27 feb 2023

Skövde: Sveriges åttonde bästa studentstad 2023

Med goda möjligheter till extrajobb, ett stort utbud av sport- och fritidsaktiviteter och stora karriärmöjligheter tar sig Skövde för första gången upp på topplistan och utses till Sveriges åttonde bästa studentstad.

I år tar sig Skövde in på topplistan och tar plats nummer åtta över Sveriges tio bästa studentstäder. Skövde placerar sig som topp tio i fyra av nio parametrar och toppar listan över städer med bäst möjlighet till extrajobb. Men det är inte bara jobbmöjligheterna som gör att Skövde ligger högt på listan. Läs mer om vad det är som gör Skövde till en av Sveriges bästa studentstäder 2023.


🏙️

Antal invånare

57 004

💸

Genomsnittlig månadslön

28 525 kr

🏠

Trygghetsnivå boende

Låg

*Läs mer här


Sverige bästa möjligheter till extrajobb

I Skövde är det enkelt för dig som student att hitta ett extrajobb som du kan ha vid sidan av studierna. Antalet lediga extrajobb i relation till invånare i Skövde är faktiskt så pass högt att det lägger sig långt över rikssnittet, vilket gör Skövde till den studentstaden med absolut bäst möjligheter till extrajobb. Att kunna jobba vid sidan av studierna öppnar upp för en rad möjligheter för dig som student. Utöver extra klirr i studentkassan är det även ett bra sätt för dig att bygga på ditt CV och skapa nya, värdefulla kontakter inför framtiden. Det är också ett bra sätt, för dig som är ny i staden, att träffa nya vänner och bekanta.

Stort utbud av sport- och fritidsaktiviteter

Oavsett om du är intresserad av att prova en ny sport eller fritidsaktivitet, eller om du vill säkerställa att du kan fortsätta med din nuvarande aktivitet, är Skövde staden för dig. Här finns nämligen ett av landets bästa utbud för studenter som vill utöva en sport eller annan fritidsaktivitet. Kostnaden för en fritidsaktivitet per invånare är dessutom lägre än rikssnittet, vilket såklart är en fördel för dig som student.

I Skövde kan du hitta allt ifrån inomhusbassänger, fotbollsplaner och friidrottshallar till ishallar och anläggningar med elljusspår. Staden är även känd för sina framgångsrika handbollslag, från både IFK Skövde och Skövde HF.

Goda karriärmöjligheter

För dig som är intresserad av att stanna kvar i Skövde efter studietiden kan staden erbjuda goda karriärmöjligheter. Den genomsnittliga månadslönen i Skövde ligger nämligen över rikssnittet och även antalet lediga jobb per invånare ligger en bra bit över snittet.

Skövde är dessutom känt för att vara ett centrum för spelutveckling. I Skövde finns det minst ett tiotal spelföretag som både utvecklat och producerat spel på plats i staden. Skövde erbjuder flera offentliga arbetsgivare men också privata företag som till exempel Volvo.

Svårt att få boende

För dig som väljer att studera i Skövde kan det bli en utmaning att hitta studentboende. Det finns nämligen en brist på studentbostäder i staden vilket kan innebär att du behöver söka dig till ett annat boende tillfälligt. Inom ett år från att du börjar studera ska du ha fått ett boende men under tiden kan du behöva hitta alternativa lösningar. Det planeras dock fler byggen av studentlägenheter och Studentkåren i Skövde arbetar aktivt för att ständigt öka byggnationen av nya studentbostäder.         

Se alla utbildningar i Skövde här    

Senast uppdaterad: 27 feb 2023
Wilma Abrahamsson Hjärne
Digital Content Specialist

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in