Visa studentum.se som: Mobil
Kvinna sträcker på sig

Så tar du studieuppehåll

Ibland kommer livet emellan och av någon anledning kan du behöva ta en paus från plugget. Du kanske har ett annat uppdrag som krockar med dina universitetsstudier? Då har du möjlighet att ta ett tillfälligt studieuppehåll! 

När du tar ett studieuppehåll pausar du dina studier under en begränsad tid för att sedan ha möjligheten att återuppta dem där du avslutade. Du kan till och med få platsgaranti på din utbildning när det är dags att börja studera igen. För att vara garanterad en plats på din utbildning måste du skicka in en ansökan om studieuppehåll hos ditt universitet eller högskola. 

Så går du tillväga när du ansöker om studieuppehåll

Du ansöker om ett tillfälligt studieuppehåll genom det universitet eller högskolan du studerar på. Anledning för ditt studieuppehåll kan bero på olika saker. Om du är säker på att du vill fortsätta dina studier efter studieuppehållet kan du bli beviljad platsgaranti. För att få platsgaranti på din utbildning måste du ha en skälig anledning till varför du vill ta ett studieuppehåll. 

Så blir du beviljad studieuppehåll

För att bli beviljad studieuppehåll med platsgaranti behöver du särskilda skäl som är godkända av universitetet. Det kan handla om sociala- eller medicinska skäl, vård av barn eller att du ska delta på något annat uppdrag som till exempel värnplikts- eller civilpliktstjänstgöring.

För att universitetet ska kunna bedöma om skälen för ditt studieuppehåll är godkända är det viktigt att du bifogar handlingar vid din ansökan. Dessa handlingar kan bestå av intyg från läkare eller arbetsgivare eller ett personligt brev. När skolan beviljat ditt studieuppehåll får du ett skriftligt besked. Eftersom det är en individuell process är det viktigt att du sparar beskedet så du har koll på vad som gäller för just dig. 

Man med barn på axlarna

Om du inte blir beviljad studieuppehåll

Det finns en risk att du inte blir beviljad studieuppehåll. Du kan då överklaga beslutet till Överklagandenämnden för högskolan (ÖNH). När ÖHN fattat ett beslut går det inte att överklaga ytterligare. Du som vill ta ett studieuppehåll utan godkänd anledning får förstås göra det. Du behöver då inte skicka in en ansökan för studieuppehåll men du är skyldig att skicka in personuppgifter och ett start- och slutdatum för ditt uppehåll.

Blir du inte beviljad studieuppehåll eller inte skickar in en ansökan har du ingen garanterad plats på din utbildning när du vill börja studera igen. Utan ansökan får du endast fortsätta dina studier där du avslutade dem i mån av plats. Vad som gäller för det universitet eller högskola du studerar på kan du läsa på respektive universitets hemsida. 

Studiebidrag under ditt studieuppehåll

När du studerar på universitet och högskola har du endast rätt till studiebidrag under den tiden du studerar. Om du får studiebidrag och fått ditt studieuppehåll beviljat är det viktigt att du informerar detta till CSN. Om du inte informerar CSN om ditt studieuppehåll kommer du att bli skyldig att betala tillbaka den summa studiebidrag du fått under den tid du haft studieuppehåll.

Det bidrag du fått fram till ditt studieuppehåll får du behålla. Anmälan för studieuppehåll till CSN kan se lite olika ut beroende på vilken nivå du studerar på och hur gammal du är. Läs mer på CSN:s hemsida för mer info! 

Källor: Universitets-och högskolerådet, CSN

Senast uppdaterad: 04 nov 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-07

CSN – vad är det som gäller egentligen?

Att få studiebidrag och lån från CSN är något som gör livet som student väldigt mycket enklare än det annars skulle vara. Men är det tillräckligt att leva på och hur mycket får man egentligen tjäna vid sidan av CSN? Här hittar du svar på några av de frågor du kan tänkas ha kring studiestöd. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-08-05

Tips till dig som vill starta eget företag under studietiden

Många unga drömmer om att starta eget företag redan under studietiden, men långt ifrån alla gör drömmen till verklighet. Här är våra bästa tips för dig som vill starta eget som student!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-02-26

Hennes studentjobb – att hjälpa studenter

Jessika Bengtson är student på Handelshögskolan och jobbar med läxhjälp för Studybuddy. Läs mer om hur det är att jobba som en "studybuddy", kanske är ett jobb för dig?  Artikeln är ett gästinlägg skrivet av Studybuddy.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in