Visa studentum.se som: Mobil

Alternativt urval - Civilingenjörsprogrammet

så kommer du in på civilingenjörsprogrammet utan höga betyg

Civilingenjörsprogrammet är en utbildning som är väldigt populär och därmed även svårt att komma in på. Om betygen inte räcker till kan det känns omöjligt, men så behöver det inte vara. Det finns alltid en lösning - och den heter alternativt urval!

Alternativt urval - Matematik- och fysikprov

KTH och Chalmers har ett samarbete vad gäller alternativt urval till civilingenjörsprogrammet. Förutom betyg och högskoleprov så kan blivande studenter även konkurrera om platserna till utbildningen genom matematik- och fysikprovet. Testet ger inte behörighet till utbildningarna och den sökande måste ha grundläggande och särskild behörighet till civilingenjörsprogrammet. Om du inte har behörighet kan du få det genom att ansöka om reell kompetens - läs mer om det här. Upp till en tredjedel av platserna på utbildningarna tillsätts utifrån resultatet på matematik- och fysikprovet. 

Vilka utbildningar gäller matematik- och fysikprovet för?

KTH
Civilingenjörsutbildningarna i Teknisk fysik, Farkostteknik, Elektroteknik

Chalmers
Civilingenjörsprogrammen i Elektroteknik, Teknisk fysik, Teknisk matematik, Kemiteknik med fysik samt för civilingenjör/arkitektprogrammet Arkitektur och teknik

plugga till civilingenjör

Hur går provet till?

Matematik- och fysikprovet genomförs en lördag i maj mellan kl. 9-16 med uppehåll för lunch mellan kl. 12-14. Du kan göra provet i Göteborg på Chalmers, i Stockholm på KTH och i Luleå på LTU och består av två delar. Du kan själv välja provort när du gör din anmälan. Det är endast de som har sökt någon av civilingenjörsprogrammen som listas ovan via antagning.se, anmält sig till provet och betalat anmälningsavgift på 100 kr som får skriva provet. Anmälan är öppen mellan 4 februari och 29 april och sena anmälningar tas ej emot. 

Först görs en matematik-del (3 h) och sedan en fysik-del (2 h) - resultatet av båda delarna sammanräknas. Du får inte använda några hjälpmedel när du för provet, med undantag för papper och penna. Om du har en funktionsnedsättning eller andra särskilda behov vid provtillfället behöver du skriva det i samband med din anmälan, du kan då ha rätt till vissa hjälpmedel.

Proven innehåller frågor med svarsalternativ, frågor där du ska ange ett svar och en uppgift där du måste svar med en fullständig lösning. En fullständig lösning behöver vara väl motiverad - det räcker inte med endast uträkning eller formler. Formelsamling är inte tillåten, liksom miniräknare. 

Läs mer om uppgifterna som förekommer på provet här!

Maxpoäng och meritvärde
Totalt antal maxpoäng på Matematik- och fysikprovet är 75, 45 poäng på matematik-delen och 30 poäng på fysik-delen. För att resultatet ska kunna räknas som ett meritvärde vid din ansökan till civilingenjörsprogrammen vid KTH och Chalmers så behöver du ha minst 30 poäng sammanlagt. Det meritvärde som du får på matematik- och fysikprovet hämtas automatiskt in på antagning.se. Tänk på att ditt resultat endast är giltigt för antagningen till samma år som du gjort provet. Ett lågt resultat på provet försämrar inte dina möjligheter att bli antagen via betyg eller högskoleprov.

År 2019 genomförs provet lördag den 11 maj. 

Så ansöker du till KTH och Chalmers via matematik- och fysikprovet

1. Anmäl dig till matematik- och fysikprovet här. Du betalar även anmälningsavgiften i samband med din anmälan. Kom även ihåg att anmäla om du har särskilda behov. Anmälan är öppen mellan 4 februari och 29 april och sena anmälningar tas ej emot. 

2. Ansök till det civilingenjörsprogram du vill studera via antagning.se. Anmälan är öppen mellan 15 mars och 15 april. 

3. Den 2-3 maj skickas information om provet ut (bland annat vilken lokal det sker i). 


Reell kompetens på KTH och Chalmers

Om du inte har den grundläggande eller särskilda behörighet som krävs för civilingenjörsprogrammet så kan du ansöka om så kallad reell kompetens.

Du kan ansöka om reell kompetens för att få både grundläggande och särskild behörighet och beroende på vilken behörighet du saknar hamnar du i olika urvalsgrupper. Du som ansöker om prövning av reell kompetens för grundläggande behörighet hamnar i urvalsgruppen alternativt urval. Du som ansöker om reell kompetens för särskild behörighet (men har en komplett gymnasieexamen) hamnar i betygsurvalet (BII, kompletteringsgruppen).

Om du ska ansöka om prövning av reell kompetens för grundläggande behörighet är det bra att även göra högskoleprovet eller matematik- och fysikprovet för att hamna i någon av dessa urvalsgrupper. Då har du en bättre chans att konkurrera om platserna till civilingenjörsprogrammet. 

Så ansöker du till KTH och Chalmers via reell kompetens

1.  Ansök till det program du vill studera via antagning.se.

2. Fyll i blanketten om prövning av reell kompetens, skriv sedan ut den, signera och skanna sedan in blanketten igen.

3. Skriv ett personligt brev där du anger vilka kunskaper och erfarenheter som du vill ta att skolan ska ta med i bedömningen. Var noggrann med att beskriva hur du har fått dina kunskaper och erfarenheter, varför de är relevanta för utbildningen som du söker. 

4. Ta fram dokument som styrker dina kunskaper och erfarenheter som du vill att skolan ska ta med i bedömningen. Detta kan till exempel vara tjänstgöringsintyg från jobb, intyg för en utbildning eller dokument från att du varit aktiv i en förening. I dokumenten ska det framgå vilken tidsperiod det gällde. 

5. Ladda sedan upp blanketten, det personliga brevet och dokumenten på mina sidor på antagning.se eller skicka posta dem till Antagningsservice, R 312, 106 53 STOCKHOLM. Kom ihåg att din blankett måste ha nått antagningsservice senast sista anmälningsdagen!


Kontakt KTH

E-post: info@kth.se
KTH:s sida om alternativt urval
KTH:s sida om reell kompetens


Kontakt Chalmers

E-post: antagning@chalmers.se
Chalmers sida om reell kompetens
Matematik- och fysikprovet



Tillbaka till alternativt urval

Senast uppdaterad: 13 mar 2019

Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se