Visa studentum.se som: Mobil

Möt din framtida högskola: Högskolan i Borås

Hållbarhet, textil och framtidsanda - Högskolan i Borås har ambitionen att bli det tredje universitet i Västsverige. Högskolan är känd för sin starka textilanknytning och flera kända designers har studerat där, men visste du till exempel att skolan även har en stark forskning inom AI? Vi har träffat Anna Kjellsson som jobbar på Högskolan i Borås. Hon berättar för oss hur det är att plugga på skolan, hur Borås är som stad och vad skolans vision är!

Namn: Högskolan i Borås
Här hittar du högskolan: Borås, Västra Götaland
Antal studenter: 11 000 varav 5580 helårsstudenter
Antal program:
60
Antal kurser:
95
Antal anställda:
750 (varav 61 % kvinnor och 39 % män)

Vad är Högskolan i Borås huvudfokus? Vad satsar ni mest på?

- Våra flaggskepp är utbildning och forskning inom textil och mode samt biblioteks- och informationsvetenskap. Vi är också framgångsrika inom resursåtervinning. Dessutom ligger projektet Smart Textiles inom vår science park.

Vem är den typiska studenten hos er?

- Vi har studenter med olika bakgrund och i olika åldrar. En del kommer direkt från gymnasiet medan andra har arbetat innan de börjar studera.
Ett av högskolans mål är att få fler ungdomar från studieovana miljöer att börja plugga hos oss.

högskolan i borås

Vad ser ni för utmaningar med att få in studenter? Hur ser ni på snedrekrytering och att få in studenter från olika socioekonomiska klasser samt fördelning mellan kön?
- Det är något högskolan har arbetat aktivt med i många år. 

Hur samarbetar ni med arbetslivet? Finns det möjlighet för studenterna att knyta kontakter inför det kommande arbetslivet?

- Högskolan i Borås har goda samarbeten med det regionala näringslivet, vi arrangerar aktiviteter tillsammans med externa aktörer och studentkår under exempelvis branschträffar, arbetsmarknadsdagar och sittningar. Allt för att studenterna ska få möjligheten att knyta värdefulla kontakter under studietiden, något som förhoppningsvis kan öka chanserna till jobb.

Varför ska man välja att studera på just Högskolan i Borås?

1. Vi är ett ambitiöst lärosäte med universitetskvaliteter som anpassar utbildningsutbudet efter näringslivets behov. Ett aktuellt exempel är den nya utbildningen Affärsutvecklarprogrammet – bygg.

2. Vi har också unika forsknings- och utbildningsmiljöer inom till exempel textil och mode som våra studenter får ta del av under sin utbildning. Bland annat textila verkstäder för vävning, stickning, färg och beredning av textilier men även labbutrustning för att prova egenskaper hos nya material.

3. Högskolan i Borås integrerar dessutom hållbar utveckling i utbildningen så att våra studenter stimuleras till kritiskt tänkande i sin utbildning och ges underlag till att verka för och i ett hållbart samhälle.

4. Högskolans campus ligger mitt i stan i början av den centrala Allégatan, knappt 10 minuters promenad från resecentrum. På vårt campus finns allt en student behöver. Förutom lärosalar har vi ett av Sveriges bästa bibliotek, restauranger, caféer och en studentbokhandel.


Vad finns det för möjligheter till utlandsstudier? Har ni samarbeten med skolor i andra länder?
- Det finns många möjligheter att studera utomlands. Vi har avtal med partneruniversitet vilket innebär att studenten byter en eller två terminers studier vid högskolan mot motsvarande studier vid ett annat universitet. Våra studenter kan även göra exjobb, fältstudier och praktik. En annan möjlighet är att praktisera på ett företag eller en organisation utomlands under studierna.

studenter högskolan i borås

Finns det något annat stöd för studenterna?

- De kan få hjälp t.ex. med akademiskt skrivande, studieteknik, muntlig presentation, studievägledning, samtalskontakt med kurator, sjuksköterska och studentombudsman eller stöd vid läs- och skrivsvårigheter/dyslexi och andra funktionsnedsättningar. Alla nya studenter välkomnas också genom en gemensam introduktion under två veckor som Studentkåren i Borås sköter.

Borås - en kulturstad, idrottstad, textilstad och shoppingstad i ett!

