Möt ditt framtida universitet: Linnéuniversitetet

Ett modernt universitet i Smålands hjärta är vad du som vill plugga på Linnéuniversitetet har att vänta. Här kan du välja bland över 270 program och 1500 kurser fördelat på sex fakulteter. Linnéuniversitetet bildades 2010 när Växjö universitet och Högskolan i Kalmar slogs samman. 

Möt ditt framtida universitetet - Linnéuniversitetet

Ett modernt universitet i Smålands hjärta är vad du som vill plugga på Linnéuniversitetet har att vänta. Här kan du välja bland över 270 program och 1500 kurser fördelat på sex fakulteter. Linnéuniversitetet bildades 2010 när Växjö universitet och Högskolan i Kalmar slogs samman. Idag är universitetet Sveriges sjätte mest sökta lärosäte.

Universitetets namn: Linnéuniversitetet (Lnu)
Orter universitetet finns på: Växjö, Kalmar och Pukeberg (Nybro)
Antal studenter: 33 000


Både studenter och personal på Linnéuniversitetet vet hur det är att vara ny student. Därför hittar du all information du behöver efter ett positivt antagningsbesked på universitetets hemsida och studentportal. Det är också därför du och din klass möts av era faddrar redan under uppropet. Faddrarna är vana studenter och ser till att du och dina nyfunna vänner får en fantastisk start på studietiden med aktiviteter, fester och rundturer i både lokaler och stad.

Universitetet har tagit fram en app (Lnu-appen) som hjälper dig att hitta i universitetets lokaler och snabbt få fram kontaktuppgifter till föreläsare och personal. Du får också notiser om du till exempel har beställt en bok i biblioteket eller om det blir någon förändring i ditt schema. Med appen i din hand och faddrarna vid din sida kommer du snabbt bli varm i studentkläderna.

Lnu:s vision om att vara ett kreativt och internationellt lärosäte genomsyrar verksamheten och är en bidragande faktor till att universitetet idag är Sveriges sjätte mest sökta lärosäte. Universitetet är utspritt över tre campus i Växjö, Kalmar och Pukeberg men bedriver verksamhet i fler städer än så. Majoriteten av programmen och kurserna finns i Växjö och Kalmar som har blivit två populära studentstäder.

I Växjö är universitetet samlat på ett stort campus. Här hittar du föreläsningssalar, bibliotek, kårhus och studentbostäder. I Kalmar är universitetet utspritt över staden och de flesta studenter bor centralt och har på så sätt nära till allt. Studenter i Kalmar kan dra nytta av kommunens bostadsgaranti. Den innebär att om du som flyttat till Kalmar för studier inte hittat en bostad inom två månader blir du tilldelad en bostad av kommunens bostadsförmedling. Här kan du släppa stressen det innebär att inte ha en permanent studentbostad.

Preppar studenterna för karriären

Med stor inspiration från vetenskapsmannen, entreprenören och pedagogen Carl von Linné vill Linnéuniversitetet rusta sina studenter för kommande arbetsliv och ge dem modet och kunskapen att gå sin egen väg. Du som redan under studietiden sitter på en bra idé som du vill göra verklighet av kan ta hjälp av Lnu:s satsning Drivhuset. Här kan du få inspiration, vägledning och möjligheter att utveckla din företagsidé.

Du som känner att du vill ha vägledning inför ditt kommande yrkesliv kan ta del av den karriärvägledning som Lnu erbjuder. Här får du bland annat hjälp att paketera din erfarenhet, personliga egenskaper och din kunskap till en jobbansökan som står ut ur mängden. Det arrangeras också CV-föreläsningar och career talks där du får bolla och byta idéer med andra i samma sits.

För att göra steget från studier till jobb lättare kan du ta hjälp av plattformen My Career som är ett samarbete mellan Lnu och Graduateland (Europas största karriärplattform för studenter). Här kan du skapa en profil och komma i kontakt med arbetsgivare. Självklart kan du även ta hjälp av plattformen när du letar praktikplats, sommarjobb eller traineeplats.

Linnéuniversitetet i siffror

2100 personer jobbar här
Här finns 1555 kurser och 276 program på sex fakulteter i tio studieorter
Lnu har 750 partneruniversitet i över 60 länder
1600 internationella studenter pluggar här varje år
HT 2018 var Lnu det sjätte mest sökta lärosätet i Sverige
Lnu har totalt 33 000 studenter


Du ska må bra under din studietid

Många som börjar plugga byter både hemstad, sysselsättning och livsstil på samma gång. Det kan kännas stressigt och vara mycket nytt att ta in. Om du känner att du vill ha hjälp kan du vända dig till Lnu:s studenthälsa. Här kan du bland annat träffa kuratorer som naturligtvis har tystnadsplikt. Både Kalmar och Växjö har flera kuratorer anställda som är specialiserade inom olika områden. Självklart är besöken kostnadsfria för dig som är student.

