Gävle: Sveriges sjätte bästa studentstad 2021
26 maj 2021

Gävle: Sveriges sjätte bästa studentstad 2021

Gävle är lite av en dold juvel när det kommer till studentstäder i Sverige. Centralt beläget i staden ligger Högskolan i Gävle som 2019 hade över 16 000 studerande vid högskolan. Med viktiga parametrar som goda kommunikationer, brett utbud av kultur och event samt kort bostadskö landar Gävle på en sjätte plats bland Sveriges bästa studentstäder!

Gävle placerar sig i det övre skiktet på flertalet av parametrarna som utgör Sveriges bästa studentstad. Staden är inte fullt lika omtalad som studentstad som många andra städer man först tänker på när man hör ordet. Det innebär bland annat att bostadskön är kortare än i många andra av studentstäderna. I Gävle har du ett brett utbud av kultur- och eventaktiviteter och tågförbindelserna är goda för dig som reser ofta!


🏙️

Antal invånare

102 820

💸

Genomsnittlig månadslön

27 175 kr

#12 i Sverige

🎓

Antal studentkårer/
studentnationer

1


Ta dig runt var du vill med tåg

I Gävle har du nära till det mesta. Eftersom staden geografiskt ligger nära många andra större städer är möjligheterna goda att ta sig vidare med tåg. Med fyra anslutande tågriktningar och en nöjdhet i kollektivtrafiken som ligger på 4 procent över rikssnittet sticker Gävle ut på parametern kommunikationer. Staden landar på en tredjeplats och det är en stor fördel för dig som saknar tillgång till bil men ändå vill kunna ta dig runt i landet utan problem.

Gävle har en studentkår, Gefle studentkår, och tappar därmed en del placeringar i parametern studentliv jämfört med de större studentstäderna som exempelvis Uppsala och Lund. Men trots detta kan du få ut mycket av studentlivet, då Klubbmästeriet ofta planerar och bjuder till pubkvällar och dylikt på deras kårlokal Midgård.

Kultur i fokus

Är utbud av kultur och event viktigt för dig i valet av framtida studentstad? Det kan Gävle råda bot på! I undersökningen som gjorts rankas Gävle på fjärde plats i parametern utbud av kultur och event, och statistiken visar att kommunen lägger en stor del av budgeten på just kultur för stadens invånare. Jämfört med de andra städer som är med i undersökningen ligger Gävle hela 31 procent över rikssnittet. Räkna med att kunna berika ditt kulturella liv här!

Få studentboende inom en månad

Något som Gävle kan locka med, och som många större studentstäder ofta sliter med, är den korta bostadskön. Vanligtvis kan det vara en stor utmaning att få tag på studentboende och det skapar onödig oro inför studentlivet. Men i Gävle är bostadskön kort och enligt SFS bostadsrapport hamnar staden på den tredje och högsta nivån sett till trygghetsnivå för studentboende. Det innebär också att Gävle kan garantera studentboende inom en månad.

Hitta alla utbildningar i Gävle här!

Källor: SFS, hig.se

Senast uppdaterad: 26 maj 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-04-27

Stockholm: Sveriges bästa studentstad 2021

Stockholm rankar på plats nummer ett i hela fyra av nio parametrar för en bra studentstad – därför intar Stockholm topplaceringen bland Sveriges bästa studentstäder 2021!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-02-08

Lund: Sveriges tionde bästa studentstad 2021

Lund är en av Sveriges mest etablerade studentstäder. Goda möjligheter till praktikplatser, stort utbud av utbildningar på avancerad nivå och ett rikt studentliv placerar Lund på listan över Sveriges bästa studentstäder 2021.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-04-22

Västerås: Sveriges tredje bästa studentstad 2021

Västerås kommer på tredje plats bland Sveriges bästa studentstäder och presterar bra bland parametrar som kommunikationer, karriärmöjligheter och kort bostadskö, vilket är några av de viktigaste sakerna i valet av studentstad. Läs mer om varför Västerås är Sveriges tredje bästa studenstad här!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in