Vad kan man göra i Borås när man inte pluggar då? Anna berättar att det finns allt från mysiga fik till shoppingcenter och prisbelönta restauranger. Den offentliga konsten i Borås är också väldigt unik, med en stadskärnan fylld av hundratals skulpturer, installationer och gigantiska muralmålningar. 

- Det finns också en småstadscharm med närheten till skog och natur men samtidigt ligger Göteborg bara 40 minuter bort!

borås

Vilka styrkor har ni som skola?

  • För tio år sedan hade högskolan ett outvecklat hållbarhetsarbete och låga poäng i Naturvårdsverkets ranking. Nu ligger vi i toppen i rankingen och är nu ett av de bästa lärosätena i landet på hållbar utveckling!
  • Vi har en av Sveriges starkaste forskargrupper inom AI-forskning.
  • Vi har Sveriges största maskinpark när det gäller utbildning och forskning inom textil och mode.
  • Högskolan har en mycket framgångsrik science park med fokus på cirkulär ekonomi.

Om universitet/högskolan var en känd person, vem skulle det vara och varför?
Greta Thunberg – vi är unga, modiga och arbetar aktivt för att nå målen i Agenda 2030.

Har ni några kända profiler som har studerat hos er?

- Vi har flera designers som nu arbetar för stora modemärken eller startat egna företag. Exempel på profiler är designern Ida Klamborn och influencern Anna Lidström!

Om du skulle beskriva universitet/högskolan som en personlighet och välja 3 personlighetsdrag, vilka skulle du välja?
Välkomnande, gränsöverskridande och utmanande!

På vilket sätt skulle du säga att ni är en högskola som andas 2019?
- Vi tar tempen på kompetensbehoven i näringslivet och tar fram nya utbildningar baserat på det. Hållbar utveckling, vilket är årets viktigaste fråga, präglar alla våra utbildnings- och forskningsområden!

7 snabba med Högskolan i Borås!

1. Om universitet/högskolan var en film, skulle ni vara High school musical eller Döda poeters sällskap? High school musical!

2.
Om universitet/högskolan skulle ha en nationalsång, skulle ni vara Stad i ljus eller Africa med Toto? Africa!

3.
Om universitet/högskolan skulle vara tvungna att byta lokaler, skulle ni välja Royal Albert Hall eller baracker i Västindien? Royal Albert Hall!

4. Om universitet/högskolan bjöd på lunch till alla studenter varje torsdag, skulle ni bjuda på ärtsoppa och pannkakor eller halloumiburgare? Ärtsoppa (vegetarisk) och pannkakor!

5. Om ni skulle välja en drömstudent, skulle det vara Kronprinsessan Victoria eller Camilla Läckberg? Kronprinsessan Victoria!

6. Om universitet/högskolan skulle åka på en resa, skulle ni åka på tågluff eller till en lyxresort? Tågluff!

7. Om universitet/högskolan kunde bjuda in en valfri föreläsare, död eller levande, vem skulle det vara? Malala Yousafzai – hon kämpar för rätten till utbildning för alla barn och låter sig inte tystas av någon.

Nu har du fått veta lite mer om hur det är att studera på Högskolan i Borås! Låter det som en skola för dig? Hitta alla deras utbildningar här:

Högskolan i Borås

Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-11-26

Språkkurser och språkresor utomlands

Att åka på en språkresa eller språkkurs utomlands är en otrolig erfarenhet och ett extra språk i bagaget slår högt hos framtida arbetsgivare. Här hittar du några av de vanligaste frågorna angående språkresor och språkkurser utomlands.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-09-19

Alternativt urval

Vill du komma in på din drömutbildning men inte har tillräckligt höga betyg? Det är lätt att tro att höga betyg är allt, men det finns faktiskt andra sätt! Alternativt urval är en antagningsmetod som kan hjälpa dig att förverkliga dina drömmar. Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte! Vi hjälper dig att ta nästa steg mot din framtida utbildning!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-10-12

Studera på Irland

Irland - den gröna ön, känd för sina idylliska landskap, internationella huvudstad, pubar och vänliga invånare. Irlands utbildningssystem tillhör faktiskt topp tio i världen och flertalet internationella storföretag har sina europakontor här. Är du intresserad av att åka hit och studera? Här kan du läsa mer.

Läs mer
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se