Visa studentum.se som: Mobil
Möt din framtida högskola: Högskolan i Gävle

Möt din framtida högskola: Högskolan i Gävle

En modern högskola med stark miljöprofil

Högskolan i Gävle är en modern högskola som arbetar mycket för att du som student ska trivas. Studentum har talat med Maria Åstrand Swenneke som arbetar på Högskolan i Gävle för att höra hur de arbetar och vad som skiljer dem ifrån andra universitet och högskolor!

Antal studenter: 16 000
Antal medarbetare: 700
Utbildningsprogram och påbyggnadsutbildningar: ca 50
Antal kurser: ca 400Hej Maria! Vi har sett att folk som söker efter utbildningar också vill veta hur skolorna samarbetar med arbetslivet – om det finns någon anknytning. Kan du berätta lite om ert arbete
”Vi tycker att du som student ska få kontakt med arbetsgivare så tidigt som möjligt i utbildningen. Det kan handla om gästföreläsare eller studiebesök till en början. Vi har samarbeten med många olika arbetsgivare i olika former. Flera av våra utbildningar går att läsa som Co-op (Cooperative education) där du som student läser en treårig utbildning på fyra år eftersom du 10 veckor varje år är anställd och jobbar på ett företag. Ett utmärkt sätt att skaffa sig arbetslivserfarenhet redan under studietiden. Sedan har vi såklart praktikperioder på flera program t ex. lärarutbildningen, sjuksköterskeprogrammet, socionomprogrammet, kommunikationsprogrammet mfl.”

Det låter ju superbra! Att inkludera praktik i utbildningar är ju någonting som är ett vinnande koncept för studenter att komma ut i arbetslivet! Hur märker ni av om studenterna är nöjda?
”Vår största bragd är nog att vi flera år i rad nu varit Sveriges populäraste Högskola, sett till antal förstahandsansökningar. Det tycker vi är ett fint betyg på att vi har bra och relevanta utbildningar. 2017/2018 blev vi även utsedda till Årets studentstad tillsammans med Gävle kommun och Gefle studentkår.”

På tal om nöjda studenter – hur ser den ”typiska Högskolan i Gävle-studenten” ut?
Den typiska studenten hos oss är en person som är medveten och nyfiken med ett intresse för miljötänk, utbildning och utveckling. Målgruppen som vi riktar oss till är egentligen alla då vi vill att man ska känna sig välkommen på Högskolan i Gävle, oavsett vem man är. Vi jobbar mycket med att få yngre i högstadie- och gymnasieålder att vilja söka sig till oss men även äldre som sysselsatt sig med annat efter gymnasietiden.”

Varför du ska studera på Högskolan i Gävle

1. ”Vi har ett samlat campus vilket betyder att alla våra utbildningar finns under samma tak. Som student är det positivt och lärorikt att lära känna studenter som läser något helt annat än de själva. Det innebär också att våra studenter har en nära kontakt med sina lärare eftersom de också rör sig på skolan."


2. ”Bostadsgaranti – När du kommer som ny student är det mycket att hålla koll på. Vi tycker inte att du ska behöva oroa dig för var du ska bo. Därför erbjuder Gävle kommun bostadsgaranti för dig som kommer ny till Gävle.”

3. ”Distansutbildning - Snabbare än de mer traditionella universiteten och högskolorna har vi anpassat utbildningarna till marknadens krav och vågat prova nya undervisningsformer, bland annat olika former av distansutbildning. Högskolan i Gävle är idag ett av Sveriges ledande lärosäten när det gäller distansutbildning. Vissa distansutbildningar har sammankomster på en av campusorterna, andra baseras enbart på modernt IT-stöd och är därför oberoende av vilken ort du finns. Det stora utbudet av distanskurser gör att studenter kan bo på hemorten och ändå bedriva akademiska studier.”

Maria berättar vidare om hur det breda utbildningsutbudet som sträcker sig från socionom- och sjuksköterskeutbildningar till ingenjörsutbildningar har blivit en anledning till att många olika typer av personligheter väljer högskolan.

”Det som genomsyrar alla våra utbildningar är hållbar utveckling. Vi är miljöcertifierade enligt ISO 14001 sedan 2004 och genom att ge studenterna kunskap om hållbar utveckling i utbildningen kan vi hjälpa till att rädda planeten dessutom är det viktigt för oss att du som student trivs på Högskolan i Gävle och att ditt val av utbildning känns rätt.”

Högskolan i Gävle erbjuder en rad aktiviteter för att den studerande ska få en kanonstart på sin studietid:

 • Så lyckas du med studierna
  Ett informationspass om studieplanering och motivation där du får konkreta tips kring dina studier och vad du ska tänka på. 
 • Du behöver inte vara perfekt
  Ett informationspass om stress ur ett studentperspektiv. Bli uppmärksam på vad som stressar dig och hur du kan undvika onödig stress under din studietid.
 • Workshop i studieplanering
  En workshop där du får du praktiskt och individuellt stöd med planeringen och upplägget av dina studier.
 • Tala inför grupp
  Hör du till dem som gör allt du kan för att slippa tala inför grupp eller redovisa arbeten inför klassen? Kursen "Våga tala" vänder sig till dig som har svår talängslan och vill ha hjälp att hantera din oro och ängslan att tala inför en grupp.

