Visa studentum.se som: Mobil
Dator framför skyline

Spetsa din IT-kompetens internationellt

Vill du ha en konkurrenskraftig utbildning inom en glödhet bransch? Den snabba utvecklingen inom IT och webbdesign har gjort att kompetenser inom områdena är särskilt eftertraktade, både nationellt och internationellt.

IT är ett brett område med många olika inriktningar. Arbetsuppgifter efter en IT-utbildning kan vara allt från konstruktion, drift och underhåll av databaser och datorsystem till att programmera, designa och testa spel och appar. Eftersom de tekniska förutsättningarna utvecklas snabbt har även utbudet av utbildningar ökat och många skolor erbjuder program och kurser inom området. Det dyker dessutom ständigt upp nya jobb och specialistroller i takt med utvecklingen. 

Gå en internationell utbildning inom IT

Kursupplägget inom breda IT-utbildningar som datavetenskap, Computer Science, innehåller en rad olika praktiska moment. Du lär dig om bland annat programmeringsteori, algoritmer och uppbyggnad av databaser. Självklart ingår även olika programmeringsspråk som används internationellt, till exempel Ruby, Python, JavaScript, Swift eller Kotlin.

Exempel på skolor utomlands där du kan gå en IT-utbildning:

Foothill College & De Anza College Silicon Valley, USA
California State University Northridge Los Angeles, USA
De Montfort University Leicester, England
Edith Cowan University Perth, Australien
Academy of Information Technology Sydney & Melbourne, Australien
Queensland University of Technology Brisbane, Australien

Ett skäl till att arbetsmöjligheterna inom IT är så stora är att IT-kompetens behövs på nästan alla företag för att verksamheten ska fungera. Det betyder att du kan hamna i en tjänst där dina arbetsuppgifter varierar och innebära att du arbetar med flera områden som datasäkerhet, IT-support, programmering, utveckling eller webbdesign. Självklart finns det även mer inriktade program som leder till specialiserade arbetsroller.

Utveckling och programmering

Utveckling och programmering, eller Development and Programming, passar dig som vill jobba som utvecklare, webbutvecklare, programmerare, systemförvaltare eller apputvecklare. Inom programmering och utveckling sysslar du med allt från att utveckla hemsidor, molntjänster och appar till mjukvaror, system och program.

Exempel på kurser inom utveckling och programmering:

 • Artificial Intelligence
 • Virtual Reality
 • Computer Security
 • Computer Graphics
 • Operating Systems
 • Real-Time Software
 • Software Engineering

Spelutveckling och speldesign

Det här är en perfekt inriktning för dig som är teknisk och älskar spel! Spelutveckling och speldesign handlar om att designa och producera datorspel, simulatorer och modeller för spel till dator, smartphone, surfplatta eller olika spelkonsoler. Alla aspekter av spel förbättras ständigt för att ge en så bra spelupplevelse som möjligt. Spelindustrin är en växande industri som omsätter många miljarder varje år. Marknaden är störst i USA, Kanada, Storbritannien, Tyskland och Australien.

Inom spelutveckling, Game Development, och speldesign, Game Design, kan du läsa kurser i bland annat:

 • Programmering
 • Systemanalys
 • Operativsystem
 • Databasdesign 
 • Design inom grafisk programmering 
 • 3D-programmering
 • Game Design
 • Game Enhancement Technologies

Plugga utomlands eller på distans med CSN

I Sverige värderas en utländsk examen högt inom det här området. Du öppnar dessutom upp för stora möjligheter till karriärvägar utomlands efter utbildningen. IT-utbildningar finns som hela program på alla nivåer, eller som fristående kurser.

Just nu erbjuder många utländska college och universitet utbildningar online, så att du kan anpassa dina studier efter världsläget. Du kan antingen gå hela utbildningen online, eller påbörja studierna på distans och flytta utomlands till studieorten senare. Även om du går en utbildning utomlands har du ofta rätt till CSN. Om du vill veta exakt vad som gäller kan du läsa mer om hur det fungerar med CSN och utlandsstudier.

Senast uppdaterad: 30 okt 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-10-31

Studera i Polen

Sedan Polen blev ett av medlemsländerna i EU har antalet svenska studenter i landet mer än fyrdubblats. Detta beror till stor del på att man avsatt fler platser inom läkarutbildningen, vilket är den mest populära utbildningen bland svenska studenter i Polen. Läkarutbildningen i Polen håller samma nivå som den i Sverige, men den är ofta något lättare att bli antagen till.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-07-10

Prisvärda utbildningar i England – sök nu för kursstart 2020

Funderar du på att studera i England i höst? Det är inte försent att ansöka! Läs mer om vilka universitet du kan studera på här! 
Artikeln är ett gästinlägg skrivet av vår systersite Blueberry.nu.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-11-26

Språkkurser och språkresor utomlands

Att åka på en språkresa eller språkkurs utomlands är en otrolig erfarenhet och ett extra språk i bagaget slår högt hos framtida arbetsgivare. Här hittar du några av de vanligaste frågorna angående språkresor och språkkurser utomlands.

Läs mer
Recensionspolicy

recensionspolicy studentum.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på studentum.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in