Stadsvy över Norrköping
28 feb 2023

Norrköping: Sveriges tionde bästa studentstad 2023

2023 är året då Norrköping tar sig in på listan över Sveriges tio bästa studentstäder. Staden placerar sig på topplistans övre del i viktiga parametrar som boende och kommunikationer. Ta reda på om Norrköping är studentstaden som passar dig! 

Goda kommunikationer, tryggt boende och stora möjligheter till master- och magisterprogram är några av anledningarna till att du hittar Norrköping på listan över Sveriges tio bästa studentstäder i år. Campus Norrköping, med runt 5 000 studenter, tillhör Linköpings universitet och ligger i stadens kärna, alldeles intill Motala ström. Campusområdet är en del av Industrilandskapet och anses vara ett av Sveriges vackraste. 


🏙️

Antal invånare

144 128

💸

Genomsnittlig månadslön

27 571 kr

🏠

Trygghetsnivå boende

Hög

*Läs mer här Stora möjligheter till studentboende 

I Norrköping ser bostadssituationen ljus ut för studenter. I SFS bostadsrapport uppnår staden den högsta av tre trygghetsnivåer. Det innebär, bland annat, att du kan förvänta dig tillträde inom en månad efter terminsstart. I Norrköping har du som förstaårsstudent förtur till studentbostäderna och stor chans att få boende redan inom en vecka. Hyran kan variera beroende på vilken typ av boende du har, men generellt ligger den under 4 300 kronor per månad. Då har du också mindre än tio minuter till campus på cykel. För att ha rätt till en studentbostad måste du studera minst 15 hp per termin. 

Lägre ranking för Norrköpings stadsliv 

Stadslivet är en av de parametrar där Norrköping rankar lite lägre. Utbudet av restauranger, pubar, barer och caféer ligger under rikssnittet i relation till antalet invånare. Däremot finns stora möjligheter till shopping, en hel del sevärdheter och muséer i staden. För dig som gillar att vara ute i naturen finns dessutom många fina vandrings- och promenadstråk i staden. Skulle du ändå få tråkigt är det inte långt till grannstaden Linköping, där du hittar ett av Sveriges rikaste studentliv. 

Ta dig till och från Norrköping = inga problem 

Norrköping ligger centralt till i landet, längst in i Bråviken som sträcker sig in mot land från Östersjön. Det finns både en hamn och flygplats anknuten till staden. Två Europavägar går genom Norrköping, både E4 och E22, och det finns bra tågförbindelser. Staden ingår i arbetsmarknadsregionen Norrköping-Linköping, och det tar mindre än en halvtimme att ta sig mellan städerna med tåg. Upp till Stockholm kan du ta dig med snabbtåg på dryga timmen. 

Kollektivtrafiken i Norrköping är uppskattad och norrköpingsborna är nöjdare än rikssnittet med sin kollektivtrafik. Som student får du rabatt på bussresor, förutsatt att du pluggar minst halvtid under minst 10 veckor. Norrköping är en av sju kommuner i Sverige som också har spårvagnstrafik. 

Fortsätt studera i Norrköping 

Campus Norrköping erbjuder flera avancerade program inom spännande områden som specialpedagogik, digitaliserat byggande och etnicitet och migration. Som norrköpingsbo har du dessutom nära till Linköping och kan utnyttja möjligheten att söka vidare studier i båda städerna. Kombinerat erbjuder de två orterna över 50 olika program på avancerad nivå inom allt från vård och psykologi till cybersäkerhet och elektronik. Är du sugen på att påbörja en längre akademisk resa kan Norrköping definitivt vara ett bra val av studentstad för dig. 

Se alla utbildningar i Norrköping 

Senast uppdaterad: 28 feb 2023
Denice Karlsson
Digital Content Manager

Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