Visa studentum.se som: Mobil
Ingenjörer jobbar med flödesschema

7 yrken med kort utbildning, goda jobbchanser och hög lön

Vill du börja plugga men drar dig för att gå en lång utbildning? Vill du kanske byta bransch och vara säker på att utbildningen du väljer leder till ett jobb med bra lön? Vi tipsar om olika korta utbildningar med goda jobbchanser och hög lön!

För dig som vill vara säker på att få ett jobb efter din utbildning är en Yrkeshögskoleutbildning ett bra alternativ. YH-utbildningar är kortare utbildningar som alltid innehåller en tredjedels praktik. Utbildningarna är utformade för att svara mot arbetsmarknadens behov och praktiken är ofta ett väldigt bra sätt att få in en fot på arbetsmarknaden. 

De flesta YH-utbildningar är cirka två år långa, men det finns även ett alternativ som kallas kort YH-utbildning. De korta YH-utbildningarna är anpassade för dig som redan är yrkesverksam men vill utveckla din kompetens inom ditt yrke eller byta bana helt och hållet. Längden på utbildningarna varierar mellan en vecka upp till en termin. 

Hitta en kort YH-utbildning här!


Oavsett om du ska söka utbildning för första gången, vill utveckla din kompetens eller byta bana helt så kan det vara skönt att veta att just ditt val ger en säker väg till jobb. I listan nedan hittar du yrken där det enligt Arbetsförmedlingens prognos råder mycket liten konkurrens på arbetsmarknaden, både ett år framåt och fem år framåt. Utbildningarna till yrkena som presenteras nedan är YH-utbildningar och maximalt två år långa.

Lista: 7 yrken med kort utbildning, goda jobbchanser och hög lön

Klicka på länkarna för att se de utbildningar som erbjuds.


För dig som redan är yrkesverksam och vill specialisera dig listar vi specialistyrken med goda jobbchanser och höga löner. Utbildningarna som ges är YH-utbildningar och universitet- och högskoleutbildningar. Enligt Arbetsförmedlingens prognos råder det mycket liten konkurrens på arbetsmarknaden inom alla fyra yrken inom ett år och även inom fem år. 

Lista: 4 specialistyrken med korta utbildning, goda jobbchanser och höga löner

Källa: Arbetsförmedlingen, SCB:s lönesök

Senast uppdaterad: 25 feb 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-10-09

8 yrken med korta utbildningar och goda jobbchanser

Vill du plugga men drar dig för att hoppa på en lång utbildning? Lugn! Här tipsar vi om yrken där korta utbildningar erbjuds inom områden där Arbetsförmedlingen spår att jobbchanserna är goda – både nu och om fem år!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-03-05

Inom vilka yrken finns det jobb 2024?

När man ska välja utbildning kan det var bra att ha koll på vilka yrken som det kommer finnas jobb inom de närmaste åren. Den 7 februari släppte Arbetsförmedlingen en ny prognos över de yrken som det kommer vara minst och störst konkurrens om 2024. Läs mer om vilka yrken du ska satsa på här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-06-04

7000 nya studieplatser på korta YH-utbildningar

Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) har beslutat om att inför en ny utbildningstyp som kallas korta YH-utbildningar. Den nya utbildningstypen är kurser eller kurspaket som är mer flexibla än vanliga YH-utbildningar. Vi har samlat information om de nya utbildningarna för dig som vill söka!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in