Visa studentum.se som: Mobil
Ingenjörer jobbar med flödesschema

7 yrken med kort utbildning, goda jobbchanser och hög lön

Vill du börja plugga men drar dig för att gå en lång utbildning? Vill du kanske byta bransch och vara säker på att utbildningen du väljer leder till ett jobb med bra lön? Vi tipsar om olika korta utbildningar med goda jobbchanser och hög lön!

För dig som vill vara säker på att få ett jobb efter din utbildning är en Yrkeshögskoleutbildning ett bra alternativ. YH-utbildningar är kortare utbildningar som alltid innehåller en tredjedels praktik. Utbildningarna är utformade för att svara mot arbetsmarknadens behov och praktiken är ofta ett väldigt bra sätt att få in en fot på arbetsmarknaden. 

De flesta YH-utbildningar är cirka två år långa, men det finns även ett alternativ som kallas kort YH-utbildning. De korta YH-utbildningarna är anpassade för dig som redan är yrkesverksam men vill utveckla din kompetens inom ditt yrke eller byta bana helt och hållet. Längden på utbildningarna varierar mellan en vecka upp till en termin. 

Hitta en kort YH-utbildning här!


Oavsett om du ska söka utbildning för första gången, vill utveckla din kompetens eller byta bana helt så kan det vara skönt att veta att just ditt val ger en säker väg till jobb. I listan nedan hittar du yrken där det enligt Arbetsförmedlingens prognos råder mycket liten konkurrens på arbetsmarknaden, både ett år framåt och fem år framåt. Utbildningarna till yrkena som presenteras nedan är YH-utbildningar och maximalt två år långa.

Lista: 7 yrken med kort utbildning, goda jobbchanser och hög lön

Klicka på länkarna för att se de utbildningar som erbjuds.


För dig som redan är yrkesverksam och vill specialisera dig listar vi specialistyrken med goda jobbchanser och höga löner. Utbildningarna som ges är YH-utbildningar och universitet- och högskoleutbildningar. Enligt Arbetsförmedlingens prognos råder det mycket liten konkurrens på arbetsmarknaden inom alla fyra yrken inom ett år och även inom fem år. 

Lista: 4 specialistyrken med kort utbildning, goda jobbchanser och hög lön


Vet du inte vad du vill jobba med? Gör vårt yrkestest och få tips på utbildningar som passar din intressen!

Gör yrkestestet härKälla: Arbetsförmedlingen, SCB:s lönesök

Senast uppdaterad: 09 jun 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-05-18

Din checklista för studier utomlands

Att studera utomlands är något som många studenter drömmer om och det är ofta en spännande upplevelse som ger minnen och erfarenheter för livet. Vi delar med oss av de bästa tipsen inför utomlandsstudier!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-03

Nya samarbetspartners: Att Studera!

När man ska välja utbildning dyker det ofta upp många frågor. Hur är egentligen föreläsningarna? Måste man verkligen plugga 8 timmar om dagen? Hur är studentlivet i staden och hur svårt är det att bli antagen? Podden Att Studera har, precis som vi, som syfte att hjälpa studiesugna personer att hitta rätt i utbildningsdjungeln. Därför har vi nu teamat upp!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-03-08

Tips för dig som ska söka utbildning till hösten

Nu börjar det bli dags för att söka in till högskola eller universitet. Om du ännu inte bestämt dig kommer här några tips som kan vara värdefulla att ha med sig inför ansökan.

Artikeln är ett gästinlägg skrivet av StudentJob.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in