7 yrken med kort utbildning, goda jobbchanser och hög lön

Vilka yrken har bäst jobbchanser, hög lön och kräver endast en kortare utbildning? Vi listar sju yrken för dig som vill vara säker på att utbildningen du väljer leder till ett jobb med bra lön!

Ingenjörer jobbar med flödesschema

Vill du börja plugga men drar dig för att gå en lång utbildning? Vill du kanske byta bransch och vara säker på att utbildningen du väljer leder till ett jobb med bra lön? Vi tipsar om olika korta utbildningar med goda jobbchanser och hög lön!

För dig som vill vara säker på att få ett jobb efter din utbildning är en Yrkeshögskoleutbildning ett bra alternativ. YH-utbildningar är kortare utbildningar som alltid innehåller en tredjedels praktik. Utbildningarna är utformade för att svara mot arbetsmarknadens behov och praktiken är ofta ett väldigt bra sätt att få in en fot på arbetsmarknaden. 

De flesta YH-utbildningar är cirka två år långa, men det finns även ett alternativ som kallas kort YH-utbildning. De korta YH-utbildningarna är anpassade för dig som redan är yrkesverksam men vill utveckla din kompetens inom ditt yrke eller byta bana helt och hållet. Längden på utbildningarna varierar mellan en vecka upp till en termin. 

Hitta en kort YH-utbildning här!


Oavsett om du ska söka utbildning för första gången, vill utveckla din kompetens eller byta bana helt så kan det vara skönt att veta att just ditt val ger en säker väg till jobb. I listan nedan hittar du yrken där det enligt Arbetsförmedlingens prognos råder mycket liten konkurrens på arbetsmarknaden, både ett år framåt och fem år framåt. Utbildningarna till yrkena som presenteras nedan är YH-utbildningar och maximalt två år långa.

Lista: 7 yrken med kort utbildning, goda jobbchanser och hög lön

Klicka på länkarna för att se de utbildningar som erbjuds.


För dig som redan är yrkesverksam och vill specialisera dig listar vi specialistyrken med goda jobbchanser och höga löner. Utbildningarna som ges är YH-utbildningar och universitet- och högskoleutbildningar. Enligt Arbetsförmedlingens prognos råder det mycket liten konkurrens på arbetsmarknaden inom alla fyra yrken inom ett år och även inom fem år. 

Lista: 4 specialistyrken med kort utbildning, goda jobbchanser och hög lön


Källa: Arbetsförmedlingen, SCB:s lönesök

Beatrice Brettmar

Beatrice Brettmar

Senior Website Manager (Visa mer)
Beatrice Brettmar arbetar som Senior Website Manager på studentum.se, med ett fokus på att hjälpa studenter att hitta rätt utbildning. Beatrice är ursprungligen från Malmö, men bor och jobbar numera i Stockholm. Hon har en kandidatexamen i retorik och litteraturvetenskap från Uppsala universitet och har jobbat för studentum.se sedan 2018. Hon är expert på att tillgängliggöra utbildningsinformation och du hittar henne ofta som skribent på artiklar om behörighet, urval och olika utbildningsformer. När hon inte skriver artiklar jobbar Beatrice med utveckling av sajten. På fritiden gillar Beatrice att läsa, skriva skönlitterärt och leta efter fynd i Second hand-butiker. (Mindre)

Om

Beatrice Brettmar arbetar som Senior Website Manager på studentum.se, med ett fokus på att hjälpa studenter att hitta rätt utbildning. Beatrice är ursprungligen från Malmö, men bor och jobbar numera i Stockholm. Hon har en kandidatexamen i retorik och litteraturvetenskap från Uppsala universitet och har jobbat för studentum.se sedan 2018. Hon är expert på att tillgängliggöra utbildningsinformation och du hittar henne ofta som skribent på artiklar om behörighet, urval och olika utbildningsformer. När hon inte skriver artiklar jobbar Beatrice med utveckling av sajten. På fritiden gillar Beatrice att läsa, skriva skönlitterärt och leta efter fynd i Second hand-butiker.

Annonser