SGS är kortare. Den kortaste kötiden för SGS är 1,5 år för ett korridorsrum. Chalmers reserverar varje år ett hundratal lägenheter till förstaårsstudenter. Studentkårerna i Göteborg har startat ett samverkansprojekt som syftar till att bygga 7000 nya studentbostäder fram till år 2026.

Bra tågförbindelser till och från staden

Göteborg är en stad som har många anslutade tågförbindelser, vilket öppnar upp för möjligheten att resa till olika ställen runt om i Sverige. Kanske är det viktigt för dig som flyttar till staden för att studera att kunna besöka din familj eller vänner.

Bra tågförbindelser underlättar också för dig som pendlar till staden för att studera. Kommunikationerna inom staden (spårvagn, buss) får en lite sämre placering då kundnöjdheten ligger lite under rikssnittet, men Göteborg hamnar ändå på en fjärdeplats vad gäller kommunikationerna generellt. 

Flera alternativ för dig som vill studera på avancerad nivå

I Göteborg kan du välja mellan många olika program på magister- och masternivå. Det finns även möjlighet att söka forskarutbildning på Göterborgs universitet och Chalmers tekniska högskola för dig som vill fortsätta på den akademiska banan. 

Hitta alla utbildningar i Göteborg här!

Källor: SFS, gu.se, chalmers.se

Senast uppdaterad: 08 feb 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-02-08

Stockholm: Sveriges bästa studentstad 2021

Stockholm rankar på plats nummer ett i hela fyra av nio parametrar för en bra studentstad – därför intar Stockholm topplaceringen bland Sveriges bästa studentstäder 2021!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-02-08

Karlstad: Sveriges åttonde bästa studentstad 2021

Bland Sveriges tio bästa studentstäder hittar vi Karlstad på åttonde plats. Lätt att hitta boende och Sveriges bästa kollektivtrafik gör Karlstad till ett utmärkt val för studenter!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-02-08

Uppsala: Sveriges sjunde bästa studentstad 2021

Sveriges sjunde bästa studentstad är Uppsala! Med sitt breda studentliv med nationer och kårer samt bra karriärmöjligheter presterar Uppsala bra i rankningen bland Sveriges topp 10 studentstäder. Läs mer om varför Uppsala är Sveriges sjunde bästa studenstad här!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in