Visa studentum.se som: Mobil
vad är reell kompetens

Vad är reell kompetens?

Visste du att du kan bli behörig till att plugga på universitet, högskola eller yrkeshögskola även om du saknar gymnasiebetyg? Genom att få din reella kompetens prövad kan du uppnå behörighet genom till exempel arbetslivserfarenhet eller ideellt arbete. Vi reder ut exakt vad reell kompetens är och hur du går tillväga för att ansöka om det!

Om du helt eller delvis saknar de förkunskaper som krävs för att gå en utbildning kan du ansöka om reell kompetens, vilket är ett alternativt sätt att visa att du har de kunskaper som krävs för högre studier.

Det kan till exempel vara kompetens som du fått genom: 

 • Arbetslivserfarenhet
 • Internutbildningar som anställd
 • Odokumenterade studier
 • Studiecirklar
 • Erfarenhet från ideellt arbete, till exempel inom en förening eller politik
 • Språkkunskaper som byggts upp utomlands.


Du kan ansöka om reell kompetens för studier på universitet, högskola och yrkeshögskola. Läs mer om båda alternativen nedanför.

Reell kompetens för antagning till universitet och högskola

Genom att styrka de erfarenheter du har kan du få din samlade kompetens prövad av universitetet eller högskolan som bedömer dina möjligheter att klara den utbildning du har sökt. Du kan ansöka om reell kompetens för grundläggande och särskild behörighet.

Reell kompetens ger inte ett meritvärde även om du blir behörig till studier, därför är det viktigt att du gör högskoleprovet så att du kan konkurrera med de andra sökande i urvalsgruppen. Läs mer om högskoleprovet och hur du anmäler dig här!

Gemensam bedömning av reell kompetens för grundläggande behörighet

Universiteten och högskolorna har tillsammans tagit fram en gemensam bedömningsmall för dig som ska ansöka om grundläggande behörighet. Om du uppfyller dessa krav bedömer universitetet eller högskolan att du uppnår grundläggande behörighet. 

Du behöver ha Lägst betyget E alternativt Godkänt i:

 • Svenska/Svenska som andraspråk 1 + 2 + 3 eller Svenska/Svenska som andraspråk A + B 
 • Engelska 5 och 6 eller Engelska A
 • Matematik 1a, b eller c  eller Matematik A 
 • Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1 + 1a2  eller Samhällskunskap A
 • samt tre års arbetslivserfarenhet på minst halvtid efter 19 års ålder.

Arbetslivserfarenhet kan till exempel vara:

 • Anställning
 • Eget företag
 • Vård av barn eller annan person
 • Värnpliktstjänstgöring


Om du däremot inte uppnår kraven ovan så kan du ändå ansöka om att få din kompetens prövad. Varje universitet och högskola gör en individuell prövning av din kompetens.

Hur gör jag för att ansöka om reell kompetens för universitet- och högskolestudier?

 1. Anmäl dig till utbildningen/utbildningarna du är intresserad av på antagning.se
 2. Läs universitetets eller högskolans instruktioner för att ansöka om reell kompetens på deras hemsida.
 3. Fyll i den här blanketten för ansökan om reell kompetens
 4. Skriv ut blanketten så att du kan skriva din namnteckning på den och skanna sedan in den.
 5. Ladda upp din blankett på antagning.se tillsammans med alla betyg, intyg och andra papper som är relevanta för din ansökan.

Kom ihåg! Du måste ladda upp blanketten och alla handlingar senast sista anmälningsdag för hösterminen eller vårterminen.


Reell kompetens för antagning till yrkeshögskolan

Vill du studera på en yrkeshögskola men saknar betyg från gymnasiet eller annan formell kompetens? Då kan du även här ansöka om reell kompetens för att uppnå behörighet. På yrkeshögskoleutbildningar kan du även ansöka om att tillgodoräkna delar av en utbildning. På så sätt kan du förkorta tiden på en utbildning du vill gå, så att du slipper läsa det du redan kan.

När du ansöker om reell kompetens bedömer yrkeshögskolan hela din samlade kompetens, inte bara den formella delen som innehåller betyg från gymnasie- eller högskolestudier. Yrkeshögskolan tittar exempelvis på arbetslivserfarenhet, föreningsverksamhet, och icke-formell utbildning (till exempel en fritidskurs). Metoden som används för att bedöma dina erfarenheter kallas validering.

Hur gör jag för att ansöka om reell kompetens för yrkeshögskoleutbildning?

För att ansöka om reell kompetens för en yrkeshögskoleutbildning ska du kontakta utbildningsanordnaren direkt för att validera dina erfarenheter. 

För dig som uppnår behörighet men har svårt att komma in

Om du har grundläggande och särskild behörighet men har svårt att komma in på en utbildning med dina betyg kan du söka via alternativt urval. Läs mer om det här!

Källor: antagning.se, uhr.se, studera.nu, yrkeshogskolan.se

Senast uppdaterad: 17 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-06-18

Studera i Tyskland

Funderar du på att studera i Tyskland? Här hittar du relevant information om utbildningssystemet i Tyskland, ansökan till studier i Tyskland, levnadskostnader i Tyskland och mycket mer.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-01-29

Maxa chanserna att komma in på din drömutbildning

HJÄLP! Jag har dåliga betyg, dags att säga hejdå till utbildningarna med höga antagningspoäng. Eller? Nej då, det finns flera vägar att ta. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-17

Möt din framtida högskola: Mälardalens högskola

Mälardalens högskola (MDH) är Sveriges största högskola, sett till antal forskarstuderande och antal forskarutbildningsämnen, med studenter från hela världen. Sedan starten 1977 har de fokuserat på att kombinera teoretiska kunskaper med de praktiska, och kan bland annat stoltsera med att 84 % av deras studenter är etablerade på arbetsmarknaden ett år efter examen.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in