Visa studentum.se som: Mobil

Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

Hur vet du att privatutbildningen håller måttet?

Att börja studera är ett stort steg, valen är många och utbildningarna fler. Vilken utbildning ska du välja för att få rätt kompetenser inför arbetslivet och vilken typ av skola passar dig bäst? Med SeQF-kvalificering höjer Cady standarden för privata utbildningar som öppnar upp nya arbetsmöjligheter för studenter i hela Europa.

Till skillnad från statliga skolor, exempelvis universitet, granskas inte privatskolor av något statligt organ. SeQF är ett sätt att säkerställa att kunskaperna du får av en utbildning är relevanta på arbetsmarknaden – så att dina chanser att hitta arbete efter avslutade studier ökar. Cady är en av de första privatskolorna att aktivt introducera och arbeta med SeQF-kvalificeringar. Idag har de hela fyra av sina utbildningar kvalitetssäkrade via SeQF: socialpedagog, HR-specialist, kognitiv beteendeterapeut och barnskötare med inriktning socialpedagogik.

Vad innebär SeQF-kvalificering?

SeQF står för Sveriges referensram för kvalifikationer, och bygger på det europeiska ramverket EQF (European Qualifications Framework). SeQF-kvalificeringen är en kvalitetssäkring som hjälper arbetsgivare bedöma kompetens utan att behöva omvandla olika betygssystem. Syftet med SeQF är att privata skolor ska få en likvärdig utbildningsnivå som de statliga. Det finns totalt åtta nivåer av SeQF, varav de tre första motsvarar grundskolenivå. Nivå fyra till åtta motsvarar studier från gymnasienivå till avancerad akademisk nivå. I Sverige är det MYH (Myndigheten för yrkeshögskolan) som kvalitetsgranskar och godkänner alla nivåer av SeQF-kvalificerade utbildningar.

Vad de olika nivåerna innebär:

  • SeQF 4 Gymnasieexamen/ gymnasial vuxenutbildning
  • SeQF 5 Yrkeshögskoleexamen
  • SeQF 6 Kandidatexamen
  • SeQF 7 Masterexamen
  • SeQF 8 Doktorsexamen

Fördelar för dig som student

Du som går en SeQF-kvalificerad utbildning, får efter avslutade studier ett utbildningsbevis som tydligt visar dina nya kompetenser och kunskaper. Förenklat sagt, motsvarar utbildningsbeviset exempelvis en likvärdig gymnasie- eller yrkeshögskoleexamen. En stor fördel är att det blir mycket enklare att söka internationella jobb och flytta utomlands. Din chans att komma in på arbetsmarknaden direkt efter avslutade studier ökar eftersom din framtida chef kan se exakt vilka kompetenser du har. Du blir mer attraktiv på arbetsmarknaden och en starkare konkurrent till exempelvis universitetsstudenter.

Vad SeQF innebär för arbetsgivare

En gemensam betygsskala betyder att effektivare processer blir möjliga mellan elever och framtida arbetsplats. Arbetsgivaren kan enkelt se att studenten har läst relevant innehåll och har rätt praktiska kompetenser. När utbildningsbeviset tydligt visar studentens kunskap, istället för krångliga betyg som kräver översättning, kan företag göra smartare val med dig som student i fokus. SeQF-kvalificerade utbildningar kan alltså hjälpa arbetsgivare att göra bättre investeringar i sin framtida personal.

Cady leder vägen till en högre standard på arbetsmarknaden

Sedan 2007 har Cady utbildat beteendeterapeuter, socialpedagoger, barnskötare och HR-specialister i hela Sverige. De har introducerat SeQF-kvalificering för att möta arbetsmarknadens behov och förse alla som vill med möjligheten att vidareutbilda sig, oavsett tidigare betyg eller erfarenhet. Med mottot “Lust att lära, möjlighet att lyckas” leder de vägen till en mer rättvis utbildning.

– Det finns ett stort behov för personal inom vård, omsorg och pedagogik. Vi måste hjälpa studenterna genom att öppna upp möjligheter och öka konkurrenskraften från privatskolor. Det är vårt ansvar att utbilda marknaden, säger Elizabeth Niklasson, kommunikatör på Cady.

Cady har idag Sveriges enda socialpedagogutbildning med SeQF-kvalificering.

–  Vi började med den för att det är vår populäraste och mest samhällsviktiga utbildning.

