Stadsvy över Karlstad
27 feb 2023

Karlstad: Sveriges sjunde bästa studentstad 2023

I år når Karlstad plats sju på listan över Sveriges bästa studentstäder. Staden rankar särskilt högt inom studenternas favoritparameter, och har mycket att erbjuda blivande studenter. 

Stadens kanske främsta parameter är kommunikationer – området som enligt blivande studenter är det allra viktigaste för en bra studentstad. Dessutom erbjuder Karlstad tryggt studentboende, stora möjligheter till både utbildning på avancerad akademisk nivå och heltidsjobb i staden efter studierna. Kanske är det här i hjärtat av Värmland som du hittar din drömutbildning? 


🏙️

Antal invånare

95 167

💸

Genomsnittlig månadslön

27 458  kr

🏠

Trygghetsnivå boende

Hög

*Läs mer här


Sveriges bästa stad – för buss och cykel 

I hela Sverige rankar Karlstad på plats fyra i parametern kommunikationer. Staden har utmärkt kollektivtrafik och tågförbindelser i flera riktningar. Föredrar du att cykla? Ännu bättre! Det finns nämligen ingen stad som klår Karlstad när det kommer till cykelvänlighet. Cykelvelometern betygsätter städers cykelvänlighet baserat på faktorer som upplevd trygghet, cykelinfrastruktur och cykelns prioritet i kommunen. Karlstad är en av fyra svenska städer som fick högst betyg 2022 och kan därmed också skryta med en förstaplats över Sveriges mest cykelvänliga städer. 

Det finns ingen annan stad där stadsborna är lika nöjda med kollektivtrafiken som i Karlstad, och som student får du rabatt på både enkelresor och periodbiljett. Med andra ord kommer du med stor lätthet kunna ta dig runt i staden. Det är alltså ingen slump att Karlstad ligger i topp i parametern kommunikationer. 

En parameter där Karlstad inte presterade lika bra är praktikmöjligheter. Antalet annonserade praktikplatser i staden under 2022 i relation till stadens storlek var ganska långt under rikssnittet. För dig som vill göra praktik under din studietid kan det alltså vara en utmaning. Ett sätt att underlätta ditt letande är att be om hjälp, du kan till exempel rådfråga andra nuvarande eller tidigare studenter, eller prata med programansvarig på lärosätet. 

Balans bland bostäder för studenter 

Karlstad uppnår den högsta av tre nivåer när det kommer till tryggt boende för studenter. Det betyder att du som student kan förvänta dig bland annat tillträde inom en månad, en hyra på max 35 procent av din inkomst och max 30 minuter till campus med kollektivtrafik. I staden har det byggts många nya studentbostäder de senaste åren. För ett korridorsrum kan du få en hyra på under 4 000 kr per månad, för andra studentbostäder kan du få betala lite mer. Du behöver läsa minst 15 hp per termin för att ha rätt till en studentbostad i Karlstad.  

Akademiska möjligheter i Karlstad 

Är du sugen på en akademisk karriär? Eller har du inte riktigt bestämt dig och vill hålla dörren till ett master- eller magisterprogram öppen? Då kan Karlstad vara ett utmärkt val för dig! Här kan du nämligen välja mellan Karlstads universitets utbud av utbildning på avancerad nivå. Här finns hela 30 olika program inom en rad olika utbildningsområden, däribland sjukvård, pedagogik, statsvetenskap, nationalekonomi och datavetenskap. Inte illa, va? 

Gott om lediga heltidsjobb efter studierna 

Den genomsnittliga månadslönen för karlstadsborna ligger på drygt 27 000 kronor per månad, vilket är ungefär samma som rikssnittet. I rankingen för 2021 låg Karlstad under rikssnittet sett till antalet jobbannonser, men i år har staden klättrat upp och förbi! 2023 ligger Karlstad på runt tiondeplatsen för flest lediga jobb i relation till stadens storlek. Du har alltså goda chanser att kicka igång din karriär med ett heltidsjobb i Karlstad efter dina studier. 

Se alla utbildningar i Karlstad 

Senast uppdaterad: 27 feb 2023
Denice Karlsson
Digital Content Manager

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in