Uppfyll din dröm om att bli läkare – studera i ett annat EU-land

Satsar du på att bli läkare? Läkarprogrammet har höga antagningskrav i Sverige, men det finns ett annat alternativ: studera i ett annat EU-land och få din läkarexamen!

Läkarstudent vid mikroskop

Att plugga till läkare utomlands är ett perfekt alternativ för en lika bra utbildning, men med lägre antagningskrav. Du kan dessutom ansöka om svensk läkarlegitimation om du väljer att studera i ett EU-land.

Är du en av många som tidigt bestämde dig för att satsa på att bli läkare? I Sverige krävs det mycket höga betyg för att bli antagen till utbildningen och därför är det svårt för många att komma in. Inte alla vet om att det finns ett annat alternativ – läkarstudier utomlands. Och du behöver inte åka långt. Du kan studera i ett annat EU-land för att kunna ta din efterlängtade läkarexamen!

På universitet runt om i Europa finns det en mycket lång tradition och stor expertis att hämta för dig som är intresserad av att läsa dina läkarstudier utomlands. Många universitet erbjuder utbildning på engelska och du har chans att komma in utan att ha toppbetyg i alla ämnen. Oftast genom speciella antagningsprov men det finns även alternativ där du söker via dina avgångsbetyg från gymnasiet. Gemensamt för i princip alla EU-utbildningar inom medicin är att de ger dig möjlighet efter avslutade studier att ansöka om svensk läkarlegitimation och arbeta som läkare i Sverige. 

Populära alternativ för läkarstudier utomlands

Charles University Faculty of Medicine (Prag, Tjeckien)

Charles University är Tjeckiens största medicinuniversitet och har den äldsta medicinska fakulteten i Centraleuropa. Skolan erbjuder medicinstudier av hög kvalité och en läkarexamen från universitetet är internationellt erkänd. 

Läs mer om Charles University Faculty of Medicine

Jessenius Faculty of Medicine (Martin, Slovakien)

Det internationella universitetet Jessenius Faculty of Medicine erbjuder en mycket prisvärd medicinutbildning och deras medicinska fakultet är högt rankad. Universitetet har professionella lärare och en utbildning som fokuserar mycket på praktisk kunskap. 

Läs mer om Jessenius Faculty of Medicine

Lithuanian University of Health Sciences (Kaunas, Litauen)

I Litauens näst största stad finns detta universitet med över 7 000 studenter. Därmed är det landets största universitet för medicin. Universitetet är dessutom ett av de mest uppskattade och populära bland svenskar. Du får också chans till praktik på ett av Litauens främsta sjukhus. 

Läs mer om Lithuanian University of Health Sciences

Riga Stradiņš University (Riga, Lettland)

I Lettlands huvudstad ligger universitetet som är känt för sina högklassiga akademiska studier samt de professionella lärarna. Du får inte bara uppleva det välkända universitetet utan också bo och leva i den vackra staden Riga.

Läs mer här om Riga Stradiņš University

University of Zagreb (Zagreb, Kroatien)

Kroatiens största universitet är ett populärt val för internationella studenter som vill ta sin läkarexamen. Här kan du studera på engelska på ett internationellt erkänt universitet. Läkarprogrammet uppfyller både amerikansk (USMLE) samt EU-standard och ger dig utbildning av riktigt hög kvalitet.

Läs mer om University of Zagreb

Universidad Europea (Madrid, Spanien)

Universitetet som består av en tredjedel internationella studenter är beläget i Madrid. Utbildningen lärs ut på spanska och erbjuder teori och praktik i en stimulerande sjukhusmiljö. 

Läs mer om Universidad Europea

Arbete i Sverige efter avslutad läkarutbildning utomlands

Efter att du avslutat din läkarutbildning utomlands behöver socialstyrelsen först godkänna din läkarlegitimation och sedan kan du börja arbeta i Sverige. Att ha i åtanke är däremot att det har tillkommit en ny bastjänstgöring sedan den 1 juli 2021 som innebär att alla, oavsett om du studerat i Sverige eller utomlands, behöver utföra innan ST (specialiseringstjänstgöring) påbörjas.

Kostnader för att studera i ett annat EU- land

För universiteten som nämnts ovan ligger kostnaden per år för läkarstudier mellan €11 000 till €17 000. Utbildningarna är CSN- berättigade, vilket innebär att du kan få lån och bidrag från CSN för kursavgifter och levnadskostnader. Många sommarjobbar också och kan därmed helt bekosta sina studier genom CSN och sommarjobb. Låt inte oron för kostnader stoppa dig om du ser läkarstudier utomlands som rätt steg. 

Språkkunskaper och boende för dig som läser till läkare utomlands

Alla utbildningar sker på engelska förutom vid universitetet i Spanien (Universidad Europea) som erbjuder undervisning på spanska. När du ska bege dig ut på praktik kommer du att ha lärt dig medicinska språkkunskaper för att kunna kommunicera med dina patienter. 

Många universitet har boende på campus, men de flesta väljer istället att dela lägenhet med andra studenter eftersom det oftast blir det billigaste alternativet. Delar du lägenhet med andra har du också chans till att träffa andra studenter samtidigt.  

För mer information om hur det funkar att studera till läkare utomlands, kolla in Blueberry Läkarstudier inom EU här. Blueberry hjälper dig gratis med hela processen inför dina läkarstudier. 

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Digital Content Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser