Visa studentum.se som: Mobil

Möt ditt framtida universitet: Lunds universitet

Lunds universitet är känt för sin höga ålder - universitetet grundades 1666 - och sitt vibrerande studentliv. Med sina många nationer och kårer finns det något för alla studenter att engagera sig i, oavsett intresse. När du studerar vid Lunds universitet har du även tillgång till de närliggande storstäderna Malmö och Köpenhamn. Med sin stora utbud av utbildningar och slagorden förstå, förklara och förbättra erbjuder Lunds universitet dig som student en möjlighet att utvecklas samt vara med och skapa morgondagens innovationer!

Skolans namn: Lunds universitet
Här hittar du skolan: Lund, Helsingborg, Malmö
Antal studenter: 40 000
Antal medarbetare: 7400

En populär studentstad med ett brett utbud av utbildningar

Lund är en av de mest populära orterna att studera på i Sverige och universitet har ett av Skandinaviens bredaste utbud av utbildningar. Med en tydlig internationell profil och partneruniversitet i mer än 70 länder så har du som student en bra möjlighet att studera utomlands.

Lunds universitet utbildar och forskar inom:

  • ekonomi
  • humaniora och teologi
  • juridik
  • konst, musik och teater
  • medicin
  • naturvetenskap
  • samhällsvetenskap
  • teknik

På Lunds universitet hittar du 2046 fristående kurser varav 700 är på engelska. Bland programmen hittar du 79 stycken med examen på grundnivå (6 på engelska) och 223 med examen på avancerad nivå (100 på engelska).

Moderna forskningsanläggningar

Lunds universitet är även känt för att vara i framkant med sina nya och världsledande forskningsanläggningar. I juni 2016 invigdes MAX IV, världens främsta synkrotronljusanläggning. Även den europeiska forskningsanläggningen ESS hittas Lund och är den mest kraftfulla neutronkällan i världen. De båda forskningsanläggningarna har stor betydelse för den vetenskapliga och industriella utvecklingen inom materialvetenskap och livsvetenskap.

Stora utvecklingsmöjligheter för dig som student

Att studera en utbildning innebär inte bara att du utbildar dig, det innebär även att du växer och utvecklas som person. På Lunds universitet finns det många möjligheter att aktivera dig utanför dina studier. Du kan till exempel bli internationell fadder, tävla för universitetets räkning i ett sport-, ämnes- eller debattlag, delta i en nation samt hjälpa till att marknadsföra universitetet på mässor.

Universitet uppmanar och stöder även att studenter som vill utvecklas inom entreprenörskap med hjälp av skolans innovationsverksamhet. Studenterna kan få hjälp med affärsutveckling, patent, finansiering och kontorsplats. Genom universitets samarbetspartners kan studenterna även knyta kontakter.

Lunds universitet erbjuder karriärstöd för sina studenter, bland annat anordnas arbetsmarknadsdagar och karriär-seminarier. Skolan har även en karriärportal där du som student kan få tips om jobb, ex-jobb och praktikplatser i Sverige och utomlands.

Varför ska du studera på Lunds universitet?

1.
 En engagerande studentstad - I Lund hittar du 13 nationer och 9 studentkårer. Utöver det finns Lundakarnevalen och andra stora evenemang. Oavsett om du är intresserad av politik, retorik, sport eller musik finns det något du kan engagera dig i!

2. Framstående innovationer - Lunds universitet samarbetar med politiker, organisationer, näringsliv, medier och allmänheten. Tillsammans med näringsliv och andra aktörer tar universitetet sig an olika utmaningar kring forskning och utveckling i samhället. Resultatet syns i olika spännande innovationer som sprids över hela världen. Ett exempel är Bluetooth-tekniken som har sitt ursprung i Lunds universitets verksamhet. Ett annat exempel är den "osynliga" hjälmen Hövding som många människor i Sverige numera bär. 

3. Det breda utbudet av utbildningar - när du studerar på Lunds universitet kan du välja mellan 2046 kurser varav 700 ges på engelska. 

