Visa studentum.se som: Mobil
SBS – Studentbostäder i Norden

Antagen till studier? Sök studentbostad hos SBS!

Det är mycket att tänka på när du ska börja studera, flytta och söka ett boende. Studentbostäder i Norden beskriver steg för steg hur du enkelt söker din nya studentbostad.

 

1. Ställ dig i kostnadsfri bostadskö

Ställ dig i vår kostnadsfria bostadskö så tidigt som möjligt för att säkra ditt studentboende. För att ställa dig i bostadskön behöver du registrera ett konto på vår externa bostadsplattform, HomeQ. Du måste vara över 18 år och ha tillgång till Mobilt BankID.

2. Samla köpoäng

Du behöver inte vara student för att börja samla köpoäng, endast en kontoregistrering på HomeQ med Mobilt BankID krävs. Från och med datumet du registrerat dig börjar du dygnvis samla köpoäng. Genom att samla köpoäng ökar du dina chanser till att bli erbjuden en bostad när du väl studerar.

3. Skicka intresseanmälan

När du blivit antagen för att studera är det dags att börja skicka in intresseanmälningar på studentbostäder. Först då kan du vara med i urvalet av spekulanter. För att ansöka behöver du ha fyllt i en komplett profil på HomeQ med: kontaktuppgifter, personligt brev, studieintyg med beslutsdokument från CSN och samtycke till gratis registerutdrag.  

4. Erbjudande om studentbostad

För att bli erbjuden en studentbostad måste du, utöver köpoäng, vara antagen vid universitet/högskola eller yrkeshögskola. Om du har flest köpoäng och uppfyller övriga kriterier får du ett hyreserbjudande via mejl. I hyreserbjudandet finns information om svarstid. För att tacka ja till erbjudandet går du in på Mina sidor på HomeQ, så kontaktas du för signering av hyresavtal.

5. Flytta in

Glöm inte att läsa igenom kontraktet noggrant för att se vad som ingår och inte i hyran. Vanligtvis ingår vatten, värme och hushållsel men i många av våra studentbostäder ingår även internet. Förutom att göra adressändring behöver du skaffa en hemförsäkring och eventuellt välja en elleverantör, så du inte blir debiterad för din elförbrukning. Kolla alltid upp vad som gäller för just din nya studentbostad. Lycka till!

 

Vill du veta mer om SBS – Studentbostäder i Norden?

Senast uppdaterad: 23 feb 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-01-25

4 tips - att tänka på när du flyttar till din studentbostad

Är det dags att söka bostad inför terminstart? Här kommer 4 tips från Studentbostäder i Norden, för att göra det så enkelt som möjligt för dig som precis blivit antagen och behöver någonstans att bo!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-03-31

E-commerce logistiker – ett framtidsyrke!

Allt fler handlar online och kraven höjs på e-handelns effektivitet och digitala strategi. Det gör att en ny specialistfunktion växt fram! Raghad Almohsen studerar till E-Commerece logistiker på IHM – här berättar hon vad du kan förvänta dig av utbildningen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-03-12

Automations- och Robotingenjör

När det var dags för ett karriärbyte för Daniel Muhr, 40, föll valet på utbildningen till Automations- och Robotingenjör på Hermods Yrkeshögskola. Efter sina studier ser Daniel fram emot att få arbeta i en bransch där utvecklingen snabbt går framåt och dagarna är fyllda av variation.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in