Visa studentum.se som: Mobil
Läkarstudent vid mikroskop

Uppfyll din dröm om att bli läkare – studera i ett annat EU-land

Är du en av många som tidigt bestämde dig för att satsa på att bli läkare? I Sverige krävs det mycket höga betyg för att bli antagen till utbildningen och därför är det svårt för många att komma in. Inte alla vet om att det finns ett annat alternativ, du kan nämligen studera i ett annat EU-land för att kunna ta din efterlängtade läkarexamen!

På universitet runt om i Europa finns det en mycket lång tradition och stor expertis inom medicinutbildning. Många universitet erbjuder utbildning på engelska och du har chans att komma in utan att ha toppbetyg i alla ämnen. Oftast genom speciella antagningsprov men det finns även alternativ där du söker via dina avgångsbetyg från gymnasiet. Gemensamt för i princip alla EU-utbildningar inom medicin är att de ger dig möjlighet efter avslutade studier att ansöka om svensk läkarlegitimation och arbeta som läkare i Sverige. 

Populära alternativ för läkarstudier utomlands

Jessenius Faculty of Medicine (Martin, Slovakien)

Det internationella universitetet Jessenius Faculty of Medicine erbjuder den mest prisvärda medicinutbildningen och deras medicinska fakultet är högt rankat. Universitetet har professionella lärare och en utbildningen som fokuserar mycket på praktisk kunskap. 

Läs mer om Jessenius Faculty of Medicine

Lithuanian University of Health Sciences (Kaunas, Litauen)

I den näst största staden i Litauen finns universitetet med över 7 000 studenter och det är därmed landets största universitet för medicin. Universitetet är dessutom ett av de mest uppskattade och populära bland svenskar. Du får också chans till praktik på ett av Litauens främsta sjukhus. 

Läs mer om Lithuanian University of Health Sciences

Riga Stradiņš University (Riga, Lettland)

I Lettlands huvudstad ligger universitetet som är känt för sina högklassiga akademiska studier samt de professionella lärarna. Du får inte bara uppleva det välkända universitetet utan också bo och leva i den vackra staden Riga.

Läs mer här om Riga Stradiņš University

University of Zagreb (Zagreb, Kroatien)

Kroatiens största universitet är ett populärt val för internationella studenter som vill ta sin läkarexamen. Här kan du studera på engelska på ett internationellt erkänt universitet. Läkarprogrammet uppfyller både amerikansk (USMLE) samt EU-standard och ger dig utbildning av riktigt hög kvalitet.

Läs mer om University of Zagreb

Universidad Europea (Madrid, Spanien)

Universitetet som består av en tredjedel internationella studenter är beläget i Madrid. Utbildningen lärs ut på spanska och erbjuder teori och praktik i en stimulerande sjukhusmiljö. 

Läs mer om Universidad Europea

Arbete i Sverige efter avslutad utbildning

Efter att du avslutat din utbildning utomlands behöver socialstyrelsen godkänna din läkarlegitimation och du kan därefter börja arbeta i Sverige direkt efter du avslutat din utbildning. Att ha i åtanke är däremot att det tillkommer en ny bastjänstgöring från den 1 juli 2021 som innebär att alla, oavsett om du studerat i Sverige eller utomlands, behöver utföra innan ST (specialiseringstjänstgöring) påbörjas.

Kostnader för att studera i ett annat EU- land

För universiteten som nämnts ovan ligger kostnaden per år för läkarstudier mellan €10.500 till €13.000. Undantaget är universitetet i Slovakien som är den mest prisvärda och kostar €9.900 per år. Utbildningarna är CSN- berättigade, vilket innebär att du kan få lån och bidrag från CSN för kursavgifter och levnadskostnader. Många sommarjobbar också och kan därmed helt bekosta sina studier genom CSN och sommarjobb.

Språkkunskaper och boende

Alla utbildningar sker på engelska förutom universitetet i Spanien (Universidad Europea) som erbjuder undervisning på spanska. När du ska bege dig ut på praktik kommer du att ha lärt dig medicinska språkkunskaper för att kunna kommunicera med dina patienter. 

Många universitet har boende på campus, men de flesta väljer istället att dela lägenhet med andra studenter eftersom det oftast blir det billigaste alternativet. Delar du lägenhet med andra har du också chans till att träffa andra studenter samtidigt.  

För mer information om hur det funkar att studera till läkare utomlands, kolla in Blueberry Läkarstudier inom EU här. Blueberry hjälper dig gratis med hela processen inför dina läkarstudier. 

Senast uppdaterad: 20 apr 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-05-08

Studera i Spanien

Drömmer du dig bort till Spanien? Att studera utomlands ger dig minnen för livet, du möter nya människor, nya kulturer och får nya språkkunskaper. Vi har samlat information och tips till dig som vill studera i Spanien.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-07-10

Prisvärda utbildningar i England – sök nu för kursstart 2020

Funderar du på att studera i England i höst? Det är inte försent att ansöka! Läs mer om vilka universitet du kan studera på här! 
Artikeln är ett gästinlägg skrivet av vår systersite Blueberry.nu.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-02-05

Vad är det bästa med att plugga utomlands?

Är det nya språkkunskaper, vänner eller en spännande ny stad som är det bästa med att plugga utomlands? Här kan du inspireras av fem tidigare utlandsstudenter som berättar om vilken del utlandsvistelsen de uppskattade allra mest!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in