Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

Möt din framtida högskola: Chalmers tekniska högskola

En ambitiös högskola med hållbarhet i fokus

Chalmers tekniska högskola är en anrik högskola, där historia och tradition möter ny, spännande teknik. Chalmers grundades 1829 och är idag en av Sveriges mest populära högskolor. Söker du utbildningar inom teknik, naturvetenskap, sjöfart eller arkitektur har du hittat helt rätt. Belägen i centrala Göteborg tornar den ansedda högskolan upp sig, och utöver skolans breda utbildningsutbud erbjuder staden även ett brett kulturutbud, närhet till havet och ett pulserande studentliv.

Högskolans namn: Chalmers tekniska högskola
Här hittar du högskolan: Göteborg, med två campus i Johanneberg och Lindholmen
Antal studenter: 10 000
Antal anställda: 3000
Antal doktorander: ca 800

Styrkeområden för globala utmaningar

Chalmers tekniska högskola har definitivt gjort en resa. Från att vid starten endast ha 3 lärare, fördelat på 10 elever, till att det idag studerar över 13 000 elever är inget att sticka under stol med!


Idag har Chalmers åtta stycken så kallade styrkeområden som utgör själva stommen hos skolan. Några av dessa områden innefattar energi, informations- och kommunikationsteknik, livsvetenskaper och teknik, produktion, samhällsbyggnad och transport. Genom dessa tematiska styrkeområden samlar skolan in spetskompetens bland forskare och institut för att ta sig an de mest komplexa utmaningarna inom hållbar utveckling – såväl ekonomisk, social som ekologisk.

Varför du ska studera på Chalmers tekniska högskola!

1. Goda karriärmöjligheter. Vill du öka dina chanser att snabbt komma ut i arbetslivet, har Chalmers en minst sagt imponerande resumé. När tidigare alumner efterfrågats har det visat sig att många av de som studerat på skolan redan landat ett jobb innan examen, då utbildningsområden ofta leder till väldigt attraktiva arbetsmarknader där efterfrågan är stor.

2. Hög lärarkompetens. På Chalmers tekniska högskola får du lärare som både forskar och undervisar. Över 80 % av skolans lärare har även doktorerat, för att kunna ge så pass kvalitativ kompetens som möjligt

3. Relevanta utbildningar. Med utbudet av utbildningar som bland annat leder till yrken som ingenjör, arkitekt eller sjöbefäl kommer du snabbt befinna dig i händelsernas centrum. Du ges möjligheten att komma ut i verkligheten och kunna göra skillnad på faktiskt problem. Kunskapen du skaffar dig kommer inte vara en färskvara – tvärtom! Räkna med att ditt examensintyg kommer vara ständigt relevant i vårt samhälle!

4. Samverkan med storebror. Som många andra skolor tror Chalmers starkt på samverkan och att ta del av andras kunskap, för att kunna växa tillsammans. Göteborgs universitet har tillsammans med Chalmers en lång tradition av samarbete med centrumbildningar och integrerade institutioner där forskning och utbildning bedrivs från båda lärosätena.

Entreprenörskap – på riktigt!

Chalmers tekniska högskola lägger stor vikt kring att forma ett band mellan individ och samhälle. Och för att åstadkomma detta arbetar de för en så öppen och nyttig samverkan med näringsliv och samhället i stort, som möjligt. ABB, Skogsstyrelsen och Combitech är bara några exempel på samarbetspartners som Chalmers aktivt jobbar med, för att minska gapet mellan studenter och arbetsliv.

Det finns en lång tradition till skapandet av mötesplatser för samverkan. På campus hittar du bland annat ett stort antal centrumbildningar där kompetens samlas inom Chalmers, inte sällan från andra skolor och lärosäten. Allt för att kunna bredda kompetensen inom ämnen som energi, kvantteknologi, nanoteknik och samhällsbyggnad. Chalmers andas verkligen innovation och entreprenörskap och låter dig som student prova på att starta ett eget företag och ansvara för alla steg i utvecklingen. Det erbjuds på Chalmers Entreprenörskola, och är bara en i mängden av exempel på hur Chalmers låter sina studenter testa olika banor – mitt i universitetsmiljön!

Chalmers tekniska högskola i siffror

• Funderar du på att bredda vyerna studera utomlands har Chalmers tekniska högskola 200 partneruniversitet

• Chalmers har en internationell studiemiljö, med över 1000 internationella studenter från hela världen

• År 2017 var det 100 år sedan Sveriges första kvinnliga ingenjör, Vera Sandberg, tog sin examen från Chalmers

• Chalmers kårhus är Sveriges största kårhus, och mäter hela 11 000 kvadratmeter

Storstad möter studentstad

Göteborg är kanske inte en studentstad i traditionell bemärkelse, men det hindrar inte staden att sticka ut hakan och visa motsatsen. Inte minst då kårhuset, som tillsammans ägs av Chalmers studenter, faktiskt är Sveriges största kårhus på 11 000 kvadratmeter! Studentkåren är mycket aktiv och erbjuder en rad olika studentaktiviteter för dig som vill ta en välförtjänt paus från studierna. Är du ny som student på skolan anordnas varje år en stor kick-off, vilket är ett ypperligt tillfälle att knyta nya kontakter och göra din studentstart så rolig som möjligt. Som storstad erbjuder Göteborg även mycket vid sidan om studentlivet; event- och kulturutbudet är enormt! Passa på att utforska staden och se vad som faller dig i smaken!

Nu när du förhoppningsvis vet lite mer om Chalmers tekniska högskola, kanske du är intresserad av att kika in utbudet av utbildningar? Klicka på länken nedan för att läsa mer om skolan!

Till Chalmers tekniska högskola

Senast uppdaterad: 17 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-06-22

Vad är kompletteringsbetyg?

Är du sökande med kompletteringsbetyg? Här hittar du information om kompletteringsbetyg beroende på när du gick ut gymnasiet. Sökande som kompletterar med betyg i kurser enligt det nya systemet (Gy11/Vux12) ska få sina betyg meritvärderade utifrån de äldre bestämmelserna.   Betyg i en kurs enligt de nya bestämmelserna ska dock ges ett siffervärde enligt de nya bestämmelserna eftersom des ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-11

Mat som gör dig smart – 7 livsmedel som boostar hjärnan

Att mat är viktigt kommer inte direkt som någon nyhet, men visste du att vad du äter faktiskt kan göra dig smartare? Ja, du läste helt rätt! Intelligens är i hög grad medfött, men det går att boosta hjärnan med vad du stoppar i dig. Rätt mat kan alltså förbättra ditt minne, öka ditt fokus och göra det lättare för dig att ta till dig ny information. Här är 7 livsmedel som gör dig smart(are)!  

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-10-13

Låga betyg? Du kan ändå bli antagen till din drömutbildning!

Har du ingen gymnasieexamen eller gick du ut gymnasiet med låga betyg? Det behöver inte stoppa dig från att läsa vidare – ansök till en skola utomlands!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in