Ibland kan du även behöva stöd eller vägledning för att klara studierna och livet som student. Här finns information om stöd du kan få under din studietid hos oss

Berätta om Gävle! Vad har staden att erbjuda?

”I Gävle finns allt du kan önska för ett härligt studentliv. Ett stort utbud av restauranger med mat från världens alla hörn, massor av träningsanläggningar, ett rikt kulturliv med teater och konserter. Intill Högskolan ligger Boulognern som är en av Sveriges största stadsparker. En populär park för studenter för både plugg, träning, picknick och en stunds stillhet. Mitt i staden ligger även Gävle Central där det finns många tågförbindelser för resor och utflykter. Arlanda ligger bara en timme bort från Gävle med tåget.”

Gävle låter ju som en perfekt studentstad! Men om man vill vidga vyerna, se världen – har ni då några möjligheter till utlandsstudier?

"Vid flera av våra program har du möjlighet att söka utbytesstudier vid något av    våra många partneruniversitet som en del av din utbildning. Välj bland 25 länder och 80 partneruniversitet att åka till på utbytesstudier. Du kan också göra praktik utomlands i något av de 33 länder som ingår i Erasmus+."

Hur lockar ni in folk till utbildningarna? 
Eftersom vårt län är lågutbildat så satsar vi mycket på att få studenter därifrån att söka till oss. Vi jobbar också mycket med att få tjejer att läsa teknik.

Har ni några kända profiler som har studerat hos er?
Ja, Jakob Porsér, en av grundarna till spelet Minecraft har pluggat Kreativ programmering hos oss.

Om universitet/högskolan var en känd person, vem skulle det vara och varför?
Mahatma Gandhi – vi är upplysta, visa och vänliga.

Om du skulle beskriva universitet/högskolan som en personlighet och välja 3 personlighetsdrag, vilka skulle du välja?
Snäll, nyfiken, ambitiös

På vilket sätt är ni ett modernt universitet/högskola 2019?
"Vi satsar mycket på digitalt lärande och digitala hjälpmedel används på olika sätt i våra utbildningar. En sak som vi jobbar med att utveckla ännu mer är digitala utbytesstudier som ger särskilt distansstudenter möjlighet att få internationella perspektiv i utbildningen utan att åka på ett faktiskt utbyte. Vi har även ett VR-labb – ett ”laboratorium” för virtual reality. Här anordnas föreläsningar, workshops, projekt med mera där olika typer av VR-teknik involveras med syfte att använda teknik i berättande."
         

7 snabba frågor

Om Högskolan i Gävle var en film:
High school musical eller Döda poeters sällskap

Om ni skulle ha en nationalsång:  
Stad i ljus eller Africa med Toto

Om ni skulle vara tvungna att byta lokaler:

Royal Albert Hall eller Baracker i västindien

Om ni bjöd på lunch till alla studenter varje torsdag:
Ärtsoppa och pannkaka eller Halloumiburgare

Om ni skulle välja en drömstudent:
Kronprinsessan Victoria eller Camilla Läckberg

Om ni skulle åka på en resa:
Tågluff eller Lyxresort?

Om ni kunde bjuda in en valfri föreläsare, död eller levande:
Albert Einstein eftersom han varit frontfigur i vår rekryteringskampanj under flera år så vore det fantastiskt roligt att få träffa honom.


Förhoppningsvis har du nu fått en tydligare bild av Högskolan i Gävle. Vill du veta vilka utbildningar du kan läsa på skolan? 

Till Högskolan i Gävle

Vi på Studentum önskar dig lycka till med dina kommande studier!

Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Möt ditt framtida universitet: Karolinska Institutet

Karolinska Institutet är känt för att vara ett av världens främsta universitet inom medicin. Skolan erbjuder landets bredaste utbud av medicinska utbildningar. Studentum har pratat med skolan för att ta reda på hur det är att studera där.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-03-23

3 anledningar att läsa en sommarkurs på universitet eller högskola

Visste du att det finns 525 sommarkurser på universitet och högskolor runt om i Sverige? Oavsett om du bara vill läsa en kul kurs, få lite CSN under sommaren eller skrapa ihop de sista högskolepoängen till din examen finns det en kurs för dig! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-05-18

Möt din framtida högskola: Södertörns högskola

Södertörns högskola är känt för sitt stora utbud av kurser och program samt nya innovativa kombinationer av ämnen - du kan till exempel studera kultur och ekonomi inom samma program. Södertörns högskola grundades 1996 och idag studerar 11 000 studenter på skolan. Läs mer om hur det är att plugga på Södertörns högskola här!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in