Möt din framtida högskola: Mälardalens högskola

Mälardalens högskola (MDH) är Sveriges största högskola, sett till antal forskarstuderande och antal forskarutbildningsämnen, med studenter från hela världen. Sedan starten 1977 har de fokuserat på att kombinera teoretiska kunskaper med de praktiska, och kan bland annat stoltsera med att 84 % av deras studenter är etablerade på arbetsmarknaden ett år efter examen.

En nytänkande högskola med samverkan i fokus

Mälardalens högskola (MDH) är Sveriges största högskola, sett till antal forskarstuderande och antal forskarutbildningsämnen, med studenter från hela världen. Sedan starten 1977 har de fokuserat på att kombinera teoretiska kunskaper med de praktiska, och kan bland annat stoltsera med att 84 % av deras studenter är etablerade på arbetsmarknaden ett år efter examen. MDH har två campus belägna i Västerås och Eskilstuna, och regionen erbjuder ett rikt näringsliv då en stor del av svensk industri finns i Mälardalen. Detta syns inte minst i de samarbetsavtal skolan har med olika företag och organisationer - allt för att ge studenter de rätta förutsättningarna inför arbetslivet.

Skolans namn: Mälardalens högskola
Här hittar du skolan: Västerås & Eskilstuna
Antal studenter: 15 000
Antal medarbetare: 900
Antal partneruniversitet: 
120

Med studenternas behov i centrum

Nyinflyttade studenter löper ingen risk att stå utan boende vid terminsstart. Eskilstuna kommun och Västerås stad garanterar att alla som antas till ett program vid högskolan och flyttar in från annan ort får hyra ett eget boende.

På varje ort finns ett studenttorg som är öppet alla vardagar, dit studenterna kan vända sig med alla frågor och funderingar. Utöver det är MDH alltid tillgängliga på sociala medier. Alla studenter har rätt till en individuell studieplan om anledning finns. Studenter nämner ofta att de uppskattar närheten till sina lärare, att de är tillgängliga, stöttar och hjälper efter bästa förmåga. Studenterna har även tillgång till specialanpassade utbildningslokaler, till exempel labbsalar och metodrum, inte bara vid undervisningstillfällen utan en stor del av dygnet. MDH gör kontinuerligt undersökningar bland studenterna för att ta reda på vad de uppskattar och vad de tycker att skolan kan förbättra, och resultatet följs sedan upp.

MDH erbjuder stöd i studierna på en mängd olika sätt, bland annat studievägledning och studentombudsman. Men även Studenthälsan erbjuder kostråd, träningstips och finns där om man som student mår dåligt, både fysiskt och psykiskt. MDH har personer som jobbar enbart med att ge individuellt stöd till studenter som har en funktionsvariation, så att alla kan studera på lika villkor. Högskolebiblioteken erbjuder hjälp med det akademiska skrivandet, referenshantering och mycket mer. Det finns Uppsatsakuten och coachning i studieteknik. Alla stödfunktioner har regelbundet föreläsningar och seminarier som är öppna för alla.

Om man är intresserad av ett ingenjörsprogram på MDH men saknar fullständig behörighet finns Tekniskt basår där man kan läsa in den. Efter fullbordat tekniskt basår är man garanterad en plats på det ingenjörsprogram man vill läsa.

Den perfekta länken mellan studie- och arbetsliv

Mälardalens högskola är unika i sitt slag med sin mängd av strategiska samverkansavtal. Några av dessa är ABB, Volvo Group, Bombardier, Mälarenergi, Eskilstuna energi och miljö, Region Västmanland, Landstinget Sörmland, Västerås stad och Eskilstuna kommun. Utöver detta samverkar skolan med en mängd olika organisationer inom både offentlig och privat sektor, i stort som smått. Ett resultat av samverkansavtalet med Volvo Group är att koncernen sponsrar ett av deras studentprojekt, MDH Solar Team, med nära en miljon kronor. Teamet har utvecklat en solcellsdriven racingbil som tävlade i World Solar Challenge i Australien 2017. 2019 ska teamet vara med igen och då är målet att bilen ska vara självkörande.

MDH har representanter från näringslivet och från offentlig sektor i sina programråd, så när utbildningarna utvecklas säkerställer de att studenterna får de kompetenser som efterfrågas i arbetslivet. I nästan alla kurser har MDH gästföreläsare och på flera av programmen gör studenterna praktik i någon form.

Det arrangeras även ”karriärdagar” där arbetsgivare presenterar sina lediga tjänster för högskolans studenter, exjobbsdagar där de presenterar förslag till exjobb och så driver skolan ett mentorprogram där studenter matchas ihop med mentorer ute i arbetslivet, redan under studietiden.

Utöver detta bedrivs även samarbete med kommuner och landsting kring verksamhetsförlagd utbildning inom barnmorskeprogrammet, folkhälsoprogrammet, förskollärar- och lärarprogrammen, fysioterapeutprogrammet, sjuksköterskeprogrammet och socionomprogrammet.

Varför ska du studera på Mälardalens högskola?

