Hjälp oss att hjälpa dig! Delta i vår undersökning om utbildningsvalet och var med och tävla om ett presentkort värt 300 kr på Filmstaden 📽️🍿

Så får du ditt CSN att räcka längre

Studiemedlet från CSN är ett välkommet inslag på kontot för de flesta studenter när det kommer den 25:e. För många ekar det tomt i plånboken sista veckan i månaden. Men att få studielånet och bidraget att räcka hela månaden ut är ingen omöjlighet - läs våra bästa tips!

Studiemedlet från CSN är ett välkommet inslag på kontot för de flesta studenter när det kommer den 25:e. För många ekar det tomt i plånboken sista veckan i månaden. Men att få studielånet och bidraget att räcka hela månaden ut är ingen omöjlighet. Med bra planering och små ändringar i dina vanor kan du få ditt studiemedel från CSN att räcka längre. Här får du tips och råd som hjälper dig till en bättre ekonomi!

Begreppet ”fattig student” är något de flesta studerande kan relatera till. Mot slutet av månaden gapar en student-plånbok ofta tom. Många studenter tycker att det är svårt att få ekonomin att gå ihop när man endast har studielån och studiebidrag från CSN att leva på. Om du är en av dessa vinner du mycket på att följa nedanstående råd.

Analysera dina utgifter

Det första du bör göra för att få bättre koll på din ekonomi och slippa leva på nudlar och luft i slutet av varje månad, är att kolla igenom dina kvitton och kontoutdrag. Läs igenom din kontohistorik från de senaste tre månaderna så kommer du genast ett stort steg på vägen mot en mer ordnad ekonomi. Du får reda på var dina pengar egentligen tar vägen och om dina utgifter är rimliga i förhållande till din ekonomi.

Du kommer med stor sannolikhet förvånas över vilken stor inverkan småutgifter har på din ekonomi. Om ditt kontoutdrag visar att utgifter för till exempel kaffe är vanligt förekommande, vet du att du kanske bör skära ner på fikandet.

Till ekonomiutbildningar


Gör en budget

Nästa steg blir att lägga upp en budget. Börja med att fylla i de fasta utgifter du har varje månad, som till exempel hyra, försäkringar och internet. Bestäm dig därefter för hur mycket det är rimligt att du lägger på mat varje månad. Det som sedan är kvar av ditt studiemedel fördelar du ut över olika kategorier, så som ”nöjen”, ”kläder” och ”fika”. Tänk på att också avsätta pengar för kurslitteratur, men även där går det att spara in en del pengar. Här hittar du vår kurslitteratur-guide med de bästa tipsen!

Det är bra om du har lite pengar över efter att du budgeterat dina utgifter, så att du även kan budgetera för sparande. Detta kan till exempel vara bra om din dator plötsligt skulle gå sönder, eftersom det är en ganska stor oförutsedd utgift. Då är det bra om du har en buffert.

Bufferten hjälper dig också att överleva i början av sommaren. Ekonomin är svår att få ihop för många studenter under sommarmånaderna eftersom CSN inte betalar ut studiemedel för sommarmånaderna och de studenter som sommarjobbar får ofta lön i efterskott.

Att jobba under sommarlovet är i princip ett måste för de flesta studenter. Inkomsten från sommarjobbet lägger grunden till den viktiga bufferten som kan rädda dig under resten av året. När du får din lön i slutet av sommaren och samtidigt får CSN, är det lätt att inköpen drar iväg eftersom du plötsligt känner dig rik. Försök att hålla i pengarna ändå! Du kommer att behöva dem under resten av året.

Skaffa ett extrajobb

Flera studenter jobbar också extra under studieåret för att ytterligare dryga ut inkomsten. Det är tillåtet att studera med studiemedel från CSN samtidigt som du har en viss inkomst. Till inkomst räknas lön, pengar du tjänar om du driver eget företag samt pengar du tjänar på att äga (till exempel vinst på aktier).

Det högsta inkomstbelopp du får tjäna under ett halvår – och samtidigt ta ut CSN – kallas ”fribelopp”. Storleken på fribeloppet varierar beroende på i vilken takt du studerar. Om du endast studerar på halvtid blir fribeloppet högre.

Tänk på att fribeloppet gäller per kalenderhalvår (januari-juni och juli-december). Om du jobbar en hel sommar och sedan jobbar extra under höstterminen kan det gå ganska snabbt att komma upp i fribeloppet för andra kalenderhalvåret. Om du tjänar mer än fribeloppet blir du återbetalningsskyldig till CSN.

Fler tips för att få studiemedlet att räcka längre

Förutom att hålla koll på dina utgifter, lägga upp en budget samt extrajobba och sommarjobba, finns det många saker du kan tänka på för att få studiemedlet från CSN att räcka till. Nedan följer tips på några av dessa.

  • Boendekostnaden är oftast den största fasta kostnaden för studenter. Ett bra sätt för dig som vill få ner kostnaden för ditt boende är att dela lägenhet med en eller flera kompisar.
  • Laga mat hemma och gör tillräckligt så att det räcker till en eller flera matlådor. På de flesta skolor och bibliotek finns det mikrovågsugnar där man kan värma sin mat. Att äta ute för ofta får stora konsekvenser för ekonomin.
  • Utnyttja rabatterna på ditt studentkort och glöm inte att fråga i lokala butiker, på caféer och restauranger om de också erbjuder rabatter för studenter. Många gör detta men är dåliga på att informera om det.
  • Köp din kurslitteratur begagnat eller dela med en kompis.
  • Försök att hålla nere kostnaderna för din mobiltelefon.
  • Shoppa second hand! Du kan göra riktigt bra affärer på till exempel begagnade möbler utan att behöva tumma på kvalitet eller stil.
  • Storhandla istället för att göra många mindre inköp av mat. Du som har långt till en stormarknad – kanske har du en kompis som har bil? Då kan ni samåka flera stycken och handla tillsammans.
  • Om din bostad har ett väldigt litet frysfack kan det vara värt att investera i en frys. På så sätt kan du köpa större förpackningar av all fryst mat, vilket blir billigare. Du kan också göra storkok och frysa in matlådor.
  • Om du ska ut och festa – låt kontokortet vila. Ta istället ut så mycket kontanter som du känner att du har råd att göra av med under kvällen. På så sätt får du bättre kontroll över dina inköp och slipper ångesten dagen efter.
  • Skriv upp alla inköp du gör i mobilen eller i en liten anteckningsbok som du alltid bär med dig. Du får då bättre koll på alla dina inköp – stora som små – och du upptäcker snabbt mönster i dina vanor. Om du upptäcker att du alltför ofta köper kaffe i skolan kanske du ska börja ha med dig en termos? ”Många bäckar små” är inget uttryck att undvika som student.

Behöver du fler spar-tips? Kolla in vår video: 

5 tips för att rädda din krisande studentekonomi


Annonser