Visa studentum.se som: Mobil
Bilder från campus på community college

Studera på högskolenivå – utan gymnasieexamen

Nästan en av fyra går inte ut gymnasiet, enligt statistik från Skolverket från 2019. Men även utan en gymnasieexamen är det möjligt att studera vidare på högskolenivå genom att gå en utbildning utomlands.

Utan en gymnasieexamen krävs, i Sverige, att du läser upp dina betyg på komvux, går på folkhögskola eller liknande för att sedan kunna gå vidare till universitet eller högskola. Vad många inte vet är att du faktiskt kan börja studera på högskolenivå utan att läsa upp din examen. Det går att göra genom utlandsstudier. I USA finns något som heter Community College, vilka har lite lägre antagningskrav och en del av dem erbjuder möjligheten att bli antagen på högskolenivå utan att du behöver en gymnasieexamen.

Olika typer av utbildningar på högskolenivå i USA

  • Study abroad: Fristående kurser du kan läsa under 1–2 terminer
  • Certificate: Vanligtvis en 1-årig utbildning inom ett ämne som oftast är inriktad på att leda till arbete efter utbildningen
  • Associate’s degree: 2-årig akademisk utbildning som även den är mer inriktad på näringslivet än forskning
  • Bachelor’s degree: 3–4 år och motsvarar kandidatexamen i Sverige. Det går även att göra en associate’s degree och sedan bygga på den till en bachelor’s degree
  • Master’s degree: Vidareutbildning om du redan har en bachelor-utbildning

Alla ovan, förutom master’s degree, kan du ansöka till på ett Community College i USA även om du saknar gymnasieexamen. Ett Community College är en högskola där du kan läsa upp till en associate's degree. Efter det kan du göra en transfer (vilket skolan hjälper dig med) och ta en bachelor's degree på ett university. Du kan läsa alla tänkbara ämnen på ett Community College. Det finns kurser inom allt från biologi, ekonomi, politik, IT och media till musik, dans, kosmetologi (styling, smink med mera) och personlig träning – för att nämna några.

Tips på Community Colleges i USA

Edmonds Community College – Washington State, utanför Seattle

I Washington State kan du börja studera på college utan att ha gått gymnasium. Det är även möjligt att ta en high school-examen (gymnasieexamen) under tiden du läser en associate's degree. Du kan välja att studera alla alternativen ovan från study abroad till en associate's degree med transfer till bachelor's degree. Edmonds CC har cirka 20 000 studenter och ligger strax norr om Seattle, nära stranden. Du hittar även restauranger, affärer, golfbana och parker nära campus. Washington State är huvudkontor för flera av världens främsta företag såsom Amazon, Starbucks, Microsoft, Boeing och Walmart.

Santa Monica College – Kalifornien, Los Angeles

Santa Monica College (SMC) är den mest populära högskolan att söka till utanför Europa. Skolans campus ligger mitt i stadsdelen Santa Monica i Los Angeles, nära Beverly Hills, Hollywood och Venice Beach. SMC erbjuder över 180 olika program. Några av de mest populära är business, sports & nutrition, marketing, cosmetology och fashion. Skolan har dessutom det unika programmet Fashion Marketing/Merchandise som är en mix mellan mode, marknadsföring och entreprenörskap.

Hur finansierar jag studierna?

Det kostar att studera på alla skolor i USA, men det finns möjlighet att finansiera hela terminsavgifterna och levnadskostnader med hjälp av CSN. Både Edmonds och SMC har låga terminsavgifter (tuition). 

Vad är nästa steg?

Om du har frågor eller vill ha mer information om utlandsstudier kan du kontakta Blueberry. Blueberry är officiell representant för Edmonds och SMC och ger dig kostnadsfri hjälp med hela ansökningsprocessen om du bestämmer dig för att söka.

Källor: skolverket

Senast uppdaterad: 09 jun 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-10-31

Studera i Polen

Sedan Polen blev ett av medlemsländerna i EU har antalet svenska studenter i landet mer än fyrdubblats. Detta beror till stor del på att man avsatt fler platser inom läkarutbildningen, vilket är den mest populära utbildningen bland svenska studenter i Polen. Läkarutbildningen i Polen håller samma nivå som den i Sverige, men den är ofta något lättare att bli antagen till.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-05-28

Studera i USA

New York, Chicago, Austin, San Francisco och Los Angeles är bara några av de städer som gör att miljontals personer reser till USA varje år. Här kan du som funderar på att börja studera i USA läsa allt du behöver veta! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-10-22

Studera i Kina

Kina är ett fascinerande land med allt vad det har att erbjuda - allt ifrån historiska kulturverk till mäktiga storstäder. Är du intresserad av att studera i Kina? Läs mer här för information om ansökan, boende och mycket mer!

Läs mer
Recensionspolicy

recensionspolicy studentum.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på studentum.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se
Logga in