Kvinnlig student utanför skolbyggnad
11 nov 2022

Så ansöker du till yrkeshögskola

Vill du söka till en YH-utbildning? Då är det dags att komma igång med din ansökan. Sista ansökningsdatum för utbildningar på yrkeshögskola varierar mellan olika utbildningar, men för många ligger sista ansökningsdagen någon gång i april-maj då många utbildningar drar igång i augusti-september. Kolla med den skola du vill ansöka till för att ta reda på exakta datum.

Vad ska jag ha med i min ansökan?

Beroende på skola och utbildning kan din ansökan behöva innehålla olika saker. Stäm därför alltid av med skolan om vad som måste finnas med. Det vanligaste du behöver ha med är:

 • Betyg
 • Personligt brev
 • Arbetsintyg
 • Arbetsprover

För många utbildningar krävs även särskilda förkunskaper.  Det kan vara att du måste ha godkända betyg från vissa specifika kurser från gymnasiet eller att du ska ha viss arbetslivserfarenhet. För detta kan du behöva skicka med intyg.

Vart ska jag ansöka?

Det är skolorna som själva sköter antagningen till YH-utbildningar. Du kan hitta länkar till ansökningssidan för varje utbildare på skolans egna hemsida.

Vad behöver jag för att vara behörig till YH?

För att vara behörig till en yrkeshögskoleutbildning behöver du ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Något av följande krävs för behörighet:

 • En gymnasieexamen från gymnasieskolan eller Komvux
 • En svensk eller utländsk utbildning som motsvarar en examen från gymnasiet eller Komvux
 • Behörighet till motsvarande utbildning i Danmark, Finland, Island eller Norge
 • Reell kompetens som gör att du har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen

Du behöver dessutom ha tillräckliga kunskaper i svenska.

Reell kompetens och särskild behörighet

Reell kompetens kan vara erfarenheter som du tillägnat dig någon annanstans än gymnasiet eller Komvux. Det kan vara genom arbete, kurser du tagit på fritiden, föreningsverksamhet eller annan praktiskt erfarenhet. Det är skolan som bedömer om du uppfyller kraven för reell kompetens.

För vissa utbildningar behöver du också ha förkunskap inom ämnesområdet. Det kan vara arbetserfarenhet eller krav på att du ska ha läst specifika kurser. Vilken förkunskap som krävs varierar beroende på utbildning.

Skolan kan även göra enskilda bedömningar så att du har möjlighet att komma in trots att du saknar behörighet. Det görs grundat på om skolan bedömer att du ändå kommer att klara utbildningen och kommande yrke. 

Vad händer efter jag skickat in min ansökan?

Processen för antagning sker i tre steg och sköts individuellt av respektive utbildningsanordnare. 

 1. Din ansökan kontrolleras för att fastställa att du uppfyller förkunskapskraven och är behörig till utbildningen. 
 2. En urvalsprocess görs om det är fler behöriga än antalet platser på utbildningen. Hur urvalet görs kan skilja sig åt mellan olika utbildningar. Det brukar baseras på betyg, särskilt prov (skriftligt test eller intervju),  tidigare utbildning eller yrkeserfarenhet
 3. Beslut om antagning och du får besked om blivit antagen till utbildningen.


Källa: yrkeshogskolan.se 

Senast uppdaterad: 11 nov 2022
Denice Karlsson
Digital Content Manager

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-12

Vilka studiealternativ passar mig?

Utifrån dina betyg kanske du vill titta närmare på vilka olika vägar du kan välja om du vill studera vidare. Nedan har vi listat lite olika alternativ du kan välj för att hitta just din drömutbildning! Komvux, eller vuxenutbildning, motsvarar den utbildning elever får i grundskolan och på gymnasiet, och passar dig som behöver läsa in kurser från grundskolan eller gymnasiet för att uppnå behörighet ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-12-06

SEO för nybörjare

Vad innebär det att sökoptimera en text eller en hemsida? Varför är det viktigt? Vi delar med oss av våra bästa SEO-tips för nybörjare!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-02-04

Sandstrand, storstad eller alptopp - var vill du plugga?

Nu när hösten är ett faktum så är det ett perfekt tillfälle för dig att stanna upp och fundera på vad du vill göra de kommande åren, eller rättare sagt vad du vill plugga! När du ska välja utbildning är det såklart jätteviktigt att du noga funderar över vad du ska plugga och vad som kommer att passa dig, men det är också viktigt att du funderar ett extra varv på var du vill plugga.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in