11 nov 2022

Så fixar du det bästa nyårstalet - 5 enkla steg!

fixa bästa nyårstalet

Pappret som du håller i dina händer darrar, ditt hjärta bultar som att det skulle kunna hoppa ur kroppen och nu börjar du svettas också - helst av allt vill du bara sjunka genom marken. Varför gick du någonsin med på att hålla ett tal inför alla dessa människor?!

Känner du igen dig? Att hålla tal är något som många människor tycker är obekvämt och läskigt, men så måste det inte vara. Med rätt verktyg och noga förberedelser kan alla lyckas hålla ett tal (utan att svimma på kuppen)!

talängslan

Nu är det snart nyår och med det kommer också alla tal om året som gått - nedan hittar du de bästa tipsen för att lyckas med just ditt nyårstal!

Konsten att skriva och framföra ett tal - i 5 enkla steg!

Inom retoriken så finns det ett hjälpmedel som kallas partesläran - en modell som förklarar hur du kan gå tillväga när du skriver ett tal. Modellen består av 5 steg: Inventio, Dispositio, Elocutio, Memoria och Actio (ta det lugnt, du behöver varken kunna uttala eller komma ihåg dessa namn). Vi kommer att gå igenom varje steg och berätta hur det kan hjälpa dig att skapa det bästa talet - från att hitta ett ämne till att genomföra talet!

Vad ska du tala om? (Inventio)

Innan du börjar med att faktiskt skriva ner ditt tal behöver du tänka efter vem din publik är och vilken talsituation som du befinner dig i. Ska du till exempel hålla tal på en stor nyårsfest eller är det en liten middag med dina närmaste vänner?

Nu kan du sätt dig ner och börja skriva ner talet! När det gäller ett nyårstal är det vanligt att man summerar året som gått, men det går att gör på många olika sätt. Du kan till exempel summera året utifrån stora händelser som politiska val eller andra stora nyhetshändelser. Ska du hålla ett tal inför några nära vänner kanske det passar bättre att summera just ert år tillsammans som vänner:

“100 middagar, 300 timmars samtalstid på telefon och otaliga gruppchattskonversationer - under 2018 har vi nästan hunnit bli trötta på varandra”

Många tror att tal behöver vara långa - men det är faktiskt bättre om ett tal är kort och att man får med det viktigaste! Ca 3 min är en bra hålltid för de flesta underhållningstalen - inte för långt så att folk blir uttråkade!

att skriva ett bra tal

Hur ska talet se ut? (Dispositio)

Nästa steg handlar om att strukturera upp talet och välja vilka argument du ska ta upp. När det handlar om ett nyårstal som ofta är ett tacktal eller ett hyllningstal så ska du ju inte välja argument på samma sätt som om du skulle skriva en debattartikel. Men du behöver fortfarande argumentera för att kunna övertyga din publik! I ett tacktal eller ett hyllningstal så handlar det om att du som talare ska övertyga publiken om att personen/personerna du tackar och hyllar är bra!

Ett enkelt sätt att göra det på är att använda sig av exempel som visar hur bra personen/personerna är:

“Jag har känt Lina och Johanna i snart 10 år och festerna som de fixat under dessa år har varit fyllda av dans och glädje. Ikväll är inget undantag - jag är övertygad om att vi ännu en gång kommer slå klackarna i taket!”

Att strukturera upp talet handlar också om att välja vilken ordning styckena ska komma i. Det enklaste är att se till att du har en inledning, tre fasta punkter i mitten och en avslutning som knyter an till inledningen!

Hur ska du formulera dig? (Elocutio)

En av de roligaste sakerna med att skriva tal är att klura på fina formuleringar! Men om du känner att kreativiteten sinar kan du använda dig av några enkla stilfigurer för att få till det där lilla extra i talet:

  • Tretal: att räkna upp saker i tre ger en bra rytm i ett tal!
  • Anafor: börja flera meningar med samma fras (tänk Martin Luther King’s “I have a dream.., I have a dream.., I have a dream…”
  • Epifor: avsluta flera meningar med samma fras (tänk Barack Obamas “...Yes we can. Yes we can. Yes we can.”)
  • Besjälning: att göra objekt levande, ex: “Om väggarna kunde tala…”
  • Metafor: “Ikväll dansar vi ända in i kaklet


Det finns många många fler stilfigurer, här hittar du en översikt av dem!

Lär dig utantill! (Memoria)

Om du är nervös för att hålla ditt tal är det extra viktigt att du övar in det noggrant. Vissa talare föredrar att ha hela talet framför sig medan andra vill göra talkort med stödord. Om du är extra nervös kan talkort med tjockare papper vara skönt då du slipper ett papper som darrar i takt med dina händer!

Det bästa tipset för att lära sig utantill är att “tala” talet om och om igen framför spegeln hemma och om möjligt framföra det för en testperson.

att hålla tal

Hur ska du framföra talet? (Actio)

Den sista delen i arbetet handlar om hur du ska tänka när du framför talet. Ett tips är att spela in dig själv när du övar - då kan du upptäcka om du tar tillräckligt med konstpauser eller om du pratar för fort.

Du kan också tänka på hur det kommer se ut där du ska hålla ditt tal. Kommer du stå bland massa folk vid ett långt middagsbord? Då kan det vara viktigt att du låter din blick flyta över hela rummet.

Kolla gärna in kända tal på youtube, där hittar du många bra tips på hur man kan använda sitt kroppsspråk i framförandet.

Lycka till med ditt tal!

Är du intresserad av talteknik? Då kanske du vill gå en utbildning inom retorik?

Här hittar du alla retorikutbildningar!

Användbara länkar och källor

Senast uppdaterad: 11 nov 2022
Beatrice Brettmar
Senior Website Manager

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-02-28

Digitala medier i utbildning

Det finns många fördelar med att blanda in digitala inslag i dagens, generellt sett fortfarande väldigt traditionella, undervisning.Utvecklingen fortsätter framåt med raketfart och nu för tiden växer ungdomar upp med digitala medier som en naturlig del av vardagen, det kommer även att vara en lika självklar del i deras framtida arbetsliv, oavsett hur mycket som kommer från skolan.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-03-30

Alternativt urval

Vill du komma in på din drömutbildning men inte har tillräckligt höga betyg? Det är lätt att tro att höga betyg är allt, men det finns faktiskt andra sätt! Alternativt urval är en antagningsmetod som kan hjälpa dig att förverkliga dina drömmar. Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte! Vi hjälper dig att ta nästa steg mot din framtida utbildning!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-11-08

Så får du ut det mesta av din praktik

Är det dags att ha praktik? Kul! Nu får du tillfälle att prova på arbetslivet och få en inblick i din framtida bransch! Här kan du läsa om några tips som kan vara bra att ha med sig på vägen. 

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in