Utöver att erbjuda samtal med kuratorer kan du delta i föreläsningar om mindfullness som kan hjälpa dig att stressa ner och yogapass ett par gånger i veckan som har samma mål. Du kan också få hjälp och tankeverktyg som kan få dig att sluta skjuta upp saker till sista minuten. Oavsett om du behöver prata om något som är kämpigt i ditt privatliv eller få hjälp med din nervositet inför redovisningar kan du vända dig till Lnu:s studenthälsa. Du ska må bra under din studietid!

Känner du dig vilsen när det kommer till något i dina studier? Ingen fara! På Lnu finns flera studievägledare på universitetets olika fakulteter. De är specialiserade på frågor som rör det ämne du studerar och kan komma med råd om specifika utbildningar.

Bli en internationell student

Du som vill se mer än Sverige kan ansöka till en utbytestermin alt. ett utbytesår på någon av de 750 internationella universitet som Lnu har utbytesavtal med. Universiteten finns både i och utanför Europa. Du som åker på ett utbyte betalar inga terminsavgifter och kan tillgodoräkna poängen som du läser utomlands i ditt program på Lnu.

Har du frågor eller behöver ett administrativt eller akademiskt stöd under ansökningsprocessen? Då kan du vända dig till Lnu:s International Office. Vem som blir just din kontaktperson varierar mellan fakultet och studieort. Börja dina utbytesstudier genom att boka ett möte med dem.

För att snabbt knyta ett kontaktnät utomlands kan du välja att göra din praktik utanför Sverige gränser. Om du är intresserad av att göra din praktik i ett EU-, eller EES-land kan du dra nytta av Erasmus + som är ett EU-finansierat program med målet att rusta dagens studenter för en karriär inom Europa. Du kan söka om stipendium som möjliggör två till tolv månaders praktik utomlands.

Vill du ha skapa ett internationellt kontaktnät, men stanna i din studiestad? Inga problem! Lnu tar emot över tusen internationella studenter varje år och kopplar gärna ihop dig med dem genom ett mentorsprogram. När du blir mentor åt en internationell student ser du till att hen får en bra start i sitt nya studieland samtidigt som du både får en inblick i en annan kultur och får öva på dina språkkunskaper. Du kan också söka till Lnu:s Summer Academy! Här kan du välja bland flera kurser på 7,5 poäng som alla ges på engelska och är workshopbaserade. Upplägget är unikt i Sverige och kommer att ge din CV en extra boost.

Därför ska du plugga på Linnéuniversitetet:

  • Du som ska flytta till Kalmar (och inte redan är folkbokförd i Kalmar kommun) kan ta del av bostadsgarantin. Om du inte hittat en bostad inom två månader hjälper den kommunala bostadsförmedlingen Kalmarhem dig att hitta en bostad.  
  • Samlat campus i Växjö gör studentlivet smidigt. Föreläsningssalar, bibliotek och studentbostäder finns i samma område. Här kan du leva ett klassiskt universitetsliv och bo på promenadavstånd till dina vänner.  
  • Lnu erbjuder över 270 utbildningsprogram och har sex fakulteter. Kopplat till varje utbildningsområde finns studievägledare som kan hjälpa dig att svara på frågor om specifika utbildningar.


Bo i de småländska pärlorna Växjö och Kalmar

Växjö och Kalmar är båda städer med mycket karaktär och folkliv. I Växjö bor ungefär 60 000 personer, varav strax över 4000 är studenter. Staden har både småstadscharmen och storstadspulsen på samma gång. I stadens parker anordnas evenemang under sommarmånaderna och i konserthuset löser musikaler, teatrar och konserter av varandra. Du som är matintresserad kommer inte att bli besviken. I Växjö finns flera restauranger med utmärkelser från White Guide och andra utstående restaurangguider. Mitt i staden ligger Växjö domkyrka som byggdes på 1100-talet. I angränsande byggnad finns Karolinerhuset där Carl von Linné gick i skolan.   

I Kalmar bor strax över 35 000 personer, och ungefär var tionde Kalmarbo är en student. Staden är både en personlig småstad och en modern universitetsstad med stora visioner. De korta avstånden gör att du alltid har både vacker natur och härliga stränder runt hörnet. Förutom välkända Kalmar slott som året runt arrangerar evenemang hittar du konstmuseum, arenor, restauranger och shoppingstråk i staden. Öland ligger också inom räckhåll och är väl värt ett besök under fina sommardagar! Både Kalmar och Växjö är framstående studentstäder som är lätta att trivas i.

Linnéuniversitetets alumner

Som nyexad student från Lnu kommer du snabbt märka att du är i gott sällskap. Bland alumnerna finns bland annat den amerikanske musikern Kevin Falk och Oscarsbelönade dokumentärskaparen Malik Bendjelloul.

Du som är intresserad av att bredda ditt kontaktnät och hålla kontakten med dina studiekamrater kan gå med i LnuAlumn. Universitetet erbjuder karriärvägledning för sina alumner, och ger dem också tillgång till universitetsbiblioteken. Håll ett öga på Lnu:s hemsida för information om nätverksträffar för alumner från din fakultet.

Hitta din utbildning på Linnéuniversitetet här


Annonser