Liten eller stor studentstad – vad ska man välja?

Det är mycket man ska tänka på inför valet av framtida studier. När du väl benat ut vad det är du vill plugga så dyker andra frågor upp på löpande band. Det brukar slutligen mynna ut i den oundvikliga frågan - vilken stad ska man plugga i?

Det är mycket man ska tänka på inför valet av framtida studier. När du väl benat ut vad det är du vill plugga så dyker andra frågor upp på löpande band. Hur löser man boende? Vad behövs för studielitteratur? Hur ser samverkan ut mellan studenter och yrkeslivet? Och detta brukar slutligen mynna ut i den oundvikliga frågan - vilken stad ska man plugga i? Vi ger dig lite mer kött på benen hur du ska tänka kring val av stad och vilka för- och nackdelar som finns med stor respektive liten stad. Häng med!

Du har säkert hört förut att många av Sveriges större studentstäder har det mesta i studentväg att erbjuda till hungriga, nyblivna studenter som ska kasta sig ut i det akademiska livet. Och faktum är att många av Sveriges största studiestäder såsom Lund och Uppsala erbjuder ett rikt studentliv utöver det vanliga med nationer, pubar och aktiviteter av alla möjliga slag. En fördel med större studentstäder tillika stora universitet och högskolor är att lärarkompetensen är hög och du kan ha förmånen att exempelvis få en föreläsning från någon som forskar eller doktorerar på din skola.

Valmöjligheterna är många

Det är sällan man hör om de mindre orterna i vårt avlånga land, och de har inte lika stor benägenhet att hamna "top of mind" när man tänker på städer att studera i. Men även mindre studieorter har sina fördelar som nära till allt, inte minst natur, och möjlighet för dig som student att få en mer personlig koppling till studiestaden. Många mindre orter sliter ofta med att hålla kvar nyexaminerade studenter när väl yrkeslivet står för dörren, men fördelen med det är att det läggs mycket resurser på att skapa attraktiva samarbeten och samverkan mellan studenter och arbetsnäringen. Inte minst om du läser ett program med praktik då det inte alls är ovanligt att lärosäten har nära samarbeten med många företag för att kunna erbjuda praktikplatser och i bästa fall jobb i framtiden. Oavsett om du är inne på att studera i en stor eller liten stad har båda varianterna mycket att erbjuda!

Nära till allt eller utbud av allt?

Det första du bör fråga sig själv är vad du vill ha ut av din tid bakom skolbänken. Utöver själva program- eller kursvalet, som antagligen ligger högt på prioriteringslistan, får man börja spalta ner vad som också är viktigt under den tid du ska studera. Är närheten till naturen något jag brinner för? Vill jag kunna spara pengar eller är syftet snarare att investera fullt ut i någon studentkår? Vill jag bo centralt, i utkanten av stan eller ett stenkast från universitetsområdet? Listan kan helt enkelt göras väldigt lång för vad man främst vill få ut av studentlivet.

Städer man ofta tänker på när det kommer till större studentstäder är ofta Uppsala, Lund, Göteborg och kanske även städer som Stockholm, Jönköping och Linköping. Samtliga städer har universitet och högskolor och de förstnämnda städerna brukar ofta kallas för just “studentstäder”. Vårt avlånga land kryllar av lärosäten även på mellanstora och mindre orter. Städer Som Jönköping, Linköping, Skövde, Östersund, Umeå och Sundsvall är exempel på detta. Vi har nedan listat ett par för- och nackdelar kring stor respektive mindre studentstad för att hjälpa till i djungeln av studieorter.

Den stora studentstaden

+ Rikt utbud, aktivt studentliv och pulserande stadskänsla
+ Anrika traditioner med nationer
+ Mycket studentaktiviteter - sjung i kör eller börja med teater
+ Hög lärarkompetens med forskare och doktorander

- Överväldigande och lätt att tappa den personliga känslan
- Risk att tappa den personliga kopplingen mellan lärare och studenter
- Inte samma utbud av närhet till natur och fjällmiljöer

Den mindre studentstaden

+ Stor samverkan mellan studenter och arbetsnäringen med goda möjligheter till praktik
+ En “alla känner alla”-känsla vilket bidrar till sammanhållning
+ Möjlighet till nära relationer mellan lärare och studenter
+ Närhet till natur för dig med stort fritids- och naturintresse

- Risk för få jobbtillfällen i själva staden efter avslutad examen
- Mindre utbud av aktiviteter och studentliv
- Färre kårhus och pubar att stifta bekantskap med

Lyssna på SFS - Sveriges Förenade Studentkårer!

SFS är en förening av studentkårer vid Sveriges universitet och högskolor och varje år utser “Årets studentstad” - en utmärkelse för den studentstad som uppmärksammats för dess gedigna arbete för att göra tillvaron bättre för studenter. Utmärkelsen bygger på hur staden jobbar med samverkan mellan lärosätet och studenter, studentstadens förutsättningar i stort samt vad staden kan erbjuda för ett tillfredsställande studentliv. Det kan ge en fingervisning till vilka intressanta studentstäder som finns därute, och förhoppningsvis underlätta ditt val. Nedan är tidigare års vinnare av “Årets studentstad”. Ta en titt och låt dig inspireras:

  • 2019/2020 Halmstad
  • 2018/2019 Östersund
  • 2017/2018 Gävle
  • 2016/2017 Linköping
  • 2015/2016 Uppsala

Nu har du förhoppningsvis lite mer att gå på inför ditt framtida liv som student. Vill du titta mer på utbudet av program och kurser för olika universitet och högskolor? Sök och jämför bland vårt utbud nedan, och stort lycka till för framtiden!

Till Universitets och högskoleutbildningar


Annonser