Visa studentum.se som: Mobil
Kvinna som håller i en surfplatta

Olika vägar till SYV – 4 tips

Lästid: ca 1,5 minuter

Ibland behöver vi hjälp och stöd för att fatta rätt beslut angående våra studier eller yrkesval. Visste du att det finns de som jobbar med just det, att vägleda dig igenom olika alternativ och val du ställs inför? Nedan får du tips på hur, var och när du kan ta hjälp av en studie- och yrkesvägledare! 

Vad gör en SYV?

Valet av utbildning och yrke är en process som pågår under större delen av ditt liv. En SYV’s främsta uppgift är att vägleda dig mot så goda val som möjligt, utifrån din egen utgångspunkt. Studie- och yrkesvägledaren bidrar med kunskap om valprocesser, utbildningssystem och arbetsmarknaden. Vägledarens viktigaste verktyg är samtalet med dig som enskild individ eller i grupp och att utifrån unika behov hantera eventuella problem inför viktiga val i livet, som studier eller arbete. 

När kan du prata med en SYV?

Du som ställs inför valet av utbildning, skola eller yrke kan kontakta en SYV för att få hjälp med kartläggning av de olika alternativen. En studie- och yrkesvägledare är utbildad för att kunna hjälpa dig se vad som passar bäst eller vad som behövs för att du ska nå dit du vill, exempelvis komplettering av betyg eller arbetslivserfarenhet. 

Quiz – Vilken utbildning passar dig? 

Hur kommer du i kontakt med en SYV?

Du kan kontakta en lokal studie- och yrkesvägledare på ett universitet eller en högskola. Vuxenutbildningar i din kommun har också en SYV som du hittar på kommunens hemsida. Det kostar ingenting att boka tid med en SYV och du behöver heller inte plugga på skolan eller utbildningen där det erbjuds. Du kan även ställa dina frågor direkt till en SYV här på studentum.se. 

Studie- och yrkesvägledning online

Att hitta vägledning online är inget problem i dagsläget. Det finns många webbsidor för just det och även många universitet, komvux och högskolor som erbjuder tjänsten online. Precis som ett fysiskt möte behöver det inte kosta dig någonting, utan du kan boka ett kostnadsfritt möte över länk för att ställa dina frågor till en SYV. 

4 tips på studie- och yrkesvägledning

  • Kommunens studie- och yrkesvägledare
  • Högskola/Universitets studie- och yrkesvägledare
  • Fråga SYV på studentum.se
  • Snackamedsyv.se

Vill du ha mer information inför studier?

Senast uppdaterad: 12 feb 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-02-28

Digitala medier i utbildning

Det finns många fördelar med att blanda in digitala inslag i dagens, generellt sett fortfarande väldigt traditionella, undervisning.Utvecklingen fortsätter framåt med raketfart och nu för tiden växer ungdomar upp med digitala medier som en naturlig del av vardagen, det kommer även att vara en lika självklar del i deras framtida arbetsliv, oavsett hur mycket som kommer från skolan.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-04-08

Alternativt urval

Vill du komma in på din drömutbildning men inte har tillräckligt höga betyg? Det är lätt att tro att höga betyg är allt, men det finns faktiskt andra sätt! Alternativt urval är en antagningsmetod som kan hjälpa dig att förverkliga dina drömmar. Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte! Vi hjälper dig att ta nästa steg mot din framtida utbildning!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-05-28

Sociala medier som yrke

Sociala medier fortsätter att öka i popularitet och antal användare i en rasande fart.Just nu använder ungefär 50% av svenskarna sociala medier varje dag.Tack vare det så står nu dörrarna öppna för en helt ny bransch där man till exempel kan jobba heltid med att lägga ut bilder på Instagram.Men hur tjänar man pengar på sina konton på sociala medier?Vad är en influencer?

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in