Nu, i oktober 2022 har även utbildningarna HR-specialist, kognitiv beteendeterapeut och barnskötare blivit godkända, och fler kommer det bli, konstaterar Elizabeth.

Trots att en SeQF-kvalificering inte kräver praktik, inkluderar Cady det i majoriteten av sina utbildningar. Enligt Elizabeth är det ett viktigt steg för att ge studenten rätt förutsättningar och öka konkurrenskraften.

– Många av våra studenter får jobb på praktikplatsen, den är avgörande för att komma in på arbetsmarknaden. För att få sitt utbildningsbevis måste de bli godkända i alla delar av utbildningen, det innebär även praktiken. Alla privatskolor erbjuder inte praktik, varpå eleverna riskerar att bli helt utan eller i vissa fall tvungna betala extra utöver utbildningen för att ens ha möjlighet att knyta kontakter med arbetsmarknaden. 

Cadys framgångsrecept

Cady har skapat en struktur för att du ska få en så gedigen utbildning som möjligt, oavsett om du vidareutbildar dig eller är helt ny inom yrket.

Med yrkesverksamma utbildare får du alltid uppdaterad kunskap. Cady har olika ledningsgrupper med daglig insikt i arbetsmarknaden. Med hjälp av dem tar Cady fram relevant innehåll för respektive utbildning.

Cady erbjuder självstudier på distans, vilket kräver disciplin och planering. Cady hjälper dig med studieplan, elevcoachning, samtal för stöd, motivering och inspiration. Du som elev bestämmer själv studietakt, när du ska studera och hur mycket kontakt du vill ha med skolan.

Till skillnad från många andra privatskolor, tillämpar Cady validering. Det innebär att om du redan har betyg i ett ämne, kan det tillgodoräknas i utbildningen. Du behöver alltså inte läsa den kursen och kan korta ner din studietid. Om du besitter relevant arbetslivserfarenhet, kan den också tillgodoräknas. I så fall behöver du inte utföra praktiken för att få ditt utbildningsbevis.

Cadys mål är att alla deras elever ska få jobb inom sitt utbildningsyrke.

–  Vi är inte framgångsrika om våra elever inte är det, säger Elizabeth.

Cadys tips för att välja en bra privatskola

  • Ta reda på om utbildningen du vill läsa är SeQf-kvalificerad eller inte. Finns det ett statligt styrande organ som granskar skolan och utbildningarna? Om det finns, är det bra att lära dig vad det innebär för just din utbildning.
  • Titta på innehållet i utbildningen och jämför det med arbetsmarknadens behov. På så sätt kan du försäkra dig om att du väljer en utbildning med goda framtidsutsikter. 
  • Arbetsgivare kan ha olika krav på utbildning beroende på inom vilket område du vill arbeta, exempelvis inom HVB-hem eller kriminalvård. Tänk på att behovet också ser olika ut runt om i landet. Kontakta arbetsförmedlingen eller din framtida arbetsgivare, och ta reda på vad de olika kraven innebär. 
  • Gör research utifrån din egen situation. Erbjuder skolan en tillräckligt flexibel lösning som passar med din vardag?

Källa: www.myh.se

Senast uppdaterad: 10 nov 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-11-11

Omöjligt att komma in på läkarprogrammet - eller?

Läkarprogrammet är en av de populäraste programmen bland universitet- och högskoleutbildningar och det kan vara svårt att komma in även om man har höga betyg. Om betygen inte räcker till så finns det en lösning - alternativt urval. Vi på Studentum har pratat med Julia Ekman som kom in på läkarprogrammet via alternativt urval. Hon berättar om processen för att komma in på läkarprogrammet på Karolinska Institutet!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-04-27

Därför ska du utbilda dig till digital kommunikatör

Yrkesrollen som digital kommunikatör har blivit alltmer eftertraktad bland dagens arbetsgivare, samtidigt som den traditionella kommunikatörsrollen ständigt omvärderas. Studentum.se radar upp vilka förväntningar som idag finns på arbetsrollen och berättar varför du bör fundera på att gå en utbildning till digital kommunikatör.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-03-30

Alternativt urval

Vill du komma in på din drömutbildning men inte har tillräckligt höga betyg? Det är lätt att tro att höga betyg är allt, men det finns faktiskt andra sätt! Alternativt urval är en antagningsmetod som kan hjälpa dig att förverkliga dina drömmar. Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte! Vi hjälper dig att ta nästa steg mot din framtida utbildning!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in