Karlstad är Sveriges åttonde bästa studentstad 2021
30 mar 2021

Karlstad: Sveriges åttonde bästa studentstad 2021

Värmlands residensstad Karlstad knep plats åtta i rankningen över Sveriges bästa studentstäder. Utmärkt kollektivtrafik, tryggt studentboende och ett stort utbud av program på avancerad nivå är några av anledningarna till att Karlstad är listad bland Sveriges tio bästa studentstäder.

Karlstad universitet har idag drygt 16 000 studenter. Högre utbildning har bedrivits i staden sedan mitten på 1800-talet, men Karlstad universitet grundades inte förrän 1999 och är därmed ett av de yngre svenska universiteten. År 2009 bildades även handelshögskolan vid Karlstad universitet.


🏙️

Antal invånare

94 703

💸

Genomsnittlig månadslön

26 250 kr

#24 i Sverige

🎓

Antal studentkårer

1


Sveriges bästa kollektivtrafik

Karlstad rankade på andra plats i parametern kommunikationer, till stor del tack vare att kollektivtrafiken i staden är den bästa i hela Sverige sett till resenärernas nöjdhet. Du kan lita på att du lätt och bekvämt kan ta dig runt i staden utan bil – det är bara att hoppa på bussen! Mellan centrum och Karlstad universitet är det dryga 5 km och tar ungefär 20 minuter med buss. Bra kommunikationer är den näst viktigaste parametern för en bra studentstad enligt vår undersökning.

Karlstad presterar däremot inte lika starkt inom kategorin karriärmöjligheter, den viktigaste parametern, och hamnar där på en 20:e plats. Den genomsnittliga månadslönen i Karlstad ligger något under rikssnittet, och antalet lediga jobb är färre än i många andra städer.

Tryggt studentboende

Oroar du dig över att hitta en studentbostad, likt många andra blivande studenter? Om du väljer att studera i Karlstad kan du vara lugn! Värmlandshuvudstaden ligger på den högsta av tre trygghetsnivåer när det gäller studentboende. Karlstad studentkår erbjuder nya studenter tryggt boende inom en månad efter terminsstart. Det råder inte bostadsbrist i staden, tvärtom står många korridorsrum tomma och bara väntar på att bli upptagna av studiesugna studenter. Du kan förvänta dig en hyra på ca 3 600–4 100 kr/månad för ditt boende.

Studera vidare i Karlstad

Karlstad universitet erbjuder hela 30 master- och magisterprogram. Du kan studera allt från informatik, datavetenskap eller marknadsföring till hälsovetenskap och specialistsjukvård. Universitetet har även forskarutbildningar inom ett 20-tal olika ämnen och områden. Så varför inte dröja kvar några år i solstaden Karlstad och studera vidare? 

Hitta alla utbildningar i Karlstad här!

Källor: karlstad.se, kau.se, SFS bostadsrapport, Kollektivtrafikbarometern 2019

Senast uppdaterad: 30 mar 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-04-27

Stockholm: Sveriges bästa studentstad 2021

Stockholm rankar på plats nummer ett i hela fyra av nio parametrar för en bra studentstad – därför intar Stockholm topplaceringen bland Sveriges bästa studentstäder 2021!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-05-26

Gävle: Sveriges sjätte bästa studentstad 2021

Gävle är lite av en dold juvel när det kommer till studentstäder i Sverige. Centralt beläget i staden ligger Högskolan i Gävle som 2019 hade över 16 000 studerande vid högskolan. Med viktiga parametrar som goda kommunikationer, brett utbud av kultur och event samt kort bostadskö landar Gävle på en sjätte plats bland Sveriges bästa studentstäder!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-05-26

Helsingborg: Sveriges fjärde bästa studentstad 2021

Sveriges fjärde bästa studentstad är Helsingborg – den havsnära staden! Helsingborg presterar allra bäst i parametern möjlighet till extrajobb den där hamnar på första plats, men hamnar även högt upp på karriärmöjligheter och studentliv. Läs mer om varför Helsingborg är Sveriges fjärde bästa studenstad här!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in