Visa studentum.se som: Mobil

Spetsa din YH-utbildning med Top-up Degree – få en kandidatexamen utomlands

Har du läst en YH-utbildning och funderar på att ge dig in i studiesvängen igen? Kanske vill du få en akademisk examen för att sedan kunna ta en Master’s Degree, eller förbättra dina förutsättningar på arbetsmarknaden? Då finns ett riktigt bra alternativ för dig: en Top-up Degree! Du som har en YH-examen från en svensk yrkeshögskola kan nämligen ansöka till vissa specifika universitet utomlands och studera kortare tid för att få en Bachelor Degree – kandidatexamen. 

För att bli antagen till en Top-up Degree behöver du ha studerat två år på yrkeshögskola i Sverige. Det fungerar generellt så att du tillgodoräknar dig kurserna eller vissa av de kurser som du redan läst och hoppar in på andra eller tredje året på det Bachelor-program du vill ansöka till. Hur många kurser du får tillgodoräkna dig beror på hur din nuvarande utbildning skiljer sig gentemot det program som du vill studera vidare på och få din Bachelor Degree inom. Om utbildningen är likvärdig din svenska examen kan du vanligen påbörja tredje året på en Bachelor och således endast studera ett år för att få en Bachelor Degree.

England – bra alternativ för Top-up Degree

Ett flertal Europeiska universitet erbjuder bra alternativ för Top-up Degree. Universiteten nedan är populära alternativ för att göra Top-up:

De Montfort University (DMU), Leicester, England

I studentstaden Leicester i England ligger populära De Montfort University – ett universitet med bra koppling till arbetslivet och universitetet är rankat som topp tre bland i Storbritannien för Teacher Quality!

Läs mer om De Montfort University

Solent University, Southampton, England

Vill du uppleva studentlivet i England och studera på ett modernt och innovativt universitet med spännande utbildningar? Solent University ligger i studentstaden Southampton på Englands kust i vackra omgivningar och med flera egna studentboenden.

Läs mer om Solent University

London South Bank University, London, England

Studera i hjärtat av London på klassiska London South Bank University! Här får du prisvärd utbildning och kan välja ur ett brett kursutbud. Möjlighet finns att bo på skolans studentboende. 

Här kan du läsa mer om LSBU.

Om du vill uppleva något annat än England kan du även hitta bra alternativ för Top-up på Irland. Här kan du studera på prisvärda universitetet Dublin Business School. I Spanien finns även Geneva Business School (campus i Madrid och Barcelona) som erbjuder Top-up på deras Bachelor-utbildningar inom business med olika inriktningar.

Top-up Degree i Australien

Det är även möjligt att göra Top-up i Australien. Det kallas då Advanced Standing men fungerar på samma sätt som Top-up, dvs. att du tillgodoräknar dig kurser från din yrkeshögskola eller din utbildning på universitet/högskola och studerar kortare tid för att få en Bachelor’s Degree. Notera att i Australien kan du max tillgodoräkna dig ett och ett halvt år och din Top-up blir därför alltid minst ett och ett halvt år. 

I Australien kan du göra Advanced standing på Edith Cowan University, ett stort och modernt universitet beläget på Australiens västkust i charmiga kuststaden Perth. Om du lockas mer av Australiens östkust kan du kolla in University of the Sunshine Coast, ett internationellt och modernt universitet med närhet till härliga stränder!

Här kan du se alla utbildningar för Top-up

Senast uppdaterad: 29 mar 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-05-08

Studera i Spanien

Drömmer du dig bort till Spanien? Att studera utomlands ger dig minnen för livet, du möter nya människor, nya kulturer och får nya språkkunskaper. Vi har samlat information och tips till dig som vill studera i Spanien.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-11-26

Språkkurser och språkresor utomlands

Att åka på en språkresa eller språkkurs utomlands är en otrolig erfarenhet och ett extra språk i bagaget slår högt hos framtida arbetsgivare. Här hittar du några av de vanligaste frågorna angående språkresor och språkkurser utomlands.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-01-22

Vill du studera utomlands?

Är du sugen på att plugga vidare utanför Sveriges gränser? Du är långt ifrån ensam! Det kan vara snårigt att veta hur du ska gå tillväga men bara lugn! Studentum har gjort flera guider till hur det är att studera och leva i en rad populära länder.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in