Visa studentum.se som: Mobil

Göteborg: Sveriges tredje bästa studentstad 2022

Göteborg är studentstaden på västkusten med två välkända läroverk: Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola. Med ett stort utbud av praktikplatser, bra möjligheter till studier på avancerad nivå och ett rikt stadsliv hamnar Göteborg på tredje plats bland Sveriges bästa studentstäder!

Göteborg rankar högt inom flera områden och placerar sig inom topp tio i fem av nio parametrar. Staden presterar allra bäst vad gäller utbud av studier på avancerad nivå och praktikplatser, men utmärker sig även inom områden som stadsliv, studentliv och kommunikationer. Läs mer om varför Göteborg är Sveriges tredje bästa studentstad 2022!


🏙️

Antal invånare

1 056 394

💸

Genomsnittlig månadslön

31 744 kr

#2 i Sverige

🏠

Trygghetsnivå boende

Låg

*Läs mer här


Stort utbud av praktikplatser i Göteborg

Om du vill göra praktik under dina studier är Göteborg ett bra val av studentstad! I relation till antalet invånare i staden placerar sig Göterborg på en fjärdeplats bland städer med bäst möjlighet till praktikplats. Att göra praktik under din utbildning är ett bra sätt att komma in på arbetsmarknaden och få kontakter.

Efter att du har gått klart din utbildning finns det bra möjligheter att hitta ett välbetalt jobb i storstaden Göteborg. Den genomsnittliga månadslönen i Göteborg är 31 744 kr vilket är över rikssnittet i Sverige – bara Stockholm har en högre genomsnittlig månadslön.

Bra möjligheter för studier på avancerad nivå

I Göteborg hittar du två stora läroverk: Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola. Tillsammans erbjuder de hela 138 program på avancerad nivå inom 12 (av 18) olika utbildningsområden, vilket innebär att Göteborg har Sveriges fjärde största utbud av studier på avancerad nivå. Oavsett om du planerar att fortsätta dina studier på avancerad nivå eller redan har en kandidatexamen så passar studentstaden Göteborg dig!

Svårt att hitta studentboende

I likhet med andra stora studentstäder är det svårt att hitta ett studentboende i Göteborg. Enligt SFS bostadsrapport från 2021 finns det idag ca 70 000 studenter i staden och men bara 11 000 studentbostäder. Det senaste året har det utförts en del byggprojekt, men det räcker tyvärr inte då antalet studenter växer snabbt. Många studenter behöver hyra i andra hand vilket innebär höga hyror. 

Chalmers Studentbostäder (CSB) kommer att utöka sitt utbud med 400–500 studentlägenheter inför de kommande tre åren och SGS studentbostäder ökade sitt utbud med 129 lägenheter under förra året. I Göteborg finns även ett samverkansprojekt mellan studenter, politiker och byggare som har målet att tillföra 7 000 studentbostäder till 2026.

Göteborg kombinerar stadsliv med studentliv

Många mindre studentstäder har ett bra studentliv, men erbjuder inte ett lika rikt stadsliv med restauranger och barer. Göteborg är staden där du som student får uppleva båda delar! I relation till antalet invånare rankar staden på femte plats vad gäller utbudet av pubar, barer, restauranger och kaféer. 

Samtidigt erbjuder Göteborgs fem studentkårer aktiviteter inom 9 av totalt 11 områden. Som student kan du bland annat gå på sittningar, studentpubar och restauranger samt delta i olika föreningar. Kanske vill du sjunga i en kör, vara med i ett spex eller gå med i ett fotbollslag? Det finns en förening för alla!

Se alla utbildningar i Göteborg här!

Senast uppdaterad: 14 feb 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-02-14

Borlänge: Sveriges tionde bästa studentstad 2022

Kort bostadskö, bra möjligheter till extrajobb och ett rikt stadsliv är några av anledningarna till att Borlänge tar sig in på tionde plats på listan över Sveriges bästa studentstäder 2022.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-02-14

Linköping: Sveriges sjätte bästa studentstad 2022

Bra karriärmöjligheter, kommunikationer och utbud av utbildningar på avancerad nivå är några av anledningarna till att Linköping intar plats sex på listan över Sveriges bästa studentstäder 2022.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-02-14

Vilken är Sveriges bästa studentstad 2022?

Vilken är den bästa studenstaden egentligen? Vi på studentum.se har svaret! Vi har listat Sveriges tio bästa studentstäder och hoppas att vi därmed kan underlätta ditt val av studentstad. Se hela topplistan här!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in