Ett inbjudande och engagerande studentliv

Studentlivet i Lund erbjuder dig en rad olika aktiviteter vid sidan av dina studier. Vare sig du är intresserad av sport eller politik så kan du engagera dig i olika nationer, kårer och Akademiska Föreningen (AF).

Nationer och kårer

I Lund finns det 13 nationer i Lund, varav alla förutom Smålands nation är med i samarbetet Studentlund. Samarbete startade 2010 och innebär att du som medlem i Studentlund får tillgång till större delen av Lunds studentliv med medlemskap i alla nationer och kårer som är med i samarbetet. Smålands nation, teknologkåren och dokotrandkåren ingår inte samarbete, men du kan såklart även bli medlem direkt hos dessa. 

Vad är då skillnaden mellan nationer och kårer? Man kan säga att nationernas fokus ligger på det sociala medan kårernas fokus ligger på det studentpolitiska. Nationernas uppgift är att erbjuda dig som student ett socialt liv utanför studierna. På nationerna kan du till exempel äta lunch, fika, gå på pub eller klubb. Många nationer har också ett brett utbud av saker du kan engagera dig i, såsom sport, nationstidningar, radio och körer. Nationerna kan även hjälpa till med stipendier och bostäder.  

Det finns nio olika studentkårer på Lunds universitet, och varje kår är en sammanslutning av studenter som studerar ett visst område, exempelvis LundaEkonomerna. Studenter som väljer att engagera sig i kår hjälper till att organisera studenternas inflytande på utbildningarna vid universitetet. Kårernas uppgift är att se till att utbildningarna håller hög kvalitet och att studenterna får inflytande över dem. 

Akademiska Föreningen (AF)

AF är en förening som består av tolv utskott som jobbar med press, radio, spex med mera. Verksamheterna sker på AF-borgen mitt i Lundagård där du även kan fika och plugga på kaféet Athen.

Guldkorn vid Lunds universitet

- Lunds universitets historiska museum är Sveriges näst största arkeologiska museum.

- Universitetets huvudbyggnad från 1882 är ritad av Helgo Zettervall.

- Lunds universitets botaniska trädgård innehåller 7 000 arter och lockar mer än en halv miljon besökare per år.

Lund och Öresundsregionen - 4 städer i en!

Lunds universitet har verksamhet även i Malmö, Helsingborg och Ljungbyhed, vilka alla tillhör Öresundsregionen med korta avstånd och bra kommunikationer. I Öresundsregionen ingår Skåne och östra Danmark och totalt bor där 3,9 miljoner människor och 190 000 studenter som studerar på 17 olika universitet. Öresundsregionen är en av Skandinaviens mest kunskapsintensiva områden och både nystartade och etablerade företag har valt att placera sin verksamhet i regionen på grund av den kompetens som finns där. Både Malmö och Köpenhamn erbjuder ett vibrerande storstadsliv och vid stadsgränserna hittar man både böljande landskap och långa sandstränder.

Nu har du fått läsa lite mer om Lunds universitet! Kanske är du intresserad av att plugga en utbildning där? 

Till Lunds universitet

Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Möt din framtida högskola: Högskolan i Gävle

Högskolan i Gävle är en modern högskola som arbetar mycket för att du som student ska trivas. Studentum har talat med skolan för att höra hur de arbetar och vad som skiljer dem ifrån andra universitet och högskolor!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Möt ditt framtida universitet: Umeå universitet

Umeå Universitet är en plats där människors olikheter uppmuntras och gränser bryts. Staden bjuder på alla nyanser, från soliga sommardagar till vita vintrar, från pulserande stadsliv till lugna, tysta norrskensnätter. Det är ett av landets största universitet där du kan välja bland 150 program och 1 600 kurser.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-17

Möt din framtida högskola: Mälardalens högskola

Mälardalens högskola (MDH) är Sveriges största högskola, sett till antal forskarstuderande och antal forskarutbildningsämnen, med studenter från hela världen. Sedan starten 1977 har de fokuserat på att kombinera teoretiska kunskaper med de praktiska, och kan bland annat stoltsera med att 84 % av deras studenter är etablerade på arbetsmarknaden ett år efter examen.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in