Visa studentum.se som: Mobil

Hur många vuxenpoäng har du?

Genom livet samlar vi på oss erfarenheter, vanor och olika fraser i takt med att vi blir äldre. Ett samlingsbegrepp du säkert hört förr är ”vuxenpoäng”. Det kan exempelvis vara att man äger egen diskmaskin, undviker att ta kål på sin Kalatea-krukväxt eller att man helt enkelt inte förstår sig på dagens enformiga, elektroniska musik. En lagom dos av vuxenpoäng är bara sunt och visar ju att du tar dig an livet på ett ansvarsfullt sätt, men för många poäng och du riskerar att plötsligt hamna farligt nära pensionärszonen. 

Vi har samlat några av de mest karaktäristiska drag och egenheter som du kanske känner igen dig i. Hur många vuxenpoäng lyckas du skrapa ihop? (1 poäng per punkt)

 • Har börjat pensionsspara
 • Väljer mandelkubb till eftermiddagsfikat
 • Går hem tidigt följt av frasen ”det är ju en dag imorgon också”
 • Gillar faktiskt Marabou Frukt & Mandel
 • Klarar av att hålla krukväxter vid liv
 • Bäddar sängen varje morgon
 • Säger att saker är ”hippt”
 • Äger radhus
 • Vecko-/storhandlar
 • Har en eller flera gånger sagt ”det var bättre förr”
 • Är lite för aktiv på Facebook
 • Klagar på ljudnivån på restauranger
 • Har hem-/bilförsäkring
 • Refererar house-musik till ”dunka-dunka”
 • Äger diskmaskin och/eller tvättmaskin

0-5 poäng: Förvisso kanske du övervattnar din svärmorstunga, men du är ”down with the kids”, du handlar mat när du känner för det och att höra andra referera artistutbudet på Lollapalooza-festivalen som ”dunka-dunka”-musik skulle du tolka som en förolämpning! Däremot ska du kanske fundera på att sätta igång med ditt pensionssparande ändå – du kommer tacka dig själv i framtiden. Kämpa på!

5-10 poäng: Måttfullhet är din melodi. Om det är så att du börjat veckohandla eller börjat med (o)vanan att klaga på ljudnivån på restauranger får vara osagt, men du ligger åtminstone inte i någon form av riskzon åt något håll. Du är på god väg att bemästra konsten att vara vuxen - fortsätt så!

10-15 poäng: Grattis! Du har verkligen tagit fasta på innebörden av vuxenpoäng, och kammar lättvindigt hem poängen, en efter en. Vid det här laget kanske du konstaterar över mandelkubbsfikat att det faktiskt var bättre förr, och kloka beslut i form av tidiga AW-kvällar tar du mer än gärna. Din mentala ålder är din styrka, men passa dig för att bli alltför gammalmodig. You got this!

Listan på vuxenpoäng kan göras lång, exemplen är många och listan är definitivt inget facit på om du officiellt är en vuxen person eller inte. Du känner dig själv bäst! Men slutligen kan konstateras att lagom oftast är bäst.

Känner du för att samla lite fler poäng, exempelvis genom att utöka dina språkkunskaper? Då ska du kolla in 6 tips för att bli flytande i ett främmande språk!

Senast uppdaterad: 11 okt 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-03-03

Språktester

När du ska studera utomlands kräver många utländska universitet och colleges ett bevis på dina engelskakunskaper och ibland även bevis på andra akademiska förkunskaper, i samband med din ansökan till skolan.De vanligaste språkproven heter TOEFL, IELTS och Cambridgeexamen.SAT är en motsvarighet till det svenska högskoleprovet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-11-14

Högskoleprovet

Ska du skriva högskoleprovet? Viktigt att komma ihåg när det kommer till högskoleprovet är att det inte är något personlighetstest. Provet mäter de kunskaper och färdigheter som är viktiga för högskolestudier.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-03-07

Omöjligt att komma in på läkarprogrammet - eller?

Läkarprogrammet är en av de populäraste programmen bland universitet- och högskoleutbildningar och det kan vara svårt att komma in även om man har höga betyg. Om betygen inte räcker till så finns det en lösning - alternativt urval. Vi på Studentum har pratat med Julia Ekman som kom in på läkarprogrammet via alternativt urval. Hon berättar om processen för att komma in på läkarprogrammet på Karolinska Institutet!

Läs mer
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se