Inredningskonsult

Namn: Sara Adawi
Ålder: 24 år
Utbildning: Inredningskonsult
Nuvarande jobb: Kontorist


I stort sett har jag alltid älskat design. Konst har varit min passion sedan jag var ett barn. Jag tycker om modedesign, inrednings design och fotografi. I början var min dröm att bli en mode designer. Jag hade siktat på den drömmen sen jag gick i grundskolan. Jag har studerat några kurser inom modedesign och gjorde även arbetsprover för att komma in på ett universitet med modedesign men misslyckades då de har höga krav. Jag är även mamma till en 4-åring.

Varför valde du inredningskonsultutbildningen?
När jag inte kom in på modedesign utbildningen så ville jag plugga till något som ändå skulle vara ganska likt mitt intresse. Då kom jag ihåg att jag hade sparat en broschyr från ”Arkitektskolen for indretningsdesign” sedan jag gick på gymnasiet när jag letade efter vidare utbildningar. Jag började läsa om all information som stod. Jag ringde och mejlade även massor med gånger och ställde frågor tills jag kände mig nöjd och bestämde mig för att börja.

Vad tycker du är mest spännande med utbildningen?
När man sitter och ritar eller väljer ut bilder på möbler till en plansch och känner hur allt kommer till liv. Tanken att det är jag som har inrett det här huset, att jag har ritat den här planen och spenderat timmar på den gör mig glad. Och det bästa är när man tänker på hur det här snart inte bara kommer vara på papper längre utan man kommer kunna se resultatet av sitt jobb framför sig.

Vad tycker du om studieformen?
Självklart har allt sina för- och nackdelar. Först ville jag helst inte plugga på distans då jag tycker att det är roligt att lära känna nya vänner/klasskamrater. Sen känns det lättare om läraren finns bredvid dig så man kan visa sina ritningar, fråga vad de tycker eller ställa frågor direkt. Men jag har studerat på distans tidigare, så det är inte nytt för mig. Fördelarna med distans är att du kan dela upp din dag som du vill. Jobbar du under dagen så kan du plugga på kvällen. Har du barn som mig t.ex. så kan du studera under tiden som de befinner sig på dagis/skola. En bra fördel är att jag kan stanna hemma med min dotter när hon är sjuk utan att missa lektioner.

Vilka ämnen i studieförloppet tycker du är mest intressanta?
Jag tycker det mest intressanta är när man lär sig de olika reglerna och teknikerna för hur man inreder. Jag ser också fram emot när man ska börja måla sina ritningar, och att lära mig rita med CAD på datorn då jag alltid bara har ritat för hand även på min fritid.

Hur har du organiserat dina studier (hur ofta arbetar du med kursen)?
Jag pluggar i princip varje vardag under dagen. Hur många timmar jag pluggar under dagen kan variera, men jag försöker hinna med så mycket jag kan under den tid min dotter är på dagis. De senaste två kapitel/modulerna som jag har jobbat med har jag gjort ett schema för hela modulen innan jag börjar jobba med den, där jag har skrivit ner vad jag ska göra dag för dag. Det har gått mycket bättre då! Även om jag inte hinner med allt som jag planerat så försöker jag hinna ikapp med mitt schema hela tiden, och det är bra om man sätter en deadline för varje kapitel man börjar med.

Har du kontakt med andra studenter?
Ja, jag har kontakt med 3-4 stycken vilket är roligt. Jag kontaktade de av eget initiativ genom att jag slumpmässigt skickade till några från ”kontaktlistan” som finns. Vi har gjort en grupp på whatsapp där vi chattar ibland med varandra eller frågar om tips/hjälp.

Vet du hur du kommer att dra nytta av utbildningen när du är färdig?
Man vet aldrig hur det blir exakt, men självklart har jag mina planer. I början vill jag få mer erfarenhet genom att kanske börja jobba i en möbelbutik, där man kan hjälpa kunder att hitta det de söker. Sen kanske man kan börja jobba någonstans där man kan använda sina kunskaper som inredningskonsult som att t.ex. inreda rummen de har på IKEA som de visar som exemplar för att inspirera. När jag har fått mer erfarenhet, vill jag öppna eget där jag kan hjälpa både firmor eller privatpersoner att inreda sina hem/arbetsplatser. Det är min dröm!

Rekommenderar du utbildningen till andra, och i så fall varför?
Jag rekommenderar utbildningen till alla som tycker om inredning och design. Rekommenderas även till alla som inte har tid till att gå på ett universitet men gärna vill plugga till inredningskonsult, då passar detta universitet då det är på distans.

Senast uppdaterad: 12 dec 2018

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in