Visa studentum.se som: Mobil

Var din egen chef vid examen!

var din egen chef vid examen

Var din egen chef vid examen!

Studietiden bjuder på mer än bara studier, det är också en bra tidpunkt att testa dina vingar som egenföretagare! Som student är du ofta flexibel, har mycket tid, ett brett nätverk och en inkomst som du vet kommer varje månad. Bra förutsättningar för en entreprenör helt enkelt! Men vad ska du egentligen börja med? Här är våra bästa tips!

Bollplank
Ett bra första steg är att testa din affärsidé på andra! Du får feedback på din idé och kan på så vis göra justeringar om det skulle behövas. Känner du någon som är egenföretagare? Perfekt, då kan du ha en mentor som ger dig stöd och råd under resans gång. Du kan också vända dig till andra företag som till exempel Skatteverket, Arbetsförmedlingen och din hemkommun för att få tips och råd.

Lär känna din målgrupp
Vilka är dina kunder och var finns de? För att lyckas förmedla ett tydligt budskap är det viktigt att veta vilka ens målgrupp är. Det är också viktigt att undersöka marknaden för din produkt. Finns det företag som redan gör det du gör, och vad ska i så fall vara din USP (Unique Selling Point)?

Ta fram en tydlig affärsplan och budget
Gör en tydlig affärsplan och budget. Affärsplanen är som en karta på hur du på bästa sätt ska nå framgång med ditt företag. Det behöver inte vara så avancerat att ta fram affärsplanen men det är viktigt att ha en strukturerad plan som finns som stöd, framförallt i förhandlingar med finansiärer.

Registrera ditt företag
Det finns olika bolagsformer att välja mellan. Vad som passar bäst beror på om du driver företaget ensam eller tillsammans med någon och vilka förutsättningar du har. Oavsett vilken bolagsform du väljer kommer du att behöva ansöka om F-skatt hos Skatteverket och därefter kan du registrera ditt företag hos Bolagsverket.

Belöna dig själv
Sätt mål och delmål som du under resans gång kan uppnå! Bestäm redan från början vilken belöning du får när du når dina uppsatta mål. Ett belöningssystem håller igång motivationen och kan förhoppningsvis få dig att se och uppskatta allt du gör! Heja dig!


Tänk på bokföringen

Alla företag måste ha ordnad bokföring. När du bokför verifierar du alla affärshändelser i ditt företag. Det kan vara in- och utbetalningar, förändringar av skulder eller överföring mellan konton. Alltså allt som förändrar företagets ekonomi. Bokföringen hjälper dig att hålla koll på företagets finanser. Många tvekar inför att starta företag just på grund av bokföringen och administrationen som krävs – men låt inte det stoppa dig! Det finns många bra och pedagogiska guider som handlar om just bokföring.

Vill du lära dig mer om ekonomi och bokföring? Då finns det många utbildningar som passar dig!

Till utbildningar inom ekonomi

Senast uppdaterad: 13 feb 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-11-09

Bli grym på vad som helst!

Om underbarnet Mozart hade levt idag hade han klassats som medioker bland dagens hårt tränade, unga pianister. Idag vet forskare mer om vad som krävs för att bli grym på något – här är svaret på hur du kan bli grym på vad som helst!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-12-27

Söka stipendium? Allt om stipendier, stiftelser och studier

Känns det jobbigt och tidsödande att söka stipendium, samtidigt som ett finansiellt stöd skulle komma väl till pass? Studentum skapar ordning och visar hur du hittar stipendier och vad du ska tänka för att inte gå miste om alla möjligheter som finns.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-11-02

Från höstdepp till höstpepp!

Mörkt, kallt - och deppigt. Känner du peppen? Inte? Du är långt ifrån ensam. Vi vill hjälpa dig att vända höstdepp till höstpepp, nu kör vi!

Läs mer
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se