Tips för dig som ska köpa din första bostad

Har du börjat växa ur din hyresrätt på 24 kvadrat? Är du i färd med att ta nästa stora steg i livet? Då kanske det är dags att se sig om efter att köpa din första egna bostad. 

Har du börjat växa ur din hyresrätt på 24 kvadrat? Är du i färd med att ta nästa stora steg i livet? Då kanske det är dags att se sig om efter att köpa din första egna bostad. Att ge sig in i bostadsmarknaden är utvecklande och spännande, men kan vara ett väldigt snårigt område och det finns en del saker du behöver sätta dig in i. Vi har listat de viktigaste punkterna du bör tänka på inför köpet av din första, alldeles egna bostad. Häng med!


Skaffa ett lånelöfte – Det första steget du bör ta är att ansöka om bolån. Detta är först och främst för att du ska veta hur mycket du har möjlighet att lägga om det skulle uppstå en budgivning. Börja med att kontakta din bank för att de ska kunna bedöma hur stort lån du kan ha råd med. Du får låna upp till 85 procent av bostadens värde, resten är så kallat kontantinsats och det behöver du betala själv. Glöm inte att jämföra mellan olika banker, för att kunna hitta den lägsta räntan och de bästa villkoren! Idag erbjuds även dessa tjänster digitalt.

Hitta drömplatsen – Du har kanske redan en idé på var du vill bo, och då är det dags att gå på visningar, flera gånger om. Oavsett om du är ute efter villa, radhus eller lägenhet är det nyttigt att gå på olika visningar för att lära dig vad du vill ha, hur du vill bo och vilka frågor du bör ställa. Det kan vara alltifrån eftermiddagssol på balkongen, förvaringsmöjligheter eller hur många rum du vill ha. Bilder säger en hel del, men bäst är att se det med egna ögon för att få rätt känsla. Köp inte grisen i säcken!

Omvärldsbevaka – Att ge sig ut på outforskad mark kan vara skrämmande, i synnerhet att sätta sig in i bostadsmarknaden. Men med hjälp av omvärldsbevakning kan du åtminstone känna dig mer säker på vad du ger dig in på! Ett exempel är aktiemarknaden där du med hjälp av köpsignaler, även kallat FX signals, kan omvärldsbevaka marknaden för att invänta rätt läge. På samma sätt kan du omvärldsbevaka bostadsmarknaden genom att följa nyheter, läsa bloggar om ämnet etc. Att timea ditt köp i rätt läge är såklart väldigt svårt, men att ha mer kunskap om marknaden skadar inte!

Lär dig mer om själva bostaden – När du börjat gå på visningar lär du dig främst om själva bostaden och vad den har att erbjuda. Det är även viktigt att ställa frågor som inte rör själva bostaden i sig, utan de mer omkringliggande frågorna. Hur ser föreningens regler ut? Har stambyten gjorts nyligen? Har föreningen en stabil ekonomi? Ta gärna kontakt med föreningens kontaktperson om du har frågor inte mäklaren kan svara på. Detta är främst för att du ska kunna trivas i föreningen och bostaden under en lång tid!

Gör en budget – I samband med ditt letande efter bostad, kan det vara en smart idé att börja räkna på dina kommande kostnader. Dels kan du göra en generell budget för dina månadskostnader, för att sedan fördjupa dig i boendekostnader, årsavgifter etc. Tips på hur du kan förbättra din privatekonomi kan du hitta här.

Ta hjälp av mäklare, bank eller din omgivning om du är osäker, så inga utgifter faller mellan stolarna. Är bostadsrättsföreningens ekonomi inte stadig kan det också komma att påverka dig i framtiden. Innan du ger dig in budgivning är det viktigt att du undersöker bostaden. Du sitter på en undersökningsplikt så ha det klart och tydligt för dig att eventuella fel och brister presenteras innan du börja buda.

Ge dig in i budgivningen – När du känner dig övertygad om att du hittat en bostad du vill slå till på, är det dags att ge sig in i budgivning! Detta sker endast om du inte är ensam om att vilja köpa bostaden i fråga. I slutändan är det säljaren som avgör vem som får köpa bostaden, men i regel brukar det vara den som lagt högsta budet som får möjlighet att köpa bostaden. Även här sköts ofta budgivningen digitalt, så du behöver inte ringa dig svettig till mäklaren så fort du vill höja ditt bud. Tänk på att sätta perspektiv på pengarna du går in med. I stundens hetta kan höjningar anses små, men eftersom bostadsköp handlar om stora summor så är det lätt att bli ”fartblind”. Du ska känna dig bekväm – börjar prissumman skena iväg så finns det gott om andra bostäder därute. You got this!

Skriv på kontraktet! – Grattis! Budgivningen är över och det är dags för dig att skriva på kontrakt. Det är när själva kontraktet är påskrivet och klart som bostaden äntligen är din. Ett sista ”word of advice” innan du kan fira, är att innan du skriver på ett så pass viktigt papper faktiskt försäkrar dig om att du vet som faktiskt ingår i köpet.

Nu när du lärt dig lite mer av processen kanske du är intresserad på att sadla om till mäklare, och få uppleva processen från andra sidan? Kolla i så fall in våra utbildningar nedan:

Till mäklarutbildningar


Annonser