Alternativt urval - Arkitektprogrammet

Vill du läsa arkitektprogrammet men har inte tillräckliga betyg? Höga betyg är inte allt, det finns faktiskt ytterligare ett sätt för dig att bli antagen till arkitektprogrammet.

Alternativt urval - Arkitektprogrammet

Så blir du arkitekt utan högsta betyg

Vill du bli arkitekt men inte tror att dina betyg räcker till? Var inte orolig, det finns andra sätt för dig att komma in på arkitektprogrammet! Alternativt urval, en tredje urvalsgrupp, kan vara din lösning. Hur det alternativa urvalet ser ut kan variera, men när det gäller arkitektprogrammet ser det likadant ut på alla skolor som erbjuder utbildningen. 

byggnad



Utöver urvalsgrupperna för betyg och högskoleprov kan du också ansöka till arkitektprogrammet via alternativt urval som är ett antagningsprov för att konkurrera om en plats på utbildningen. Provet heter Arkitektprovet och är gemensamt för de fyra lärosäten som erbjuder arkitektutbildningar; Chalmers Tekniska Högskola, Arkitektskolan vid Lunds Tekniska Högskola och Lunds Universitet (LTH/LU), Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och Arkitekthögskolan vid Umeå Universitet. Du kan söka via samtliga urvalsgrupper samtidigt. 


Arkitektprovet – en av tre vägar in på arkitektutbildningen

Arkitektprovet används som urval bland behöriga sökande, det betyder att du måste vara behörig för att för att bli antagen till arkitektprogrammet. Du kan vara behörig via antingen betyg eller ansöka om att bli det via reell kompetensläs mer om det här.  

För att söka till en arkitektutbildning via alternativt urval ska du först söka till utbildningen på den skola du vill läsa. När du har ansökt till utbildningen går du in på arkitektprovet.se för att ta del av den första delen av arkitektprovet.

Arkitektprovet står för mellan en tredjedel och hälften av nybörjarplatserna i urvalet till arkitektutbildningarna. Provet består av två olika delar, en hemuppgift och två provdagar på plats på något av de lärosäten där du kan läsa arkitektutbildningar.

Del 1: Hemuppgifteoffentliggörs på arkitektprovet.se och skickas sedan till ett lärosäte. Du väljer själv till vilket lärosäte du vill skicka hemuppgiften och den kommer att gälla som bedömning på alla lärosäten. När uppgiften skickas in väljer du också var du vill göra provdagarna om du går vidare.

Del 2: Provdagar. De som har fått sin hemuppgift godkänd av juryn kallas till provdagar. Det är två provdagar på plats på det lärosäte du valt. Under provdagarna kommer juryn att bedöma:

  • Iakttagelseförmåga (förmåga att avbilda föremål)
  • Social inlevelseförmåga (förmåga att beskriva i text och bild en människors förhållande till olika situationer)
  • Rumsligt tredimensionellt tänkande (förmåga att förstå rumsliga sammanhang och uttrycka dessa i bild och/eller modell)
  • Förmåga till tekniskt-konstruktivt tänkande (förmåga att kunna gestalta och konstruera föremål, en byggnad eller en apparat för något bestämt ändamål)
  • Kompositionsförmåga (förmåga att i olika material med hjälp av ljus, form och färg skildra till exempel stämningar, rytm och rörelse)

Så ansöker du till arkitektprogrammet via alternativt urval:

1. Ansök till den/de arkitektutbildningar du vill via antagning.se (du ökar chansen att komma in om du söker till alla arkitektutbildningar)

2. Anmäl dig till arkitektprovet genom att skicka in en hemuppgift till ett lärosäte (den gäller för bedömning på alla lärosätena). Viktigt att uppgiften kommer i tid.

3. Om du går vidare ska du göra två provdagar på det lärosäte du valt när du skickat in hemuppgiften

4. Besked på dina sidor på antagning.se om du ingår i urvalsgruppen för arkitektprovet.



Reell kompetens

Om du inte har den behörighet som krävs för att söka till arkitektprogrammet kan du ansöka om reell kompetens. Du kan ansöka om reell kompetens för att både få grundläggande och särskild behörighet, beroende på vilken behörighet du ansöker om hamnar du i olika urvalsgrupper. Om du ansöker om grundläggande behörighet hamnar du i urvalsgruppen alternativt urval, och ansöker du istället om särskild behörighet (för dig som har en komplett gymnasieexamen) hamnar du i betygsurvalet (BII, kompletteringsgruppen). 

Att göra högskoleprovet är alltid bra och kan ge dig en bättre chans att i konkurrensen om platserna till arkitektprogrammet. För dig som ansöker om reell kompetens för grundläggande behörighet är det extra bra att göra högskoleprovet, då hamnar du i flera urvalsgrupper samtidigt. 

Så ansöker du till arkitektprogrammet via reell kompetens


1. Ansök till det program du vill studera via antagning.se.

2. Fyll i blanketten om prövning av reell kompetens, skriv sedan ut den, signera och skanna sedan in blanketten igen.

3. Skriv ett personligt brev där du anger vilka kunskaper och erfarenheter som du vill ta att skolan ska ta med i bedömningen. Var noggrann med att beskriva hur du har fått dina kunskaper och erfarenheter, varför de är relevanta för utbildningen som du söker. 

4. Ta fram dokument som styrker dina kunskaper och erfarenheter som du vill att skolan ska ta med i bedömningen. Detta kan till exempel vara tjänstgöringsintyg från jobb, intyg för en utbildning eller dokument från att du varit aktiv i en förening. I dokumenten ska det framgå vilken tidsperiod det gällde. 

5. Ladda sedan upp blanketten, det personliga brevet och dokumenten på mina sidor på antagning.se eller skicka posta dem till Antagningsservice, R 312, 106 53 STOCKHOLM. Kom ihåg att din blankett måste ha nått antagningsservice senast sista anmälningsdagen! Observera att vissa skolor vill att du skickar den kompletta ansökan även till skolan, se mer information på skolans hemsida.




Kontakt


Arkitektskolan vid LTH/LU

E-post: Studievägledare
Lunds sida om reell kompetens


Kontakt Chalmers

E-post: antagning@chalmers.se
Chalmers sida om behörighet & urval 


KTH

E-post: info@kth.se
KTH:s sida om behörighet & antagning


Umeå universitet

E-post: Erik Persson 
Institutionsadministratör & Koordinator för arkitektprovet
Umeås sida om alternativt urval
Umeås sida om reell kompetens



Tillbaka till alternativt urval


Annonser