Inredningskonsult

Namn: Marie Björkman
Ålder: 43
Utbildning: Miljökemist
Nuvarande jobb: Chef över fastighetsingenjörer och ekonomer på Fortifikationsverket region Sydväst

Jag är gift och har två barn på 6 och 7 år som såklart tar mycket av min tid. Jag älskar att fixa och ändra om hemma, allt från att arrangera om inredningsdetaljer till att tapetsera om eller ändra funktion på ett rum. Jag tycker också mycket om att var ute i naturen, gärna på långa promenader eller utflykter med hela familjen. Som familj reser vi också mycket, både långt och kort.

Varför valde du inredningskonsultutbildningen?
Jag kände att jag ville lära mig mer om inredning på djupet och se om mitt stora intresse skulle kunna ligga till grund för nya karriärmöjligheter.

Vad tycker du är mest spännande med utbildningen?
Det är att man verkligen får möjlighet att lära sig grunderna inom yrket. I utbildningens 15 moduler får man alla de verktyg man behöver för att kunna genomföra arbetet som inredare på ett bra sätt. Från framställande av konceptplanscher och ritteknik till uppbyggnad och regelverk kring badrum, kök och installationer. En hel modul ägnas åt hur man går till väga för att starta upp sin egen verksamhet som inredare, vilket jag tyckte var väldigt givande.

Vad tycker du om studieformen?Med två barn i skolåldern med aktiviteter och läxor som tar mycket tid är detta en perfekt studieform för mig. Jag kan helt på egen hand planera och lägga upp arbetet och har man någon fråga får man snabbt svar via mail från skolan. När jag började kursen arbetade jag också, och med många resor och långa arbetsdagar fanns det ingen möjlighet att kunna följa en kurs med obligatoriska träffar och deadlines. Visst krävs det en del studiedisciplin, men det har inte varit något problem för min del.

Vilka ämnen i studieförloppet tycker du är mest intressanta?
Jag har tyckt att det mesta varit intressant eftersom det gett en ökad helhet av yrket. Om jag bara ska välja några så är det nog modulerna om färglära och belysning samt stilhistorian som varit mest intressanta att fördjupa sig i.

Hur har du organiserat dina studier?
Innan jag blev tjänstledig jobbade jag med kursen på helger och kvällar, en stund här och där när man fick tid. När jag reste i jobbet var det perfekt att sitta och läsa in en modul. Nu gör jag upp ett schema inför arbetet med varje modul utifrån den tid jag har tillgänglig i förhållande till andra kurser, och annat som händer, och försöker hålla mig till den.

Vet du hur du kommer att dra nytta av utbildningen när du är färdig?
Tanken är att starta eget som inredare där jag drar nytta av såväl mina kunskaper i inredning som min kompetens inom miljöfrågor och fokusera på olika aspekter inom hållbar inredning.

Min dröm är att kunna jobba heltid med ett eget företag inriktat mot hållbar inredning.

Har du kontakt med andra studenter? Jag är med i ett par Facebookforum för alla som går kursen, där vi kan hjälpa varandra med olika frågeställningar som kommer upp.

Rekommenderar du utbildningen till andra, och i så fall varför?
Det gör jag absolut. Främst eftersom utbildningen är så allsidig och ger dig alla de verktyg du behöver för att kunna arbeta som inredare. Från ritteknik och hur man bygger upp moodboards, stilhistoria och färglära till planritningar, installationer och byggnadsteknik.

Senast uppdaterad: 12 dec 2018

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in