1. 84 procent av MDH:s studenter är etablerade på arbetsmarknaden ett år efter examen*. Högskolan samverkar i mycket hög grad med både offentlig och privat sektor vilket gynnar studenterna, exempelvis genom möjligheter till skarpa projekt och exjobb, internships, stipendier och gästföreläsare.

2. Många av utbildningarna genomsyras av att man utöver det teoretiska även får tillämpa sina kunskaper praktiskt, och jobba i samt leda projekt. På så sätt förbereds man för arbetslivet på bästa sätt, och det är något som studenter uppskattar. Något annat de ofta nämner är att det finns en närhet till lärarna på MDH, som student är man inte bara ett namn utan man får en relation till sin lärare som är väldigt engagerad i ens studier.

3. Studenter som är antagna till antingen Eskilstuna eller Västerås och som flyttar till orterna, är garanterade en bostad. Utbildningslokalerna är ljusa och moderna och för tillfället byggs ett helt nytt campus i Eskilstuna som står klart 2020. Från både Eskilstuna och Västerås finns goda pendlingsmöjligheter till Stockholm.

Något för alla, till alla

Mälardalens högskola har ingen typisk student. Det är alltifrån studenter som läser enstaka kurser, som kompetensutvecklar sig parallellt med sitt arbete, som läser program på grundnivå och på avancerad nivå. MDH:s studenter kommer från hela Sverige, och i vissa fall från hela världen. Det erbjuds utbildningar inom ekonomi, hälsa, teknik, utbildning och kommunikation. Något för nästan alla, med andra ord.

En majoritet av programstudenterna är dock under 30, och MDH har initierat flera initiativ för att erbjuda utbildningar även till studenter som är äldre än så, webbaserade kurser i valfri hastighet, som är lättare att kombinera med jobb och familj. Förhoppningen är att detta ska resultera i en större åldersvariation bland deras studenter i framtiden. MDH vill främja det livslånga lärandet i en tid där man kommer jobba längre än tidigare, och där branscher utvecklas fortare än någonsin förr.

Precis som på andra lärosäten, och i samhället i stort, är det fortfarande fler killar på de tekniska utbildningarna och fler tjejer på vårdutbildningarna. Här arbetas det aktivt med normbrytande kommunikation i alla kanaler för att synliggöra minoriteten. Mälardalens högskola vill visa att alla kan bli det man vill.

Städer med mycket att erbjuda

Både Västerås och Eskilstuna har närheten till vatten och natur. Sommartid finns flera centralt belägna parker och stränder som är populära bland studenterna. Bra pendlingsmöjligheter till Stockholm, och goda möjligheter att göra karriär i regionen – en stor del av svensk industri finns i Mälardalen, inom 10 mils radie från Västerås. Både Eskilstuna och Västerås har en stark idrottstradition och många idrottsklubbar, samt aktivt restaurang/uteliv.

Mälardalens högskola i siffror

• MDH är ett av fem lärosäten i världen som är utvalda som ”Preferred research partner” till Volvo Group. Detta på grund av deras internationellt framstående forskning inom datavetenskap/inbyggda system.

• MDH är Sveriges största högskola, sett till antal forskarstuderande och antal forskarutbildningsämnen.

• 84 procent av de cirka 15 000 studenter som studerar på MDH är etablerade på arbetsmarknaden inom ett år efter examen.

• MDH har cirka 120 partneruniversitet över hela världen, så möjligheterna för utlandsstudier är goda.

Bredda vyerna och spetsa kompetensen

MDH har cirka 120 partneruniversitet runt om i världen, dit deras studenter kan åka för att studera under en termin eller ett läsår. Det finns också ett antal stipendier att söka för utlandsstudier.

Skolan är ett relativt ungt lärosäte (41 år) med moderna campus och utbildningar, och utvecklas snabbt inom digitalisering. MDH jobbar hårt för att införa fler digitala moment i utbildningar samt smart teknik i lokalerna som underlättar och skapar större möjligheter för alla att lära sig på sitt sätt. Exempel på kända profiler som studeradat på MDH är Gabriel Wikström, folkhälso- sjukvårds- och idrottsminister samt Nyamko Sabuni, politiker.

7 snabba frågor

Om Mälardalens högskola var en film:
High school musical eller Döda poeters sällskap

Om ni skulle ha en nationalsång:
Stad i ljus eller Africa med Toto

Om ni skulle vara tvungna att byta lokaler:
Royal Albert Hall eller Baracker i Västindien

Om ni bjöd på lunch till alla studenter varje torsdag:
Ärtsoppa och pannkakor eller Halloumiburgare

Om ni skulle välja en drömstudent:
Kronprinsessan Victoria eller Camilla Läckberg? Båda!

Om ni skulle åka på en resa:
Tågluff eller till en Lyxresort

Om universitet/högskolan var en känd person, vem skulle det vara och varför?
Elon Musk
– innovativ, modig, medveten.

Nu har du förhoppningsvis lärt dig lite mer om Mälardalens högskola! Vill du veta vilka utbildningar du kan läsa där? 

Till Mälardalens högskola


Annonser