Visa studentum.se som: Mobil

Var din egen chef vid examen!

var din egen chef vid examen

Var din egen chef vid examen!

Studietiden bjuder på mer än bara studier, det är också en bra tidpunkt att testa dina vingar som egenföretagare! Som student är du ofta flexibel, har mycket tid, ett brett nätverk och en inkomst som du vet kommer varje månad. Bra förutsättningar för en entreprenör helt enkelt! Men vad ska du egentligen börja med? Här är våra bästa tips!

Bollplank
Ett bra första steg är att testa din affärsidé på andra! Du får feedback på din idé och kan på så vis göra justeringar om det skulle behövas. Känner du någon som är egenföretagare? Perfekt, då kan du ha en mentor som ger dig stöd och råd under resans gång. Du kan också vända dig till andra företag som till exempel Skatteverket, Arbetsförmedlingen och din hemkommun för att få tips och råd.

Lär känna din målgrupp
Vilka är dina kunder och var finns de? För att lyckas förmedla ett tydligt budskap är det viktigt att veta vilka ens målgrupp är. Det är också viktigt att undersöka marknaden för din produkt. Finns det företag som redan gör det du gör, och vad ska i så fall vara din USP (Unique Selling Point)?

Ta fram en tydlig affärsplan och budget
Gör en tydlig affärsplan och budget. Affärsplanen är som en karta på hur du på bästa sätt ska nå framgång med ditt företag. Det behöver inte vara så avancerat att ta fram affärsplanen men det är viktigt att ha en strukturerad plan som finns som stöd, framförallt i förhandlingar med finansiärer.

Registrera ditt företag
Det finns olika bolagsformer att välja mellan. Vad som passar bäst beror på om du driver företaget ensam eller tillsammans med någon och vilka förutsättningar du har. Oavsett vilken bolagsform du väljer kommer du att behöva ansöka om F-skatt hos Skatteverket och därefter kan du registrera ditt företag hos Bolagsverket.

Belöna dig själv
Sätt mål och delmål som du under resans gång kan uppnå! Bestäm redan från början vilken belöning du får när du når dina uppsatta mål. Ett belöningssystem håller igång motivationen och kan förhoppningsvis få dig att se och uppskatta allt du gör! Heja dig!


Tänk på bokföringen

Alla företag måste ha ordnad bokföring. När du bokför verifierar du alla affärshändelser i ditt företag. Det kan vara in- och utbetalningar, förändringar av skulder eller överföring mellan konton. Alltså allt som förändrar företagets ekonomi. Bokföringen hjälper dig att hålla koll på företagets finanser. Många tvekar inför att starta företag just på grund av bokföringen och administrationen som krävs – men låt inte det stoppa dig! Det finns många bra och pedagogiska guider som handlar om just bokföring.

Vill du lära dig mer om ekonomi och bokföring? Då finns det många utbildningar som passar dig!

Till utbildningar inom ekonomi

Senast uppdaterad: 13 feb 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-10-25

6 saker att se fram emot efter examen

Det kan vara svårt att hålla motivationen uppe hela tiden när man pluggar, vi vet. Att plugga är fantastiskt men också jobbigt. För att hjälpa dig få igång motivationen igen har vi tagit fram en lista på sex saker att se fram emot efter examen. Känn peppen!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-02-28

Bästa bakismaten!

Fest igår? Ont i huvudet och illamående idag? Ta det lugnt - vi på Studentum har samlat våra bästa bakismattips! För att tillfredsställa alla olika plånböcker har vi också valt att dela in bakismaten i tre olika prisklasser. Lägg dig ner på soffan och låt oss inspirera dig!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-12

10 tips för att rädda din krisande studentekonomi!

Gapar plånboken tom? Vi vet hur stressande det är! Här har vi samlat ihop våra 10 bästa tips på hur du får en bättre studentekonomi!

Läs mer
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se